Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 11 /2020 08 12

Protestai Baltarusijoje: visame Minske specialiosios pajėgos areštuoja praeivius, pranešama apie daug užpuolimų

Antradienio vakarą visame Minske patruliuoja specialiųjų pajėgų pareigūnai. Liudininkai praneša apie specialiąją techniką gatvėse, o žiniasklaidos priemonės dalinasi pranešimais apie suimtus žurnalistus. Trečią naktį protestai vyko decentralizuotai, o specialiųjų pajėgų patruliai itin brutaliai vaikė visus jiems įtarimą kėlusius asmenis.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Žabincų miestelyje į OMON pareigūnus mestas Molotovo kokteilis

01:43

Bresto srityje esančiame miestelyje taip pat vyksta mitingai dėl fiasko virtusių Baltarusijos prezidento rinkimų, praneša „Naša Niva“. Rugpjūčio 10 dieną čia, kaip ir daugelyje šalies gyvenviečių, vyko didelis mitingas prieš rinkimų rezultatų klastojimą ir Aliaksandro Lukašenkos valdžią.

Rugpjūčio 11 dieną mieste esančio cukraus fabriko darbuotojai iškėlė reikalavimus valdžios institucijoms – reikalavo paleisti suimtą fabriko darbuotoją ir surengti laisvus rinkimus.

Buvo pranešta, kad mieste į specialiųjų pajėgų pareigūnus buvo mestas Molotovo kokteilis. „Naša Niva“ susisiekė su įvykio liudininkais, kurie papasakojo, kad kokteilis skrido tiesiai į OMON automobilio vairą.

Ugnis iš karto buvo užgesinta. Pareigūnai šoko iš automobilio ir sumušė pro šalį ėjusį vyrą, tačiau įvykio liudininkė puolė juos stabdyti, teigdama, kad tai ne jis metė Molotovo kokteilį.

Protestuotojai: OMON šaudė į gyvenamųjų namų langus

01:07

„Naša Niva“ pranešė, kad pareigūnai „valė“ kiemus prie „Serabrankos“ Minske, kur vyko susirėmimai. Žmonės čia mėgino statyti barikadas, tačiau specialiosios pajėgos, naudodamos riaušių malšinimo įrangą, vaikė protestuotojus. Anot žiniasklaidos kanalo sulaikytųjų čia nebuvo daug.

Tut.by skaitytojas pranešė, kad Nemanskajos gatvės kiemuose lakstant OMON pareigūnams vietos gyventojai pro langus jiems skandavo „gėda“. Reaguodami pareigūnai pradėjo šaudyti į langus.

 

Minske atsinaujino milicijos ir opozicijos protestuotojų susirėmimai

23:30

Baltarusijos sostinėje Minske antradienį, trečią vakarą iš eilės, vyksta susirėmimai tarp saugumo pajėgų ir opozicijos demonstrantų, protestuojančių dėl esą suklastotų prezidento rinkimų rezultatų, o žiniasklaida pranešė apie virtinę naujų areštų.

„Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) Baltarusijos biuras pranešė, kad Minsko pietvakarinėje dalyje protestuotojai stato apie metro aukščio barikadas iš šiukšlių konteinerių, gatvės vazonų ir kitų stambių daiktų. Eismas buvo iš dalies blokuotas. Demonstrantus milicija stengiasi išvaikyti kurtinamosiomis granatomis, o protestuotojai į pareigūnus svaido petardas ir fejerverkus.

Taip pat pranešama, kad dešimtys žmonių įstrigo vienoje parduotuvėje, o milicija paleido ašarines dujas.

Portalo „Naša Niva“ duomenimis pietrytiniame Minsko rajone masiškai sulaikomi protestuotojai, taip pat naudojamos kurtinamosios granatos. Milicijos specialiosios pajėgos OMON veržiasi į namų laiptines, kur gali būti pasislėpę demonstrantų, o šie priešinasi pareigūnams. RFE/RL duomenimis, esama sužeistų per susirėmimus.

Žiniasklaidos pranešimuose taip pat sakoma, kad viename rytiniame sostinės rajone susirinko tūkstančiai protestuotojų. Apie didelius susirėmimus kol kas neskelbiama, bet į šią teritoriją jau siunčiamos teisėsaugos pajėgos.

Protesto akcijos vyksta ir keliuose kituose Baltarusijos miestuose.

Dėl interneto ribojimų protestuotojai atsigręžia į radiją

23:29

RFE/RL („Laisvosios Europos radijas“) Baltarusijos padalinio žurnalistas Francišakas Viačorka feisbuke pranešė, kad vėl grįžta radijo transliacijos.

„Įspūdinga! “Laisvosios Europos radijas„ vėl grįžta į vidutines bangas (MW, AM). Reaguodamas į interneto ryšio trukdymą JAV finansuojamas transliuotojas nutarė Baltarusiams suteikti galimybę klausytis nepriklausomų naujienų radijo bangomis. Labai greitas ir savalaikis sprendimas!“
 

 

Baltarusijos opozicijos kandidatės S.Cichanouskajos padėjėja ragina susitelkti į pagalbą

23:15

Baltarusijos opozicijos pagrindinės kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos padėjėja Maryja Kalesnikava antradienį paragino šalies žmones susitelkti į pagalbą protestuotojams, nukentėjusiems per pastarosiomis dienomis vykusius susirėmimus su saugumo pajėgomis po ginčijamų rinkimų.

„Noriu pradėti nuo užuojautos visiems pastarosiomis dienomis nukentėjusiems nuo smurto. Ypač tiems, kurie dabar yra ligoninėse ir dėl kurių gyvybių kovoja gydytojai... Užjaučiame visus nukentėjusius ir jų artimuosius. Esame visada pasiruošę padėti tiems, kam to reikia“, – savo vaizdo pranešime pareiškė M.Kalesnikava.

„Dabar norime susikoncentruoti į tarpusavio pagalbą. Raginame visus neabejingus prisidėti prie savanorių judėjimo ir padėti nukentėjusiems“, – pridūrė ji.

M.Kalesnikava taip pat paragino vyriausybę neignoruoti žmonių valios ir sustabdyti smurtą.

„Matome gatvėse paprastus žmones, norinčius permainų... Šie žmonės niekur nedings – jie jau negalės užmiršti, kas vyksta. Jie nebegalės gyventi kaip anksčiau“, – pabrėžė ji.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Svetlana Tichanovskaja
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Svetlana Tichanovskaja

„Valdžiai sunku pripažinti, kad ne menami lėlininkai iš užsienio, o patys baltarusiai nori permainų. Prašome valdžios rasti savyje jėgų ir pažvelgti į veidą liaudies valiai. Prašome valdžią išgirsti baltarusius“, – kalbėjo M.Kalesnikava.

Dideles protesto akcijas Baltarusijos miestuose pastarąsias dvi naktis išprovokavo sekmadienį vykę kontroversiški prezidento rinkimai, per kuriuos, autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai lojalios Centrinės rinkimų komisijos tvirtinimu, jis triuškinama persvara buvo perrinktas dar vienai kadencijai, o opozicijos kandidatė S.Cichanouskaja esą liko antra su 10 proc. balsų.

Rugpjūčio 9 ir 10 dienomis Minske ir daugelyje kitų šalies miestų vyko protestai. Saugumo pajėgos naudojo specialias priemones, pavyzdžiui kurtinamąsias granatas, kad išvaikytų susirinkusiuosius. Buvo sulaikyta daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Baltarusijos ligoninėse gydomi daugiau nei 200 nukentėjusiųjų per protestus. Vidaus reikalų ministerija informavo, kad vienas protestuotojas žuvo, kai jo rankose sprogo nežinomas sprogstamasis įtaisas.

Apšaudomi protestuotojai, bet kliūna ir praeiviams

22:52

Feisbuke antradienio vakarą išplito vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip protsetuotojai bėga nuo OMON pareigūnų ir bėgdami aplenkia praeivius. Vienas iš praeivių pasiūlo nebėgti, kad jų nesumaišytų su protestuotojais, tačiau pareigūnai pašauna būtent jo ranką.

Vaizdo įraše matomas jautrus turinys.

 

Minske žmonės vėl renkasi prie Puškino stoties

22:27

Tviteryje pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose matomi link Puškino stoties traukiantys protestuotojai.

Tuo tarpu „Belsat“ praneša, kad įvairiose Minsko vietose protestuotojams yra paliktų naudmenų – tvarsčių, vandens. Šiuos reikmenis žmonės paslėpė net krūmuose.

 

Tempia net paauglius

22:16

Pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip milicininkai areštuoja 15 metų paauglį. Kad praeiviai nesiartintų, vienas pareigūnų rankose demonstratyviai laiko sprogdinimui paruoštą granatą.

 

Socialiniuose tinkluose – daug mažiau pranešimų dėl interneto veiklos ribojimo

22:10

Socialiniuose tinkluose antradienį daug mažiau pranešimų apie protestus Baltarusijoje bei vaizdo įrašų. Užsienio politikos analitikė Nina Jankowicz tviteryje atkreipė dėmesį, kad nors vaizdo įrašų nėra tiek daug, socialiniame tinkle „Telegram“ pasiekiami įrašai rodo, kad protestuotojams apskritai neleidžiama burtis, net priemiesčiuose.

„Milicija iš karto vaiko žmonių grupes, dažnai suima žmones, traukia juos iš automobilių“, – rašo ji.

„Prieiga prie interneto smarkiai apribota, tad sulaikius žmones jų artimieji sunkiai gauna informaciją apie tai, kas vyksta“, – tviteryje rašo N.Jankowicz.

Taip pat ji pranešė, kad vis dar nėra jokių žinių apie vakar vakare dingusį „Naša Niva“ vyriausiąjį redaktorių.

 

Ukrainietė žurnalistė: „Nepatenkinti visi“

21:57

Minske šiuo metu dirbanti ukrainiečių televizijos „Hromadske“ žurnalistė Natalija Gumeniuk feisbuke pasidalino įspūdžiais iš pastarųjų dienų įvykių.

„Svarbiausi keli dalykai: šie protestai didžiuliai, o riaušių milicija žiauri ir, deja, efektyvi. Pareigūnai neleidžia burtis didelėms minioms.

Minskas yra didelis, tad atstumas tarp aikščių, kuriose renkasi žmonės, gali siekti 5 km. Žmonės neįleidžiami į centrą, metro vakare nebevažiuoja, neveikia ir taksi, tad buriamasi gyvenamuosiuose rajonuose“, – rašė N.Gumeniuk.

Žurnalistės teigimu, riaušių milicija kas 5-10 minučių naudoja kurtinančiąsias granatas ir vaiko žmones: „Juos taip pat iškart griebia ir sulaiko. Tai, deja, irgi efektyvu.“

Anksčiau Minske ne kartą viešėjusi N.Gumeniuk teigė, kad iki šol daug žmonių nenorėdavo ar bijodavo pokyčių – taksistai ar žmonės gatvėse vengdavo klausimų apie politiką.

„Bet dabar mane pritrenkė tai, kokie atviri ir kritiški žmonės. Taksistai ryši baltas juosteles – protestų simbolį. Aišku, fronto linijose daugiausia jaunimo, bet sutikau daug vidutinio amžiaus žmonių ir pensininku, kurie neberemia Lukašenkos. Rinkimų apylinkėje sutikau tik vieną senolę, kuri balsavo už Lukašenką. Ji sakė bijanti Ukrainos chaoso, bet padejavo dėl mažos pensijos“, – pasakojo N.Gumeniuk.

Toliau pranešama apie žurnalistų sulaikymus

21:18 Atnaujinta 22:12

„Belsat“ praneša, kad buvo sulaikytas „Hrodna.life“ žurnalistas Ruslanas Kulevičius kartu su žmona. Vyras sulaikymo metu buvo smarkiai sumuštas.

Taip pat milicija užpuolė Tut.by operatorių Vsevaladą Zarubiną. Buvo atimta jo duomenų kortelė, sudaužyta kamera.

Kaip praneša naujienų portalas Tut.by, pietvakariniame Bresto mieste buvo sulaikytas šio kanalo korespondentas Stanislavas Koršunovas. Nuo teisėsaugos pareigūnų šiurkščių veiksmų taip pat nukentėjo vaizdo operatorius Vsevolodas Zarubinas.

„Breste, Tarybų gatvėje – sulaikymai. Skaitytojai mums praneša, kad apie dešimt omonininkų [milicijos specialiųjų pajėgų narių] tikslingai užpuolė Tut.by korespondentą Stanislavą Koršunovą ir šiurkščiai jį sulaikė. Ryšio su Stanislavu neturime“, – sakoma portalo pranešime, paskelbtame per susirašinėjimų platformos „Telegram“ kanalą.

„Tut.by fotografui Vadymui Zamirovskiui nuplėšė [žiniasklaidos darbuotojo] kortelę, taip pat atėmė laikmeną. Laikmenas su darbine medžiaga taip pat atėmė iš Tut.by fotografės Darjos Buriakinos, [naujienų agentūros] „Associated Press“ fotografo Sergejaus Hryco (apgadinta ir kamera), taip pat [laikraščio] „Naša Niva“ fotografės Nadeždos Bužan“, – sakoma pranešime.

Minske specialiosios pajėgos pradeda praeivių areštus

21:09

Baltarusijos milicija, antradienį besiruošianti galimai trečiai neramumų nakčiai po ginčijamų prezidento rinkimų, Minske nenaudodama jėgos sulaikė 12 praeivių, pranešė naujienų portalas Tut.by.

„Apie 20 val. (vietos ir Lietuvos) laiku) pasirodė furgonai suimtiesiems vežti – į juos susodino vaikinus“, – sakoma pranešime.

Anksčiau portalas nurodė, kad kavinėje prie Puškino metropoliteno stoties milicija areštavo 11 jaunuolių.

„Vienos kavinės medinėje terasoje prie išėjimo iš Puškino stoties žurnalistai pastebėjo 11 vaikinų, kurie stovėjo apsupti jėgos struktūrų pareigūnų. Vaikinai sakė, kad juos sulaikė. Pasak jų, vieni nešėsi gėlių, kiti tiesiog ėjo pro metro [stotį]", – rašo Tut.by. Portalo duomenimis, per šį incidentą taip pat buvo sulaikytas vienas pro šalį ėjęs vyras.

 

V. Capkala ragina tarptautinę bendriją pripažinti S.Cichanouskąją išrinktąja prezidente

21:07

Kandidatės į Baltarusijos prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos bendražygė, jos rinkimų štabo narė Veranika Capkala antradienį paragino tarptautinę bendriją pripažinti S.Cichanouskąją išrinktąja prezidente ir padėti sustabdyti „kraujo praliejimą“ šalyje.

„Kreipiuosi į visą pasaulinę bendriją prašau padėti sustabdyti Baltarusijoje vykstantį chaosą, padėti sustabdyti kraujo praliejimą. Pripažinkite Sviatlaną vienintele teisėtai išrinkta prezidente“, – sakė V.Capkala vaizdo įraše, paskelbtame platformos „Telegram“ kanale „Strana dlia žizni“ („Šalis gyvenimui“).

Be to, ji paprašė padėti išlaisvinti politinius kalinius ir surengti „laisvus demokratinius rinkimus“.

„Prašau padėti Baltarusijos žmonėms“, – sakė S.Cichanouskajos sąjungininkė.

TASS nuotr./Veronika Cepkalo
TASS nuotr./Veronika Cepkalo

V.Capkala taip pat kreipėsi į Baltarusijos saugumo pajėgas ir riaušių policiją prašydama nutraukti smurtą prieš protestuotojus.

Iš Minsko išvykusi kandidatu į prezidentus neįregistruoto Valero Capkalos žmona taip pat kreipėsi į S.Cichanouskąją: „Mieloji Sviatlana, mes girdėjome ir matėme tavo vaizdo žinutę. Noriu tave patikinti, kad aš asmeniškai ir Valeras Capkala tave palaikome. Mes suprantame, kad rugpjūčio 9 dieną Lukašenka pralaimėjo prezidento rinkimus. Vienintelė teisėta šalies prezidentė esi tu, Sviatlana Cichanouskaja.“

Kaip pranešama, rugpjūčio 9 ir 10 dienomis Minske ir daugelyje kitų šalies miestų vyko protestai. Saugumo pajėgos naudojo specialias priemones, pavyzdžiui kurtinamąsias granatas, kad išvaikytų susirinkusiuosius. Buvo sulaikyta daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Baltarusijos ligoninėse gydomi daugiau nei 200 nukentėjusiųjų per protestus. Vidaus reikalų ministerija informavo, kad vienas protestuotojas žuvo, kai jo rankose sprogo nežinomas sprogstamasis įrenginys.

Protesto akcijos vyksta dėl kontroversiškų prezidento rinkimų, per kuriuos, Aliaksandrui Lukašenkai lojalios Centrinės rinkimų komisijos tvirtinimu, jis triuškinama persvara buvo perrinktas dar vienai kadencijai, o opozicijos kandidatė S.Cichanouskaja esą liko antra su 10 proc. balsų.

Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Sulaikomi žurnalistai, specialiosios pajėgos būriuojasi vietose, kuriose anksčiau vyko susirėmimai

20:37

Trečiadienį sulaikomi žurnalistai, praneša „Belsat“. Manoma, kad galėjo būti sulaikyti žurnalistai Alina Skrabunova ir Aliaksandras Sidareuskis. Taip pat buvo sumuštas „Belsat“ žurnalistas Stasas Ivaškevičius. Gardine sulaikytas bei sumuštas žurnalistas ir muzikantas Alesas Dzianisavas.

Greta metro stotelės „Puškinskaja“ (Puškino), prie kurios naktį iš pirmadienio į antradienį dygo protestuotojų barikados, atvyko kariai su visa kovine įranga. Šioje vietoje vyksta sulaikymai. Prie stoties esančios parduotuvės uždarytos dėl techninių priežasčių. Milicininkai aiškina, kad taip daroma „žmonių saugumui užtikrinti“.

„Belsat“ praneša, kad prie Puškino stoties žmonės atsiklaupė ant kelių prieš pareigūnus ir prašė jų nesigriebti smurto.

Tačiau „Belsat“ duomenimis prieš kelias valandas greta metro stoties būriavosi keli šimtai žmonių.

Pirmadienio vakarą keliose vietose nuo pareigūnų protestuotojai slėpėsi prekybos centruose. „Rygos“ prekybos centras, pirmadienį tapęs vienu iš susirėmimų centrų, antradienį dirba iki 21 valandos. Vis dėlto ir prie prekybos centro būriuojasi žmonės.

Paskutinis atnaujinimas 2020-08-11 20:37

Tuo metu sostinės metropoliteno spaudos tarnyba pranešė, kad, siekiant užtikrinti keleivių saugumą, nuo 18 val. 15 min. uždarytos šešios stotys, jose nestos traukiniai.

Socialiniuose tinkluose pasirodė informacijos, kad kai kurie Minsko restoranai ir parduotuvės 18 val. užsidarė.

Kaip pranešė naujienų portalas tut.by, prie metropoliteno stoties „Puškinskaja“ laukia specialiųjų pajėgų pareigūnai, netoliese stovi karių pilni automobiliai. Žmonių ir transporto judėjimui netrukdoma.

Kaip pranešama, rugpjūčio 9 ir 10 dienomis protestai vyko Minske ir daugelyje kitų šalies miestų. Saugumo pajėgos naudojo specialias priemones, pavyzdžiui kurtinamąsias granatas, kad išvaikytų susirinkusiuosius. Buvo sulaikyta daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Baltarusijos ligoninėse gydomi daugiau nei 200 nukentėjusiųjų per protestus. Vidaus reikalų ministerija informavo, kad vienas protestuotojas žuvo, kai jo rankose sprogo nežinomas sprogstamasis įrenginys.

VIDEO: Baltarusijoje trečią dieną iš eilės nerimsta protestai: specialiosios pajėgos areštuoja ir puldinėja praeivius

Protesto akcijos vyksta dėl kontroversiškų prezidento rinkimų, per kuriuos, Aliaksandrui Lukašenkai lojalios Centrinės rinkimų komisijos tvirtinimu, jis triuškinama persvara buvo perrinktas dar vienai kadencijai, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja esą liko antra su 10 proc. balsų.

Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas