Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkų laukia iššūkis: planuojama tirti Niutauno mokyklos žudiko DNR

Mokslininkai sulaukė prašymo atlikti retą tyrimą – ištirti Konektikuto valstijos „Sandy Hook“ žudiko Adamo Lanzos DNR. Visgi toks siūlymas daugelio ekspertų yra sutinkamas skeptiškai, rašo „The Atlantic Wire“.
Adamas Lanza
Adamas Lanza / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors atskleidžiama labai mažai detalių apie būsimą tyrimą, panašu, kad Konektikuto genetikai ieškos biologinių užuominų, kurios galėtų paaiškinti A.Lanzos ypatingai žiaurų elgesį.

„The New York Times“ rašo, kad tai bus pirmasis kartas, kai mokslininkai tirs masinio žudiko genomą. Anot Bayloro medicinos koledžo genetikos profesoriaus Arthuro Beaudet'o, tyrinėjant genetinius nukrypimus bus galima geriau nustatyti, kokios aplinkybės lemia pykčio proveržius.

Tačiau ne visi mokslininkai sutinka su tokiu požiūriu ir kelia etinius klausimus. Nemaža dalis jų teigia, kad išskyrus genetines mutacijas, jas turintys visiškai nekalti žmonės bus diskriminuojami.

Harvardo medicinos mokyklos daktaras Haroldas Bursztajnas „ABC News“ sakė, kad jam net neaišku, ko Konektikuto genetikai ieškos, nes ryšys tarp genetinių ypatumų ir polinkio į smurtą yra be galo neaiškus ir paremtas neteisingomis prielaidomis.

Kol kas tvirčiausias įrodymas, kad genetika turi reikšmingą vaidmenį žiauriam elgesiui, gautas iš MAOA tyrimo – geno, kuris gamina vadinamą monoamino oksidazę. XX amžiaus pradžioje atlikti tyrimai rodė, kad vaikams, pas kuriuos buvo rastos šio geno mutacijos, buvo sunku kontroliuoti savo agresyvumą. Tačiau priežastingumas iki šiol nėra įrodytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas