Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 04 /12:39

Mirė pirmasis nepriklausomos Baltarusijos vadovas S.Šuškevičius

Trečiadienio naktį Minske mirė pirmasis nepriklausomos Baltarusijos vadovas Stanislavas Šuškevičius, pranešė „Evroradio“, kuriai žinią patvirtino velionio žmona Irina.
Stanislavas Šuškevičius
Stanislavas Šuškevičius / „Scanpix“ nuotr.

S.Šuškevičiui buvo 87 metai. Balandžio pabaigoje jis dėl koronaviruso infekcijos buvo paguldytas į reanimaciją. Po poros dienų S.Šuškevičių išrašė iš ligoninės, bet jo sveikata jau buvo pakirsta infekcijos.

1991–1994 metais S.Šuškevičius vadovavo Baltarusijos Aukščiausiajai Tarybai. Kaip valstybės vadovas jis kartu su Rusijos prezidentu Borisu Jelcinu ir Ukrainos prezidentu Leonidu Kravčuku 1991 metų gruodį pasirašė Belovežo susitarimus, kurie iš esmės reiškė Sovietų Sąjungos likvidavimą.

Wikipedia.org nuotr./Belovežo susitarimų pasirašymas (1991 m.)
Wikipedia.org nuotr./Belovežo susitarimų pasirašymas (1991 m.)

1994 metais S.Šuškevičius dalyvavo pirmuosiuose Baltarusijos prezidento rinkimuose, kuriuose nugalėjo iki šiol šalį valdantis Aliaksandras Lukašenka.

Premjerė Ingrida Šimonytė reiškia užuojautą mirus pirmajam nepriklausomos Baltarusijos vadovui Stanislavui Šuškevičiui pabrėždama, jog jo indėlis išardant Sovietų Sąjungą liks istorijoje.

„Esu nuliūdinta mirus Stanislavui Šuškevičiui, pirmajam ir kol kas vieninteliam nepriklausomos, demokratinės Baltarusijos vadovui. Jo parašas deklaracijoje išardant Sovietų Sąjungą gyvuos istorijoje, jo atmintis – mūsų širdyse“, – savo „Twitter“ paskyroje trečiadienį paskelbė I.Šimonytė.

Ji reiškia užuojautą mirusiojo prezidento artimiesiems ir „laisvai Baltarusijai“.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat reiškė gilią užuojautą dėl S.Šuškevičiaus mirties.

„Nuoširdi užuojauta artimiesiems ir laisvę mylintiems Baltarusijos žmonėms, praradusiems pirmąjį nepriklausomos Baltarusijos lyderį, siekusį demokratinės Baltarusijos kūrimo “, – užuojautoje sakė ministras G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas