Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 12 /2020 11 13

Baltarusijoje tūkstančiai žmonių demonstravo prieš protestuotojo mirtį

Minske tūkstančiai demonstrantų penktadienį išėjo į gatves protestuoti prieš anksčiau šią savaitę milicijos sulaikyto menininko mirtį.
Temos: 2 Baltarusija Mirtis

Išsirikiavę Baltarusijos sostinės pagrindiniuose greitkeliuose, protestuotojai formavo gyvas grandines, o dar dešimtys žmonių dėjo gėles vietoje, kur buvo areštuotas vėliau miręs 31 metų buvęs karys Ramanas Bandarenka.

Dešimtys tūkstančių baltarusių jau daugiau nei tris mėnesius protestuoja prieš sprendimą 26 metus šalį valdantį autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką paskelbti rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų nugalėtoju.

VIDEO: Gyventojai liko šokiruoti: į butą Minske įsiveržė policininkas ir puolė mušti vėliava apsigaubusį vyrą

R.Bandarenka buvo areštuotas trečiadienį po ginčo Minsko aikštėje, kur reguliariai renkasi opozicijos šalininkai.

Liudininkai pasakojo, kad konfliktas kilo tarp protestuotojų, kabinusių raudonos bei baltos spalvų kaspinus, ir neuniformuotų milicininkų, kurie bandė tuos kaspinus nuimti.

Ketvirtadienį buvo pranešta, kad R.Bandarenka mirė nuo smegenų traumos. Ši žinia išprovokavo pasipiktinimo bangą opozicijos stovykloje, kurios atstovai sako, kad dėl vyro mirties kaltos A.Lukašenkos saugumo pajėgos.

VIDEO: Tūkstančiai žmonių Baltarusijoje gedi nuo sumušimų mirusio protestuotojo

Šiuo metu Lietuvoje gyvenanti opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pakvietė baltarusius penktadienį vidurdienį „kiekvieno miesto kiekviename rajone“ tylos minute pagerbti R.Bandarenkos atminimą.

„Padarykime tai dėl žmogaus, kuris buvo nužudytas, nes norėjo gyventi laisvoje šalyje“, – paskelbė ji susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

38 metų S.Cichanouskaja laiko save tikrąja prezidento rinkimų nugalėtoja; ji yra užsitikrinusi Vakarų šalių, nepripažįstančių rugpjūčio 9-ąją įvykusio balsavimo rezultatų, palaikymą.

„Nežmoniški ir gėdingi“ veiksmai

Briuselis penktadienį pasmerkė R.Bandarenkos mirtį ir perspėjo, kad gali dar labiau griežtinti sankcijas Minskui.

„Tai yra nežmoniškas ir gėdingas Baltarusijos pareigūnų veiksmų rezultatas“, – pareiškė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano.

ES išplatintame pareiškime sakoma, kad Baltarusijos valdžia yra tiesiogiai atsakinga už smurtą prieš šalies gyventojus ir sukurtą tokią aplinką, kurioje „gali būti vykdomi neteisėti žiaurūs veiksmai“.

Praėjusią savaitę blokas įvedė sankcijas 15 baltarusių pareigūnų, įskaitant A.Lukašenką ir jo vyresnįjį sūnų Viktarą, už jų vaidmenį brutaliai malšinant antivyriausybines demonstracijas.

Didžiulės minios ketvirtadienį susirinko pagerbti mirusio menininko atminimą vietoje, kurią opozicija praminė „Pokyčių aikšte“. Akcija buvo surengta vietos gyventojams pasipriešinus saugumo pajėgų mėginimams uždažyti ant sienų užrašytus antivyriausybinius šūkius.

Šimtai aktyvistų penktadienį taip pat tyliai rinkosi toje vietoje, nešdami daugiau gėlių ir žvakių prie laikinojo R.Bandarenkos memorialo.

Kituose sostinės automobilių vairuotojai palaikydami protestuotojų kolonas spaudė garso signalus, o demonstrantai rodė pirštais pergalės ženklus.

Pranešama, kad panašios akcijos įvyko ir kitose šalies dalyse.

Rimtus nusikaltimus nagrinėjantis Baltarusijos tyrimų komitetas penktadienį pareiškė, kad trečiadienį į minėtą aikštę atvykusi milicija aptiko ten 31 metų Minsko gyventoją, patyrusį „kūno sužalojimų, kuriam pasireiškė neblaivumo požymių“.

Komitetas pridūrė, kad vyras buvo išvežtas į milicijos nuovadą, o vėliau, pablogėjus jo savijautai – į ligoninę, kur buvo patvirtinta, kad jo organizme buvo aptikta alkoholio.

Tačiau su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs vienas gydytojas penktadienį pareiškė nepriklausomam Baltarusijos naujienų portalui Tut.by, jog medikai iš tikrųjų nerado jokių alkoholio pėdsakų R.Bandarenkos organizme.

„Neradome visiškai nieko“, – sakė gydytojas.

Šalies milicija lig šiol sulaikė šimtus demonstrantų, kurie vėliau pranešė apie kankinimą ir smurtavimą kalinimo įstaigose. Šie pasakojimai paskatino tarptautinę bendruomenę pasmerkti baltarusių valdžios veiksmus, o Vakarų valstybes – įvesti sankcijų Minskui.

Protestų malšinimo kampanija taip pat pareikalavo kelių žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento