Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miunchene gyvenantis Mindaugas Lukšys: „Tūkstančiai radikalų su sovietų vėliavomis protestavo prieš NATO“

Vokietijos mieste Miunchene vykstančią tradicinę saugumo konferenciją šiemet lydėjo kairiųjų radikalų mitingas. Keli tūkstančiai žmonių protestavo prieš JAV ir NATO. Minioje plevėsavo vėliavos su sovietine simbolika. Apie tai 15min pasakojo Miunchene gyvenantis lietuvis Mindaugas Lukšys.
Kairiųjų radikalų protestas Miunchene
Kairiųjų radikalų protestas Miunchene / Mindaugo Lukšio nuotr.

Šių metų Miuncheno saugumo konferencijoje pasaulio lyderiai diskutuoja apie NATO ir Europos Sąjungos ateitį, transatlantinius santykius su JAV, Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, karinius veiksmus Sirijoje.

„Kaip atsaką šiai konferencijai Vokietijos kairieji radikalai suorganizavo eiseną centrinėmis miesto gatvėmis ir koncertą, per kurį nuo scenos buvo skanduojami radikalūs šūkiai. Daugiausiai jie pasisakė prieš pabėgėlius“, – pasakojo M.Lukšys, stebėjęs kairiųjų radikalų protestą.

Apie 2 tūkst. žmonių susirinko centrinėje Miuncheno aikštėje, šalia prabangaus viešbučio „Bayerischen Hof“, kuriame ir vyksta saugumo konferencija.

Lietuvis pasakojo, kad minioje matė daug sovietinių vėliavų ir kitokios atributikos su kūjų ir pjautuvu.

Mindaugo Lukšio nuotr./Kairiųjų radikalų protestas Miunchene
Mindaugo Lukšio nuotr./Kairiųjų radikalų protestas Miunchene

Taip pat protestuotojai kėlė plakatus su prokremliškais šūkiais: „Rusija – išorėje, Amerika – viduje, Vokietija – apačioje“, „NATO karo provokatoriau, lauk iš Miuncheno“, „Ne NATO ir Bundesvero apginklavimui“, „Taika vietoje NATO“, „Taika su Rusija vietoje Trečiojo pasaulinio karo“.

„Šitą renginį pavadinčiau Algirdo Paleckio svajone, nes jame dalyvavo daugybė komunistų su sovietinėmis vėliavomis ir skarelėmis“, – kalbėjo M.Lukšys.

Dar keli šimtai protestuotojų sustojo į grandinę, nutįsusią tarp Miuncheno aikščių Karplatz iki Marianplatz.

Šalia jų stovėjo nedidelė grupė žmonių, iškėlusių Ukrainos ir Baltarusijos istorinę vėliavas.

Kairiųjų radikalų protestą prižiūrėjo apie 600 Vokietijos policijos pareigūnų. Incidentų nebuvo užfiksuota.

Mitingas vyko šeštadienio popietę. Kitą dieną protestuotojai nebesusirinko.

„Dabar gyvenimas vyksta ramia vaga, – sekmadienį sakė M.Lukšys. – Mano tikslas atkreipti visuomenės dėmesį į radikalus, kurių skaičius ženkliai didėja. Spektaklis Ignalinoje buvo tik mažas įvykis, palyginus su tikrų komunistų skaičiumi Bavarijos sostinėje.“

Savanoriškai prisijungė prie Vokietijos karių

2009 metais M.Lukšys su žmona nusprendė išvykti iš Lietuvos į Vokietiją. Šeima norėjo įgyti naujos patirties ir žinių, be to, ruošėsi studijuoti.

Lietuvis jau septynerius metus gyvena Miunchene. Jis jaučiasi įleidęs šaknis ir susigyvenęs su Vokietija, tačiau kartu – save laiko Lietuvos patriotu.

Asmeninė nuotr./2015 metų rudenį M.Lukšys su Vokietijos rezervistais žygiavo Šveicarijoje
Asmeninė nuotr./2015 metų rudenį M.Lukšys su Vokietijos rezervistais žygiavo Šveicarijoje

2014 metų pavasarį, kai Rusija užpuolė Ukrainą, M.Lukšys buvo pakviestas į Lietuvos kariuomenės parengtojo rezervo mokymus. Savaitę jis praleido Rukloje ir dvi savaites Tauragėje, kur įsikūręs Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų batalionas.

„Tuo metu labai aiškiai pasijuto tos grėsmės Lietuvos saugumui. Pradėjau galvoti, ką galiu padaryti dėl savo šalies. Aš niekada nesijaučiau ir dabar nesijaučiu emigrantu. Aš esu lietuvis ir mano šalis yra Lietuva“, – kalbėjo M.Lukšys.

Sugrįžęs į Vokietiją vyras kelias savaites internete intensyviai ieškojo karinių organizacijų, prie kurių galėtų prisijungti.

2014 metų rugsėjo 1-ąją M.Lukšys oficialiai tapo Vokietijos rezervistų sąjungos nariu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Buvęs Lietuvos šauktinis Mindaugas Lukšys su Vokietijos kariais treniruojasi segėdamas lietuvišką trispalvę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas