Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Michailo Chodorkovskio išvada – Vladimiras Putinas Rusiją veda į pražūtį

Buvęs koncerno „Jukos“ vadovas ir vienas žymiausių Kremliaus politikos kritikų Michailas Chodorkovskis pareiškė, kad Rusija gali išgyventi Vakarų sankcijas ir krintančią naftos kainą, tačiau Vladimiro Putino valdymo atnešta stagnacija galiausiai atves Rusiją į pražūtį, rašoma reuters.com.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2003 metais sulaikytas tuomet vienas turtingiausių Rusijos oligarchų M.Chodorkovskis iš kalėjimo buvo išleistas tik po dešimties metų. Jo teigimu, per šiuos metus Kremliaus politika atvedė Rusiją į Leonido Brežnevo valdymo laikų lygio stagnaciją.

„Rusija įpuolė į situaciją, kuri labai panaši į praėjusio šimtmečio aštuntąjį dešimtmetį. Mes esame galutinėje Brežnevo stagnacijos stadijoje. Bėda ta, kad Putinas jaunesnis ir viskas truks ilgiau“, – sakė Kremliaus kritikas, pridurdamas, kad Kremlius gali išlaikyti valdžią net ir naftos kainai nukritus iki 45 dolerių už barelį.

Prognozuodamas Rusijos ateitį, M.Chodorkovskis nespinduliavo optimizmu. „Jei klausiate manęs, ar Putino Rusija gali išlikti dabartinėmis sienomis, tai galiu pasakyti, kad tokia galimybė žymiai didesnė, jei jis valdys dar penkis ar aštuonis metus. Bet ne penkiolika“, – konstatavo jis.

„Aš kalbu apie Rusijos išlikimą ir jos sienų integralumą“, – paaiškino buvęs magnatas.

M.Chodorkovskio manymu, Rusijos lyderis naudojasi karu Sirijoje tam, kad sugrąžintų Vakarų valstybių prielankumą po konflikto Rytų Ukrainoje. „Kaip tik tuo metu, kai Rusijos biudžeto rezervas beveik visai išseks, sankcijos bus panaikintos“, – prognozavo jis.

„Pagrindinė problema, kuri niekada negrąžins santykių su Vakarais į buvusį lygį – autoritariniai lyderiai niekada nesupranta, kad padarė klaidą. Jie daro jas nemanydami, kad daro klaidą“, – sakė M.Chodorkovskis, kuris patikino, kad kol kas nemąsto apie Rusijos prezidento postą. „Tikimybė, kad aš kandidatuosiu į Rusijos prezidento postą, tokia pati, kaip man skristi į Marsą. Skristi į Marsą tikimybė man labai nedidelė“, – vaizdingai situaciją nusakė jis.

„Negaliu jums pateikti trumpalaikų prognozių apie Rusijos likimą, bet dešimties metų laikotarpyje reikia tikėtis revoliucinių pokyčių“, – teigė Kremliaus kalintas oligarchas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas