Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
12:05 /12:39

Ministerija: Iranas smerkia JAV sankcijas jo naftos pramonei

Iranas sekmadienį pasmerkė tai, ką pavadino neteisėtu ir nepagrįstu JAV sankcijų, nukreiptų prieš jo naftos pramonę, išplėtimu po Teherano raketų atakos prieš Izraelį šio mėnesio pradžioje.
ANGELOS TZORTZINIS / AFP
ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Esmailas Baghaei (Esmailas Bagojus) pareiškime gynė Irano išpuolį prieš Izraelį kaip teisėtą ir griežtai pasmerkė sankcijas, sakydamas, kad jos yra neteisėtos ir nepagrįstos.

Penktadienį Jungtinės Valstijos, reaguodamos į spalio 1 dieną Teherano įvykdytą išpuolį prieš žydų valstybę, įvedė naujas sankcijas Irano naftos ir naftos chemijos pramonei.

E. Baghaei tvirtino, kad Iranas turi teisę reaguoti į naujas sankcijas.

JAV Iždo departamentas teigė, kad taikėsi į vadinamąjį šešėlinį Irano laivyną, kuris, apeidamas galiojančias sankcijas, pardavinėja iranietišką naftą.

Departamento teigimu, jis mažiausiai 10 bendrovių ir 17 laivų nurodė kaip užblokuotą turtą dėl jų dalyvavimo Irano naftos ir naftos chemijos produktų gabenime.

Valstybės departamentas taip pat paskelbė, kad įveda sankcijas dar šešioms įmonėms ir šešiems laivams už „sąmoningą dalyvavimą svarbiame naftos ar naftos produktų iš Irano pirkimo, įsigijimo, pardavimo, transportavimo ar rinkodaros sandoryje“.

E. Baghaei sakė, kad „grasinimų ir didžiausio spaudimo politika“ neturi jokios įtakos „Irano pasiryžimui ginti savo suverenitetą, teritorinį vientisumą, nacionalinius interesus ir piliečius nuo bet kokių pažeidimų ir užsienio agresijos“.

Jis teigė, kad sankcijos leis Izraeliui „toliau žudyti nekaltus žmones ir kelti grėsmę regiono ir pasaulio taikai bei vienybei“.

Naujas sankcijų paketas pradėtas taikyti tuo metu, kai pasaulis laukia Izraelio pažadėto atsako į Teherano raketų ataką, o naftos kainos pasiekė aukščiausią lygį nuo rugpjūčio.

Anksčiau šį mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) patarė Izraeliui nesitaikyti į naftos infrastruktūrą Irane, kuris yra vienas iš 10 didžiausių pasaulio gamintojų.

Praėjusį antradienį Irano užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchi (Abasas Aragčis) perspėjo, kad „bet koks išpuolis prieš Irano infrastruktūrą sukels dar stipresnį atsaką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas