Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalingas tyrimas: balsus prorusiškiems kandidatams Moldovoje pirko už 15 mln. dolerių

Moldovos policija ketvirtadienį surengė dešimtis reidų, nustačiusi, kad šalies piliečiams iš Rusijos buvo pervesta mažiausiai 15 mln. dolerių (13,59 mln. eurų) siekiant suklastoti šį mėnesį vyksiančius prezidento rinkimus.
Balsavimas Moldovoje
Balsavimas Moldovoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Proeuropietiška Moldovos prezidentė Maia Sandu, siekianti antrosios kadencijos, ne kartą kaltino Rusiją politiniu kišimusi į buvusios sovietinės respublikos, esančios tarp karo draskomos Ukrainos ir Rumunijos, reikalus.

Policijos viršininkas Viorelas Cernauteanu spaudos konferencijoje sakė, kad vien rugsėjį iš Rusijos Moldovos piliečiams buvo pervesta 15 mln. dolerių

Anot V.Cernauteanu, manoma, kad į balsų pirkimo schemą buvo įtraukta daugiau nei 100 tūkst. balsavimo teisę turinčių asmenų.

Anot jo, tai beprecedentis ir „didelio masto reiškinys (...) siekiant sutrikdyti rinkimų procesą“.

Pareigūnai surengė reidą 25 vietose.

Policija teigė, kad į 2,6 mln. gyventojų turinčią šalį pinigus pervedinėjo asmenys, susiję su pabėgusiu verslininku ir buvusiu politiku Ilanu Shoru.

Su jo nusikalstama pavadinta organizacija susiję asmenys už pinigus užverbavo 70 tūkst. rėmėjų balsuoti už konkretų kandidatą.

Šiems rinkėjams taip pat buvo nurodyta nepritarti stojimui į Europos Sąjungą per spalio 20-ąją, prezidento rinkimų dieną, vyksiantį referendumą.

Praėjusiais metais už akių milijardinės vertės bankų vagystės byloje nuteistas I.Shoras platformoje „Telegram“ teigė, kad „visi mokėjimai yra teisėti“.

„Moldova visiškai virto policine valstybe“, – sakė jis ir paragino šalininkus „tęsti kovą kartu“.

Balandį I.Shoras iš Maskvos paskelbė apie politinės koalicijos „Pergalė“ sukūrimą kartu su kitais prorusiškais aktyvistais.

Tačiau Moldovos rinkimų komisija atsisakė įregistruoti „Pergalę“, motyvuodama keletu taisyklių neatitikimų.

Moldovos policija taip pat konfiskavo apie 1 mln. dolerių (905,88 mln. eurų) „neteisėto politinio finansavimo“ iš žmonių, grįžusių iš balandį vykusio susirinkimo.

Birželį Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Kanada įspėjo apie Rusijos sąmokslą daryti įtaką Moldovos prezidento rinkimams ir „kurstyti protestus“, jei laimėti nepavyktų prorusiškam kandidatui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas