Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 09 /18:36

Lenkija tikisi naujų neramumų, M.Morawieckis sako, kad atakos sumanytojas – V.Putinas

Nors naktis iš pirmadienio į antradienį netoli Kužnicos gyvenvietės Lenkijoje, kur šiuo metu migrantai įkūrė palapinių miestelį, praėjo ramiai, tikimasi, kad artimiausiu metu padėtis gali komplikuotis. Lenkijos Vidaus reikalų ministerijos atstovas Stanislawas Zarynas tikina, kad neramumų galima laukti ir šiandien. Socialiniuose tinkluose sklinda informacija apie galimą dalies migrantų judėjimą Lietuvos pasienio link. Tačiau oficialaus patvirtinimo nėra.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Lenkų premjeras: migrantų krizės „sumanytojas“ yra V. Putinas

18:31

Lenkijos ministras pirmininkas M.Morawieckis antradienį apkaltino Rusijos lyderį Vladimirą Putiną surežisavus precedento neturinčią migrantų, mėginančių nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, bangą ir grasinant destabilizuoti Europos Sąjungą.

„Ši ataka, kurią vykdo [Baltarusijos prezidentas Aliaksandras] Lukašenka, turi savo sumanytoją Maskvoje, o sumanytojas yra prezidentas Putinas“, – per skubią Lenkijos parlamento sesiją sakė M.Morawieckis.

Lenkų vyriausybės vadovas sakė, kad dabartine krize prie sienos su Baltarusija siekiama sukelti chaosą Lenkijoje ir visoje ES.

„Prie rytinės sienos susiduriame ne tik su smurtu, bet [ir] su režisuojamu veiksmu, o jo tikslas yra pažeisti Lenkijos sienas, kad būtų sukeltas chaosas ir Lenkijoje, ir ES“, – parlamentui sakė jis.

Paskutinis atnaujinimas 2021-11-09 18:31

Anksčiau, antradienį ryte, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda surengė pasitarimą su šalies premjeru Mateuszu Morawieckiu, krašto apsaugos ministru Mariuszu Blaszczaku ir kitų atsakingų už migrantų krizės valdymą institucijų atstovais.

S.Zarynas: skaičiuojame, kad netoli Kužnicos šiuo metu yra nuo 3 iki 3,5 tūkst. žmonių.

M.Morawieckis ir M.Blaszczakas dar prieš susitikimą nuvyko į Kužnicą, kur Lenkijos pasienio pareigūnai ir kariuomenė stengiasi neleisti migrantams patekti į šalies teritoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./M.Morawieckis Lenkijos pasienyje su Baltarusija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./M.Morawieckis Lenkijos pasienyje su Baltarusija

Po pasitarimo prezidentūroje A.Duda tikino, kad „padėtis yra valdoma, pasienyje didinamos pasieniečių, kariuomenės pajėgos“. Jis taip pat teigė pasikalbėjęs su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir kitais sąjungininkais dėl susidariusios migrantų krizės.

Tikisi naujų neramumų

Tuo metu Lenkijos Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai S.Zarynas šalies žiniasklaidai teigė, jog tikimasi migrantų bandymų įsiveržti į Lenkijos teritoriją ir šiandien.

„Baltarusiai padalino migrantų grupę į mažesnes. Skaičiuojame, kad netoli Kužnicos šiuo metu yra nuo 3 iki 3,5 tūkst. žmonių. Taip pat manome, kad artimiausiu metu atvyks naujos migrantų grupės“, – kalbėjo S.Zarynas.

Tiesa, Palenkės Pasienio apsaugos tarnybos atstovė spaudai Katarzyna Zdanowicz teigė, kad šalia Kužnicos yra apie 800 migrantų grupė. Esą 3 ar 4 tūkst. migrantų yra visame pasienio su Baltarusija ruože. Ji taip pat informavo, kad pastarąją naktį nelegaliai į Lenkiją bandė patekti 309 asmenys.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Palapinių miestelis Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Palapinių miestelis Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje

K.Zdanowicz pakomentavo ir socialiniuose tinkluose pasklidusius vaizdo įrašus, kuriuose girdimi šūviai Lenkijos pasienyje su Baltarusija. Ji patvirtino, kad Lenkijos pareigūnai taip pat girdėjo aidint šūvius.

„Stebime situaciją iš oro ir matome, kad Baltarusijos pusėje yra vis daugiau karių, kurie kontroliuoja, koordinuoja asmenis, bandančius pereiti sieną“, – kalbėjo K.Zdanowicz.

Galimai pajudėjo Lietuvos link

Antradienio rytą socialiniuose tinkluose ėmė sklisti informacija, kad dalis migrantų, buvusių prie Kužnicos, galėjo pajudėti Lietuvos sienos link.

Apie tai, be kita ko, savo „Twitter“ paskyroje pranešė nepriklausomas Baltarusijos žurnalistas Tadeuszas Giczanas.

„Vakar Baltarusijos kariai pervežė 500 migrantų Lietuvos sienos link ir bando juos priversti kirsti sieną“, – socialiniame tinkle rašė T.Giczanas.

Paklausta, ar yra duomenų, kad Lietuvos pasienyje iš Baltarusijos pusės būtų įrengta nelegaliai valstybės sieną norinčių kirsti migrantų stovykla, kaip yra Lenkijoje, Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė aiškino, jog žmonės sieną bando kirsti kiekvieną dieną.

„Kažkoks srautas žmonių kas parą bando nelegaliai kirsti valstybės sieną. Jų pastarosiomis savaitėmis yra daugiau nei buvo rugsėjo mėnesį arba spalio pradžioje“, – nurodė ji.

Kokiu būdu į tas vietas, per kurias bandoma kirsti mūsų valstybės sieną, žmonės patenka: ar iš stovyklaviečių miške, ar atvažiuoja konkrečiai tuo metu, I.Šimonytė detaliai komentuoti negalėjo.

Apie tokią stovyklą netoli sienos pranešė portalas delfi.lt, remdamasis neįvardijamais migrantais, kurie tikina buvę baltarusių pareigūnų atvežti prie Lietuvos sienos netoli Kapčiamiesčio Lazdijų rajone. Delfi.lt teigia, kad toje stovykloje yra apie 500 migrantų.

Tačiau šios informacijos kol kas nepatvirtina nei Lietuvos, nei Lenkijos institucijos.

Tiesa, socialiniuose tinkluose migrantai taip pat skelbia vaizdo įrašus, kuriuose tikina esantys vejami Lietuvos sienos link.

Turi priekaištų valdžiai

Didžiausio Lenkijos nepriklausomo leidinio „Gazeta Wyborcza“ Balstogės skyriaus vyriausiasis redaktorius Grzegorzas Dabrowskis 15min sakė, kad padėtis pasienyje labai greitai kinta. Balstogės skyriaus žurnalistai yra vieni tų, kurie dažniausiai vyksta į pasienį. Tačiau toje teritorijoje galioja nepaprastoji padėtis, todėl patekti į Kužnicą „Gazeta Wyborcza“ žurnalistams nebuvo leista.

„Mūsų žurnalistai bandė patekti į Kužnicą, bet buvo sustabdyti. Todėl mums belieka remtis informacija, kurią skelbia Lenkijos sienos apsaugos tarnyba ar Baltarusijos tarnybos.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Vakar ir vėl kreipėmės raštu į premjerą Morawieckį dėl leidimo žurnalistams dirbti pasienyje suteikimo. Tačiau jokių atsakymų negauname. Be to, šiandien Kužnicoje apsilankė M.Morawieckis kartu krašto apsaugos ministru Mariuszu Blaszczaku. Tačiau mes apie tai sužinojome iš tviterio..“, – sakė G.Dabrowskis.

Lenkijos valdžia sulaukia nemažai priekaištų dėl to, kad esą pati bando išspręsti migrantų krizę ir nesikreipia pagalbos kitur, pavyzdžiui, į Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūrą („Frontex“).

„Manau, tai, kad Lenkija nesikreipė į „Frontex“, yra nedovanotina. Mes nekalbame apie tai, kad ‚Frontex“ atsiųs savo pajėgas, bet jie gali mobilizuoti kitų valstybių atstovus ginti Europos Sąjungos sienų. Tai anksčiau jau buvo daroma.

G.Dabrowskis: akivaizdu, kad Lenkijos valdžia nesureagavo laiku, nes apie galimą grėsmę Lukašenka kalbėjo dar praėjusiais metais.

Tačiau manau, kad valdančioji dauguma tiesiog nenori parodyti netvarkos, susijusios su migrantų krizės sprendimu, platesnei visuomenei. Su tuo susijęs ir draudimas žurnalistams dirbti pasienyje, ir nenoras pasikviesti „Frontex““, – įsitikinęs „Gazeta Wyborcza“ Balstogės skyriaus vyriausiasis redaktorius.

Jis negaili kritikos Lenkijos valdžiai už tai, kad ši esą per vėlai sureagavo į kylančią migrantų krizę, nors perspėjimai skambėjo jau anksčiau.

„Akivaizdu, kad Lenkijos valdžia nesureagavo laiku, nes apie tokią grėsmę Lukašenka kalbėjo dar praėjusiais metais. Mūsų valdžia niekaip tam nepasiruošė. Nepaisant to, kas dar anksčiau vyko Lietuvos pasienyje, Lenkijos valdantieji rugpjūčio viduryje atrodė nustebę dėl migrantų srautų į mūsų šalį. Sunku net nuspėti, kas bus toliau“, – sakė G.Dabrowskis.

Pasak jo, net jei dabar į migrantų krizės valdymą įsijungtų ES institucijos, problema greitai nebūtų išspręsta. Tiesa, jis mano, kad yra svertų sumažinti migrantų srautus į Lenkiją.

„Europos Komisija ir Europos Parlamentas turi savo veikimo tempus, o padėtis tokia dinamiška, kad įprastos procedūros čia netinka. Būtini greiti sprendimai. Pavyzdžiui, galima uždėti sankcijas kompanijoms, kurios skraidina migrantus į Baltarusiją“, – mano G.Dabrowskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas