Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 08 05 /12:42

Migrantams grįžtant į Baltarusiją, sukruto A.Lukašenka: liepia uždaryti „kiekvieną sienos metrą“

Jau kelias dienas Lietuvos pasieniečiai apgręžia iš Baltarusijos neteisėtai einančius į mūsų šalies teritoriją migrantus. Dabar apie priemones skelbia ir Baltarusijos pusė – Aliaksandras Lukašenka esą liepė savo pareigūnams sustiprinti valstybinės sienos apsaugą ir neleisti jos pažeidinėti. Agnė Bilotaitė sakė, kad būtų neįtikėtina, jeigu Baltarusija imtų rūpintis sienų apsauga.
Pasienio užkardoje apgyvendinti pabėgeliai
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip praneša valstybinė Baltarusijos agentūra BELTA, A.Lukašenka pareiškė, kad „nuo šios dienos nei viena koja į Baltarusijos teritoriją iš kitos pusės, ar tai pietų, ar vakarų, neturi žengti“.

Kaip pareigūnai tai užtikrins, esą bus aptarta vėliau.

„Uždarykite kiekvieną sienos metrą. Ne veltui investavome didžiules lėšas į pasieniečius, į jėgos struktūras. Mūsų žmonės turėtų jaustis ramūs, jie turėtų žinoti, kad yra vyrai, kurie pasiruošę juos apsaugoti.

Turime tai padaryti. Tai elementaru. Neduok Dieve, kaimyninės šalys pradės vykdyti žmonių, kuriuos pačios pasikvietė, išvarymo taktiką per oficialius praleidimo punktus.

Tad tegu galvoja. Perspėjome juos, o jie tegu galvoja“, – propagandos dozę paleido A.Lukašenka, dar apkaltinęs Lietuvą žmonių žudymu ir Lietuvos pareigūnus išvadinęs „nacistais“.

Paprašyta pakomentuoti Aliaksandro Lukašenkos grasinimus, kad „nė viena koja neįžengs į Baltarusijos teritoriją“, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė žurnalistams sakė, kad iš A.Lukašenkos režimo galima tikėtis visko.

„Bet labai aiškus dalykas yra tai, kad Lietuva neįsileis neteisėtų migrantų. Ir mūsų visos pajėgos yra šiuo metu sutelktos tam, kad šių veiksmų būtų imamasi.

Jeigu A.Lukašenka ims rūpintis sienų apsauga, bus neįtikėtina, nes iki šiol buvo daroma taip, kad tie žmonės su pareigūnų pagalba galėtų lengvai kirsti Lietuvos Respublikos sieną, iki šiol tai buvo organizuojama dalyvaujant pareigūnams, jiems palydint, parodant, kur jiems reikia nueiti“, – kalbėjo ji.

Baltarusijoje jau kelias dienas galima pamatyti nemažai pranešimų apie esą Lietuvos pareigūnų smurtą prieš migrantus, net pasirodė žinia apie mirusį irakietį. Šios dezinformacijos Lietuvos pusė sako net nekomentuosianti.

Ieškant būdų pažaboti krizę, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė šią savaitę leido pasieniečiams apgręžti migrantus į Baltarusiją, pasiūlant jiems kirsti sieną ir pasiprašyti prieglobsčio oficialiuose pasienio punktuose.

VIDEO: Užfiksavo, kaip migrantai palydimi iki pat Lietuvos sienos – galimai padeda Baltarusijos pasienio pareigūnai

Pastarosiomis dienomis Lietuvos aptiktų neteisėtų migrantų skaičiai jau siekia po vos kelias dešimtis, neįleistų – kelis šimtus.

Lietuvos pareigūnai įtaria, kad A.Lukašenkos režimas organizuoja precedento neturintį nelegalių migrantų antplūdį, keršydamas už Europos Sąjungos sankcijas dėl autoritarinio prezidento represijų prieš kitaminčius po pernai vykusių ginčijamų rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius