Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 23 /20:45

Mirė pirmoji JAV valstybės sekretorė moteris Madeleine Albright

Mirė Madeleine Albright, pirmoji moteris JAV valstybės sekretorė, padėjusi vadovauti Vakarų užsienio politikai po Šaltojo karo, skelbia CNN. Jai buvo 84 metai.
Madeleine Albright
Madeleine Albright / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žinia apie jos mirtį buvo patvirtinta elektroniniu laišku, kurį gavo pasaulinės M.Albright įkurtos įmonės „Albright Stonebridge Group“ darbuotojai.

M.Albright buvo viena svarbiausių prezidento Billo Clintono administracijos figūrų, iš pradžių ėjo JAV ambasadorės Jungtinėse Tautose pareigas, o antrosios kadencijos metu tapo vyriausiąja šalies diplomate.

Ji pasisakė už NATO plėtrą, siekė, kad aljansas įsikištų į karą Balkanuose ir sustabdytų genocidą bei etninį valymą, stengėsi mažinti branduolinių ginklų plitimą, pasisakė už žmogaus teises ir demokratiją visame pasaulyje.

Ji buvo JAV užsienio politikos veidas dešimtmetį nuo Šaltojo karo pabaigos iki 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolių sukelto karo su terorizmu, kurį prezidentas George'as Bushas paskelbė „naująja pasaulio tvarka“.

JAV, ypač Irake ir Balkanuose, kūrė tarptautines koalicijas ir kartais vykdė karinę intervenciją, kad sugriautų autokratinius režimus, o M.Albright – save vadinanti „pragmatiška idealiste“, kuri, apibūdindama B.Clintono administracijos užsienio politiką, sugalvojo terminą „tvirtas daugiašališkumas“ – savo pasaulėžiūrą formavo remdamasi patirtimi, įgyta augant šeimoje, kuri XX a. vidurio Europoje bėgo nuo nacių ir komunistų.

Ji manė, kad JAV yra „nepakeičiama tauta“, kai reikia naudoti diplomatiją ir jėgą demokratinėms vertybėms visame pasaulyje ginti.

„Mes stovime aukštai ir matome toliau nei kitos šalys į ateitį, ir matome, koks pavojus gresia mums visiems, – sakė ji 1998 m. NBC. – Žinau, kad amerikiečių uniformuoti vyrai ir moterys visada pasirengę aukotis dėl laisvės, demokratijos ir amerikietiško gyvenimo būdo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai