Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldova balsuoja prezidento rinkimuose ir referendume dėl narystės ES

Kišiniovas, spalio 20 d. (AFP-BNS). Moldovos gyventojai sekmadienį balsuoja prezidento rinkimuose ir referendume dėl stojimo į Europos Sąjungą, baiminantis Rusijos kišimosi.
Maia Sandu balsuoja rinkimuose / Vladislav Culiomza / REUTERS
Maia Sandu balsuoja rinkimuose / Vladislav Culiomza / REUTERS

Anot analitikų, rinkimai parodys, ar šalis sieks palaikyti glaudesnius ryšius su ES, ar tęs sovietmečio laikų santykius su Maskva.

Proeuropietiška Moldovos prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu) yra aiški favoritė tarp 11 kandidatų.

Policija, atskleidusi masinę balsų pirkimo schemą, atliko šimtus areštų ir šią savaitę įspėjo, kad iki ketvirtadalio atiduotų balsavimo biuletenių gali būti sutepti rusiškais pinigais.

„Mūsų šalis atsidūrė kryžkelėje (...). Grupė vagių bando apgauti žmones, žada jiems pinigų, pateikia melagingą informaciją“, – sakė premjeras Dorinas Receanas (Dorinas Rečanas), ragindamas moldavus „būti budrius“.

Už 52-jų M. Sandu, buvusią Pasaulio Banko ekonomistę, kuri 2020-aisiais didesniu nei tikėtasi skirtumu įveikė tuometinį Maskvos remiamą prezidentą, rinkimuose ketina balsuoti apie 36 proc. rinkėjų, rodo Moldovos analitinio centro „Watchdog MD“ atlikta apklausa. 

Jos pagrindinis varžovas, 57-erių buvęs prorusiškų socialistų remiamas prokuroras Aleksandras Stoianoglo (Aleksandras Stojanoglas), apklausose gerokai atsilieka. Už jį ketina balsuoti tik 10 proc. rinkėjų. 

Tačiau mažai tikėtina, kad M. Sandu sekmadienį surinks 50 proc. balsų, todėl lapkričio 3-iąją vyks antrasis turas, kuriame bus kur kas daugiau įtampos, teigė „Watchdog MD“ analitikas Valeriu Pasha (Valerijus Paša). 

Vadovaujant M. Sandu, Moldova, netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 metais, pateikė paraišką dėl narystės ES. Birželį blokas pradėjo stojimo derybas su Kišiniovu.

Šią savaitę Vašingtonas taip pat paskelbė naują įspėjimą dėl Rusijos kišimosi, o ES pritaikė naujas sankcijas keliems Moldovos piliečiams.

Balsavimo apylinkės atsidarė 7 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku, per garsiakalbius sostinėje Kišiniove skambant nacionaliniam himnui, teigė naujienų agentūros AFP žurnalistas. Balsavimas baigsis 21 val., o dalinių rezultatų tikimasi apie 22 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito