Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 18 /13:17

Mike'as Pence'as priminė, kad ne visos NATO narės moka pakankamai

JAV ir toliau tvirtai remia NATO ir mūsų įsipareigojimai šiam transatlantiniam aljansui bus nesvyruojantys. Tai Europos lyderiams per Miuncheno saugumo konferenciją pareiškė JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as.
Mike'as Pence'as
Mike'as Pence'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia BBC, M.Pence'as teigė, kad JAV „padėtų Europai šiandien ir kiekvieną dieną“.

Vis dėlto susirinkusiems lyderiams jis priminė, kad Europos šalys nesumoka pakankamai už bendrą gynybą.

Tik penkios šalys išpildė įsipareigojimą skirti 2 proc. BVP gynybai, pažymėjo jis.

Amerika reikalaus Rusijos atskaitomybės

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as šeštadienį taip pat pažadėjo, kad jo šalis „laikys Rusiją atsakinga“, nors naujasis Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas ieško naujų sąlyčio taškų su Maskva.

Per pirmąją savo kelionę į užsienį M.Pence'as stengiasi nuraminti europiečius, smarkiai susirūpinusius dėl Rusijos agresijos ir D.Trumpo palankių pareiškimų apie Kremliaus vadovą Vladimirą Putiną. Jo kreipimasis į užsienio diplomatus ir saugumo pareigūnus taip pat turėtų padrąsinti tarptautinius partnerius, nerimaujančius, kad D.Trumpas gali vesti Ameriką į didesnį izoliacionizmą.

M.Pence'as sakė, kad JAV reikalaus Rusijos laikytis 2015 metų Minsko taikos sutarties, turinčios užbaigti smurtą Rytų Ukrainoje.

„Žinokite: Jungtinės Valstijos toliau laikys Rusiją atsakinga, net jeigu ieškosime naujo bendro pagrindo, kurį, kaip žinote, prezidentas Trumpas laiko įmanomu surasti“, – aiškino M.Pence'as.

Vėliau šeštadienį M.Pence'as susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel, pasakiusia kalbą prieš pasisakant JAV viceprezidentui. A.Merkel pabrėžė būtinybę išlaikyti tarptautinius aljansus ir sakė, kad išsaugoti NATO „atitinka Amerikos interesus“.

Planuojama, kad M.Pence'as šeštadienį taip pat susitiks su Estijos, Latvijos ir Lietuvos vadovais bei Ukrainos prezidentu Petro Porošenka. Be to, numatytas jo susitikimas su Turkijos ministru pirmininku Binali Yildirimu (Binaliu Jildirimu).

Kelionė į Europą, per kurią viceprezidentas sekmadienį ir pirmadienį taip pat viešės Briuselyje, buvo surengta žemyne tvyrant dideliam nerimui dėl Rusijos agresijos, D.Trumpo santykių su V.Putinu ir naujojo JAV lyderio paskelbto šūkio „Pirmiausiai – Amerika“.

„Viceprezidentas pasiuntė drąsinančių žinučių mūsų pačių angažavimus, bet šito nepakako, kad būtų išsklaidytas susirūpinimas, stebimas daugelyje Europos dalių“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyriausiasis bendradarbis Jeffas Rathke.

„JAV ir Europa susiduria su itin sunkiais iššūkiais, ir dėl to tik didėja troškimas sulaukti didesnio aiškumo iš Vašingtono“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas