Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Mirė ir palaidotas svetimoje šalyje kaip šuo“ – „Wagner“ kovotojų artimieji prabilo apie jų likimus

Sekmadienį privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas pasidalino vaizdo įrašu iš milžiniškų savo pajėgų karių kapinių, sakydamas, kad jos taps monumentu ateities rusų kartoms. Tačiau tai – ne vienintelės „Wagner“ karių kapinės, kurios pastaruoju metu atrandamos vienos po kitų.
„Wagner“ kovotojo kapas
„Wagner“ kovotojo kapas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BBC naujienų tarnyba rusų kalba paskelbė, jog iki šiol žinoma apie septynias tokias kapines, kuriose iš viso palaidoti mažiausiai 995 žmonės. Remiantis viešais įrašais, daugelis palaidotųjų buvo nuteistieji, kurie dar turėjo atlikti bausmes įvairiose Rusijos kolonijose.

Pranešama, kad bent 42 palaidotųjų artimieji nežinojo apie jų mirtį ir jau kelis mėnesius bando išsiaiškinti jų likimą.

Balandžio mėnesį vietiniai gyventojai aptiko dar dvi anksčiau neminėtas masines kapavietes – Gusinobrodskio kapinėse Novosibirske ir Aleksandrovskio kapinėse netoli Irkutsko.

Aukos sesuo: Ir tada pamačiau jo kapo nuotrauką iš Novosibirsko kapinių. Niekas iš „Wagner“ man to nepasakė.

„Savo brolį radau tik interneto grupės dėka. Ieškojau nuo spalio mėnesio, – BBC pasakojo vieno iš Novosibirske palaidotų mirusiųjų giminaitis, – su manimi niekas iš „Wagner“ nesusisiekė, paskambinau jiems pats. Jie pasakė, kad mano brolis gyvas. Bet paaiškėjo, kad jis guli Novosibirsko kapinėse. Tokių kapų yra dar dešimtys.“

Dažniausiai privačios samdinių grupuotės užverbuoti nuteistieji laidojami ten, kur gyvena jų giminaičiai. Tačiau, pasak BBC žurnalistų tyrimo, dabar žinoma dešimtys atvejų, kai mirusieji, turėję artimų giminaičių, buvo palaidoti kituose regionuose, nepranešus jų šeimoms.

Novosibirskas

Balandžio pradžioje Novosibirsko Gusinobrodsko kapinėse savanoriai aptiko atskirą sklypą su 69 naujai supiltais kapais, ant kiekvieno iš jų buvo vainikas su raudonai-juodai-geltona emblema, panašia į tą, kuri naudojama „Wagner“ pajėgų simbolikoje.

Vienos iš aukų sesuo BBC pasakojo, kad jos brolis buvo kalinys ir rugsėjo pradžioje pasirašė sutartį su „Wagner PMC“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojo kapas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojo kapas

„Kovo 6 d. turėjo baigtis jo įsipareigojimo laikas, o jis vis dar yra dingęs. Paskambinau į „Wagner“ karštąją liniją, jie pasakė, kad toks darbuotojas yra ir kad iš tiesų aš buvau įrašyta kaip jo įgaliotinė. Taigi man turėjo būti pranešta apie jo mirtį. Jie mane patikino, kad jis gyvas. Tada paskambinau dar kartą ir jie vėl pasakė, kad jis gyvas. Ir tada pamačiau jo kapo nuotrauką iš Novosibirsko kapinių. Niekas iš „Wagner“ man to nepasakė.“

Teigiama, kad BBC žurnalistams pavyko rasti atvirų šaltinių nuorodas į 52 vyrus, kurių duomenys sutampa su užrašais ant memorialinių lentų Novosibirsko kapinėse.

Pavyzdžiui, 30-metis Konstantinas Liaksas 2021 m. laimėjo visos Rusijos internetinę rusų kalbos olimpiadą tarp devintokų. Olimpiadoje Konstantinas atstovavo Kemerovo srities pataisos darbų kolonijos N44 bendrojo lavinimo mokyklai. 2019 m. jis gavo 8 metų laisvės atėmimo bausmę už pažįstamo asmens nužudymą peiliu per girtą ginčą.

Žuvusiojo giminaitis: „Ten jau palaidota daug vaikinų, o, mums ten būnant jie kasė kapus“.

Tačiau dauguma asmenų, kurių vardai ir pavardės tiksliai sutampa su lentelėse įrašytais vardais, buvo nuteisti už vagystes ir automobilių vagystes. Aleksejus Drozdeckis „kartu su pažįstamu išgėręs alkoholio“ pavogė 18 ančių. Sergejus Filonikovas kartu su broliais nuolat vykdė įvairias vagystes, vogė automobilius ir užsiėmė plėšikavimu.

Vasario viduryje BBC žurnalistai išsiuntė J.Prigožinui užklausą dėl „Wagner“ karių laidojimo, nepranešus jų šeimoms. Susirašinėjimo platformoje „Telegram“ „Wagner“ vadovo spaudos tarnybos atstovai atsakė, kad "žuvusių kovotojų artimieji ir „Wagner“ dėl kovotojų laidojimo vietų ir žūties datų kalbasi asmeniškai.

Tačiau nuo to laiko daugiau kaip 30 žmonių iš įvairių Rusijos regionų pranešė, kad savo žuvusius artimuosius rado tik dėka išplatintų nuotraukų iš kapinių.

Irkutskas

Kito nuteistojo, pasirašiusio sutartį su karine grupuote, giminaitė rado savo artimąjį palaidotą Aleksandrovskio kapinėse Irkutske. Ten aptiktas toks pat atskiras sklypas, kaip ir Novosibirske, kuriame kapai išsiskiria vienodais kryžiais ir vainikais su emblemomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ karių kapinės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ karių kapinės

„Mūsiškis buvo palaidotas ten, o mums apie tai nebuvo pasakyta, – BBC atviravo vieno iš žuvusiųjų giminaitis. – Ten jau palaidota daug vaikinų, o, mums ten būnant jie kasė kapus.“

Anot vietinių, šiuo metu Aleksandrovsko kapinių dalyje yra mažiausiai 40 kapų su raudonai-juodai-geltonais vainikais.

Sverdlovsko sritis

Kovo mėnesį netoli Beriozovskio miesto Sverdlovsko srityje aptikta daugiau kaip 60 pavienių kapų su „Wagner“ spalvų vainikais. Šiose kapinėse suskaičiuoti 106 kapai.

Mažiausiai septynių Berezovskio kapinėse palaidotų žmonių artimieji sakė, kad ieškojo savo artimųjų ir nežinojo, kad jie mirė. Vienai šeimai pavyko pasiekti, kad kūnas būtų ekshumuotas ir perlaidotas kitame regione.

Luhanskas, Ukraina

Apie netoli Luhansko aptiktą masinę kapavietę, kurioje palaidoti žmonės, galimai kovoję Ukrainoje karinės bendrovės „Wagner“ pajėgose, BBC pranešė vasario mėnesį.

Tuo metu kapinėse, esančiose Rusijos okupuotoje Luhansko srities dalyje, buvo 42 kapai. Dauguma tarp mirusiųjų – pilnais vardais ir pavardėmis įvardinti nuteistieji, kurie turėjo atlikti bausmę Rusijos kolonijose.

„Mes su sūnumi nuolat palaikėme ryšį. Tiek kolonijoje, tiek po jos. Rugsėjo pradžioje jis man paskambino iš Luhansko. Sakė, kad nuo rugsėjo pirmosios pasirašė sutartį su „Wagner“ ir prašė mano duomenų, kad galėčiau gauti jo atlyginimą“, – tuomet BBC pasakojo vieno iš nuteistųjų motina.

Vasario mėnesį ji pamatė jo kapo nuotrauką iš kapinių netoli Luhansko. Moteriai pavyko pasiekti, kad jo kūnas būtų ekshumuotas ir pervežtas į Rusiją.

Aukos giminaitė: „Kovo mėnesį laukėme jo namuose, o galiausiai gavome laišką iš pensijų fondo ir sužinojome apie jo mirtį“.

„Mano vaikas buvo palaidotas kažkieno kito žemėje ir tai baisu. Noriu, kad mano sūnus būtų šalia manęs“, – aiškino ji.

Dar šešių žmonių, palaidotų netoli Luhansko, artimieji apie savo artimųjų mirtį sužinojo iš pranešimų internete. Nuo to laiko šiose kapinėse atsirado dar 36 kapai.

Samaros sritis

Kovo pradžioje Samaros srities Nikolajevkos kaimo kapinėse vietiniai gyventojai aptiko 64 kapus su vienodais kryžiais ir įprastų „Wagner“ spalvų vainikais.

BBC žinomos 64 kapinėse palaidotų žmonių pavardės. Per mėnesį kapų su juodai geltonai raudonais vainikais Nikolajevkoje padaugėjo beveik dvigubai (nuo 64 iki 102).

Bakinskaja

Bakinskajos kaimo kapinės yra pagarsėjusios kaip didžiausios ir garsiausios „Wagner“ samdinių kapinės. Balandžio 2 d. ten buvo 607 kapai, ir jų skaičius toliau sparčiai auga.

Kadras iš vaizdo įrašo/Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ samdinių kapinėse
Kadras iš vaizdo įrašo/Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ samdinių kapinėse

Pasak J.Prigožino, Bakinskaja kapinėse laidojami našlaičiai ir tie, kurie dokumentuose nenurodė savo pageidavimų dėl konkrečios laidojimo vietos.

„Mūsų Pavelas buvo palaidotas šiose kapinėse nepranešus artimiesiems. Kovo mėnesį laukėme jo namuose, o galiausiai gavome laišką iš pensijų fondo ir sužinojome apie jo mirtį“, – rašė vieno iš Bakinskajoje palaidotų vyrų giminaičiai.

Maskvos regionas

Vasario pradžioje netoli Maskvos esančio Fryanovo kaimo gyventojai taip pat aptiko naują kapinių plotą, sudarytą iš 22 kapaviečių, papuoštų „Wagner“ spalvų vainikais.

Aukos giminaitis: „Jau pusė metų, jokios informacijos, visi tyli. Jokio kūno. Nieko negalime rasti. Mirė ir palaidotas svetimoje šalyje kaip šuo“.

Kaimo gyventojų teigimu, nė vienas iš palaidotųjų jiems nebuvo pažįstamas. Aštuoniolikos žmonių pavardės visiškai sutapo su duomenimis žmonių, kurių atžvilgiu buvo paskelbti teismo nuosprendžiai dėl įkalinimo įvairioms bausmėms.

BBC pavyko susisiekti su dviejų žuvusiųjų šeimomis, kurios patvirtino, kad šie vyrai buvo kaliniai. Vienas iš jų buvo iš Tadžikistano, kitas – iš Kirgizijos. Abu jie nustojo bendrauti spalio mėnesį. Giminaičiai nežinojo apie kalinių mirtį. Dabar šeimos siekia, kad kūnai būtų ekshumuoti ir palaidoti jų gimtojoje šalyje.

Savo aukų „Wagner“ neskaičiuoja

Anot ekspertų, „Wagner“ pajėgose kovojantys kaliniai miršta kur kas dažniau negu kiti Rusijos kovotojai Ukrainoje.

Tikėtina, kad vien mūšiuose dėl Bachmuto, Vakarų analitikų duomenimis, Rusijos pajėgos nuo kovo pradžios prarado iki 30 tūkst. karių. Tačiau mirtingumo rodiklis „Wagner“ pajėgose yra daug didesnis nei reguliariosios kariuomenės – 3:1.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Remdamiesi atvirais šaltiniais, BBC ir „Mediazona“ bei savanorių komanda sugebėjo nustatyti 2901 rusų kalinio, žuvusių kare Ukrainoje, pavardes. Tikrieji aukų skaičiai tikriausiai yra daug didesni.

Vien 2022 m. rugsėjį ir spalį į karą, siekiant papildyti „Wagner“ grupuotės pajėgas, į karo lauką buvo išsiųsta mažiausiai 23 tūkst. rusų kalinių, pažymėjo „Mediazona“.

JAV žvalgybos duomenimis, kare su Ukraina dalyvauja daugiau kaip 40 tūkst. nuteistųjų iš Rusijos kolonijų.

„Ką tik sužinojau, kad mirė mano brolis. Pasirodo, dar spalio mėnesį. Paskambino draugas, kuris tuo metu buvo su juo tranšėjoje. Jau pusė metų, jokios informacijos, visi tyli. Jokio kūno. Nieko negalime rasti. Mirė ir palaidotas svetimoje šalyje kaip šuo“, – BBC rašė vienos iš aukų giminaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas