Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirtį sėjančio augalo Didžiosios Britanijos vyriausybė naikinti neskuba (šokiruojančios nuotraukos)

Saugokitės Mantegacio barščio! Šis įspėjimas gali nuskambėti lyg iš „Hario Poterio“ filme matytos paskaitos apie nuodingus augalus, tačiau jis – visiškai realus. Pastarosiomis savaitėmis Didžiąją Britaniją krečia žinios apie sparčiai daugelyje šalies dalių plintantį nuodingą ir net mirtiną augalą.
Mantegacio barštis oficialiai paskelbtas nuodingiausiu augalu šalyje.
Mantegacio barštis oficialiai paskelbtas nuodingiausiu augalu šalyje.

Prasidėjus vaikų atostogoms šalies mokyklose, pasipylė pranešimai apie nukentėjusius mažamečius, kurie, neprižiūrimi suaugusiųjų, prisilietė prie Mantegacio barščio. Negana to, nežinodami apie gresiantį pavojų, odą nusidegina ir suaugusieji bei naminiai gyvūnai.

Prisilietus prie Mantegacio barščio oda pažeidžiama, o sąlyčio vietoje toksiškiems syvams sureagavus su saulės šviesa, susidaro skysčio pilnos pūslės. Netrukus susidariusios pūslės ima sproginėti, o nudegimo vietose atsiveria žaizdos.

Mantegacio barščio sulčių sąlytis su oda gali baigtis ir apakimu bei mirtimi.

Šis augalas pavojingiausias vasarą, kuomet skaisčiausiai ir daugiausiai šviečia saulė. Mat, augalo gaminami nuodai labiausiai kenkia saulėkaitoje. Specialistai įspėja, jog prisilietus prie Mantegacio barščio didesnės žalos galima išvengti, jei priliesta vieta greitai nuplaunama vandeniu, uždengiama medžiaga ir negauna saulės šviesos dvi paras.

Patyrus stiprų kontaktą su nuodingu augalu galima ne tik gauti rimtų nudegimų. Mantegacio barščio sulčių sąlytis su oda gali baigtis ir apakimu bei mirtimi. Nudegimai gyja lėtai ir skausmingai, jie gydomi taip pat, kaip ugnies pažeista oda. Kai kuriems žmonėms po nudeginimo pasireiškia itin didelis jautrumas ultravioletiniams spinduliams ir prasideda įvairios fotodermatozės.

Sąlytis su Mantegacio barščiu gali sukelti įvairias fotodermatozes.
Sąlytis su Mantegacio barščiu gali sukelti įvairias fotodermatozes.

Liepos viduryje vos per vieną savaitę Mančesterio ir Londono apylinkėse nuo šio augalo sunkiai nukentėjo ir ligoninėse atsidūrė penki vaikai, vienas suaugusysis ir šuo. Po staigaus protrūkio Vyriausybė paskatinta imtis griežtų priemonių ir nedelsiant naikinti augalą.

Vyriausybė naikinti nesiruošia

Jungtinės Karalystės Aplinkosaugos agentūra išleido mobiliąją programėlę, leidžiančią sužinoti labiausiai nuodingo augalo apimtas vietoves. Oficialiai paskelbta, kad Mantegacio barštis – nuodingiausias augalas šalyje.

Nors toksiška piktžolė išplitusi visuose Britų salyno kampeliuose, daugiausiai augalų aptinkama pietų ir rytų Anglijoje, Mančesterio, Lydso, Liverpulio apylinkėse bei Škotijoje.

Odą pažeidžia ne tik toksiškos augalo sultis, bet ir prisilietimas prie lapo ar žiedo.
Odą pažeidžia ne tik toksiškos augalo sultis, bet ir prisilietimas prie lapo ar žiedo.

Anksčiau manyta, kad Mantegacio barštis auga tik netoli vandens telkinių ar apleistuose sklypuose. Tačiau programėlę kūrę aplinkosaugininkai pranešė, kad nuodinga piktžolė išplitusi kur kas didesniu spinduliu nei manyta ir ją galima rasti net vaikų žaidimų aikštelėse bei parkuose.

Škotijos Vyriausybė svarstė galimybę naikinti invazinį augalą šalies mastu, tačiau nuspręsta šią atsakomybę perduoti rajonų Tarybų bei pačių gyventojų atsakomybėn. Tad Škotijos vyriausybė nusprendė šviesti visuomenę ir paaiškinti apie tikrą nuodingiausios šalies žolės pavojų.

Likusios Didžiosios Britanijos valdžią ekspertai įspėjo užkirsti kelią tolesniam mirtino augalo plitimui, mat staiga išnaikinti šį invazinį augalą labai sudėtinga. Ypač vasarą, kai barščiai žydi ir barsto sėklas.

Labdaros organizacija „Mersey Basin Rivers Trust“ tvirtina, kad į nudegimus nuo ugnies panašūs sužeidimai išlieka ilgai, dviems iš penkių praėjusią savaitę nukentėjusių vaikų teks persodinti odą, kitiems nudegimo randai gali likti visą gyvenimą.

„Nuodingos paties augalo sultys, tačiau nudegimui pakanka ir priliesti lapą, padengtą mažais šereliais, kuriuose taip pat yra syvų. Net prie augalo prisilietęs šuo gali atnešti pavojingų plaušelių ir nukentėti pats. Kontakto atveju būtina reaguoti greitai ir žaizda pasirūpinti taip pat, kaip po sąlyčio su ugnimi – drėkinti pažeistą vietą bei nuolat laikyti ją pridengtą šlapiu tvarsčiu. Jei žaizda didelė – skubėti į ligoninę, tai gyvybei pavojingas augalas“, – BBC sakė labdaros organizacijos atstovas Mike‘as Duddy‘is.

Pastarąjį šimtmetį, kuomet Mantegacio barštis ėmė plisti šalyje, nudegimus nuolat patirdavo ekologai, gamtininkai, kanojų entuziastai ir daugybė kitų žmonių, tačiau šios istorijos nepasiekdavo žiniasklaidos. Pasak aplinkosaugininkų, ažiotažą sukėlė paviešinti vaikų nukentėjimo atvejai.

Didžiojoje Britanijoje apie gausiai augančius nuodingus Mantegacio barščius įspėja ženklai.
Didžiojoje Britanijoje apie gausiai augančius nuodingus Mantegacio barščius įspėja ženklai.

„Mes bandome įtikinti Vyriausybę išnaikinti šias piktžoles. Tai tikrai įmanoma. Tereikia herbicidų bei koordinuotų rajonų Tarybų veiksmų. Žinoma, dar trupučio pinigų. Paprašiau Vyriausybės duoti tikslius nurodymus Aplinkosaugos departamentui, nes šiuo metu visuomenė sutrikusi ir nežino, kaip bus išspręstas šis klausimas“, – savo planais dalinosi ekspertas M.Duddy‘is.

Stiprus nudegimas – mirtinas

Šis augalas gali būti nesunkiai sumaišomas su Paprastuoju barščiu, Sosnovskio barščiu, Karvių petražole ir keletu kitų panašios išvaizdos mažiau pavojingų ar visai nepavojingų augalų. Iki penkių metrų užauganti įspūdinga piktžolė iš kitų barščių išsiskiria smulkiais nuodingais plaušeliais apaugusiu storu violetinės spalvos stiebu bei gigantiškais, iki pusantro metro skersmens, lapais.

Dviems iš penkių praėjusią savaitę nukentėjusių vaikų teks persodinti odą, kitiems nudegimo randai gali likti visą gyvenimą. 

Pasak gydytojo Dawno Harperio, ITV televizijoje pasakojusio apie grėsmingą piktžolę, Mantegacio barščio sukelti nudegimai gresia ne tik skausmingomis gijimo procedūromis, odos persodinimu ar aklumu.

„Jei didelis odos plotas buvo pažeistas, žmogui ar gyvūnui gresia mirtis. Tai siaubingas augalas. Dėl kiauravidurio stiebo vaikai sugalvoja jį naudoti kaip spjaudyklę ar žiūroną. Prisilietusios prie akies sultys dažnai sukelia negrįžtamą aklumą. Labai svarbu vaikus išmokyti neliestų jokių panašių augalų“, – tėvus apie visoje šalyje išplitusį augalą įspėjo medikas.

Nors šiurpą keliantis augalas visuomenės dėmesį atkreipė tik dabar, jis Didžiojoje Britanijoje veši nuo XIX a., kuomet atgabentas į šalį kaip dekoratyvinis, tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai – nuodinga piktžolė.

Lietuvoje paplitęs labai panašus ir deginantis augalas – Sosnovskio barštis, kurį Vyriausybė nusprendė naikinti. Dėl sudėtingos ir ilgai trunkančios naikinimo procedūros tokios atsakomybės nenori prisiimti nei viena piktžolių naikinimu užsiimanti įmonė.

Taip pat skaitykite: Britų įstatymų keistenybės: į Angliją ir Velsą draudžiama įvežti bulves iš Lenkijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas