Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirtinas virusas kelia naują rimtą grėsmę Ukrainai

Vakarų Nilo virusas kelia rimtą grėsmę Ukrainai, pareiškė vienas iš aukščiausių Kyjivo sveikatos apsaugos pareigūnų, nes per tris mėnesius nuo šio uodų platinamo viruso karo draskomoje šalyje mirė beveik tuzinas žmonių.
Vakarų Nilo virusas Ukrainoje
Vakarų Nilo virusas Ukrainoje / 123RF.com/Scanpix

„Tai rimta ir taip bus“, – sekmadienį paskelbtame interviu BBC ukrainiečių tarnybai sakė Ukrainos sveikatos apsaugos ministro pavaduotojas, epidemiologas Ihoris Kuzinas.

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro, Vakarų Nilo virusą paprastai platina užsikrėtę uodai ir jis gali sukelti tokius simptomus kaip karščiavimas, skausmas, vėmimas, bėrimas, viduriavimas ir galvos skausmas. Liga dažniau pasitaiko vasaros ir rudens sezonais, kai uodai yra labiau paplitę.

Žmonės užsikrečia Vakarų Nilo virusu, kai jiems įkanda uodai, maitinęsi virusu užsikrėtusiais paukščiais, teigia Ligų kontrolės ir prevencijos centras, kurį cituoja leidinys „Newsweek“.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, protrūkių židiniai paprastai yra paukščių migracijos keliuose. „Keli tokių paukščių skrydžio keliai driekiasi per Ukrainą“, – sakė I.Kuzinas.

Visuomenės sveikatos agentūros duomenimis, maždaug vienam iš 150 Vakarų Nilo virusu užsikrėtusių žmonių išsivysto sunki arba mirtina liga. Apskaičiuota, kad 80 proc. virusu užsikrėtusių žmonių nepasireiškia jokie simptomai.

Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos valdomas Visuomenės sveikatos centras teigė, kad mirtingumas svyruoja nuo 2 iki 14 proc.

Šiuo metu nėra vakcinos ar specifinio gydymo nuo Vakarų Nilo. Šis virusas egzistuoja jau beveik šimtmetį, o pirmą kartą jis buvo aptiktas Ugandoje praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje. Dabar jis aptinkamas daugelyje pasaulio vietų.

Sirgo žymus JAV imunologas A.Fauci

Pexels nuotr./Uodas
Pexels nuotr./Uodas

Rugpjūčio pabaigoje žymus JAV imunologas Anthony Fauci, geriausiai žinomas kaip JAV vyriausybės COVID pandemijos strategijos vadovas, buvo paguldytas į ligoninę su Vakarų Nilo virusu. Vėliau jis paleistas namo ir sakė, kad greičiausiai užsikrėtė ne savo namuose Vašingtone.

„Niekada gyvenime nesijaučiau taip blogai, – sakė A.Fauci šio mėnesio pradžioje „The New York Times“ išspausdintame tekste. – Tai buvo siaubinga.“

„Esu pakeliui į visišką pasveikimą, bet tai buvo siaubinga patirtis“, – kalbėjo A.Fauci.

Ukrainoje mirė 11 žmonių

Nuo liepos pradžios Ukrainoje 11 žmonių mirė užsikrėtę Vakarų Nilo virusu, o iš viso užregistruoti 88 atvejai, sakė I.Kuzinas.

Rugpjūčio pabaigoje Visuomenės sveikatos centras pranešė, kad nuo mėnesio pradžios laboratorijos patvirtino 41 Vakarų Nilo karštligės atvejį Ukrainoje. Centro duomenimis, nuo metų pradžios iš viso užregistruota 50 atvejų, įskaitant vieną atvejį centrinėje Poltavos srityje vasarą.

Pasak Ukrainos sostinės sveikatos departamento vadovės Valentinos Ginzburg, nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio pabaigos į Kyjivo Šv.Mykolo klinikinę ligoninę buvo paguldyta 17 žmonių, sergančių Vakarų Nilo virusu, o trys žmonės mirė „dėl komplikacijų“.

Pasak pareigūnės, 10 vyrų ir septynios moterys gyveno įvairiose sostinės dalyse, du iš užsikrėtusiųjų – didžiajame Kyjivo regione ir centriniame Čerkasų regione, esančiame į pietus nuo sostinės.

Kaip apsisaugoti

„Tikriausiai turėsime priprasti prie to, kad Ukrainoje šios karštinės bus dar daugiau“, – sakė I.Kuzinas.

Ekspertai teigia, kad geriausias būdas išvengti užsikrėtimo virusu – dėvėti apsauginius drabužius, ant langų pritvirtinti tinklelius ir naudoti uodus atbaidančias priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant