Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 18 /11:10

Mianmaro chunta žada paleisti daugiau nei 5 tūkst. protestų prieš perversmą dalyvių

Mianmaras paleis į laisvę daugiau kaip 5 tūkst. asmenų, įkalintų dėl protestų prieš vasarį įvykdytą perversmą, per kurį buvo nušalinta šalies civilinė vyriausybė, pirmadienį pareiškė valdžią užgrobusios chuntos vadas Minas Aungas Hlaingas.
Protestas Mianmare
Protestas Mianmare / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mianmaras Protestas

Jis pareiškė, kad iš viso 5 636 kaliniai bus išlaisvinti vėliau spalį budistų minimos Apšvietimo šventės proga.

Tokį pareiškimą generolas padarė praėjus kelioms dienoms po to, kai jis nebuvo pakviestas į regioninį viršūnių susitikimą dėl jo vyriausybės įsipareigojimo jėga numalšinti Mianmarą apėmusią krizę.

Po perversmo Mianmarą tebekrečia sumaištis: vietos stebėtojų duomenimis, per kruviną susidorojimą su kitaminčiais žuvo jau daugiau kaip 1,1 tūkst. civilių gyventojų, o dar daugiau kaip 8 tūkst. buvo suimti.

Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP) nurodo, kad šiuo metu už grotų yra daugiau kaip 7,3 tūkst. žmonių.

Chuntos vadas nedetalizavo, kas bus įtrauktas į paleidžiamų asmenų sąrašą, o kalėjimų departamentas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti.

Mianmaro valdžia liepą paleido daugiau kaip 2 tūkst. prieš perversmą visoje šalyje protestavusių žmonių, įskaitant karinę vyriausybę kritikavusius žurnalistus.

Tarp šiuo metų kalinamų asmenų yra amerikiečių žurnalistas Danny Fensteris, už grotų esantis nuo arešto gegužės 24 dieną.

Chunta ignoruojama

Apie amnestiją paskelbta Pietryčių Azijos valstybių asociacijai (ASEAN) penktadienį nusprendus nekviesti Mino Aungo Hlaingo į artėjantį viršūnių susitikimą, skirtą aptarti karinės vyriausybei atsaką į krizę.

Bloko užsienio reikalų ministrai sutiko, kad vietoje jo į spalio 26–28 viršūnių susitikimą būtų pakviestas Mianmaro „nepolitinis atstovas“.

Nors šis blokas daugelio laikomas neturinčiu jokių realių galių, ASEAN pademonstravo tvirtą poziciją, kai Mianmaro chunta atmetė prašymus organizacijos specialiajam pasiuntiniui leisti susitikti su „visomis susijusiomis šalimis“. Ši frazė atrodo apimanti ir nuverstą Mianmaro civilę lyderę Aung San Suu Kyi.

Blokas savo pareiškime nurodė, kad pasiekta „nepakankamai pažangos“ įgyvendinant penkių punktų planą, dėl kurio ASEAN vadovai susitarė balandį.

Chunta pasmerkė tokį sprendimą ir apkaltino ASEAN pažeidus nesikišimo į valstybių narių vidaus reikalus politiką.

Mianmaras, kurį nuo 1962 metų perversmo daugiausia valdė kariuomenė, nuo pat įstojimo į ASEAN 1997 metų yra šios organizacijos rakštis.

Mino Aungo Hlaingo administracija teisina valdžios užgrobimą tariamu masiniu sukčiavimu per pernai įvykusius rinkimus, kuriuos triuškinamai laimėjo Aung San Suu Kyi vadovaujama Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD).

Perversmu buvo nutrauktas neilgai trukęs šalies demokratijos eksperimentas, o 76 metų nuverstai lyderei pareikšta virtinė kaltinimų, dėl kurių teismas gali pasiųsti ją už grotų keliems dešimtmečiams.

Praėjusią savaitę jos vyriausiasis advokatas pareiškė, jog chunta uždraudė jam bendrauti su žurnalistais, diplomatais ir tarptautinėmis organizacijomis.

Nobelio premijos laureatė Aung San Suu Kyi, kuri didžiąją savo gyvenimo dalį priešinosi Mianmaro generolams, pirmus parodymus teisme turėtų duoti vėliau šį mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento