Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 12

Moldovoje neramu: prorusiški protestuotojai už pinigus ir sukčius milijonierius klibina vyriausybę

Moldovos, kuriai trūksta Rusijos gamtinių dujų ir Ukrainos elektros (pastarosios elektros tinklą nuniokojo raketos), gyventojams taip neramu dėl išaugusių sąskaitų už komunalines paslaugas ir retkarčiais nutrūkstančio elektros tiekimo, kad, pasak vieno miestelio šalies šiaurėje mero, žmonės vos sutramdo pyktį.
Protestai Moldovoje
Protestai Moldovoje / „The New York Times“/ANDREEA CAMPEANU nuotr.

„Jie sustabdo mane gatvėje ir klausia: „Kada galėsime eiti į kitą protestą?“ – pasakojo Orhėjaus meras Pavelas Verejanu. Jo teigimu, visuomenėje verda pyktis prieš provakarietišką šalies vyriausybę ir jos nesugebėjimą susitarti su Rusija dėl nuolatinio pigios energijos tiekimo.

Tačiau yra ir kita priežastis, kodėl žmonės taip nori protestuoti: jiems mokama už tai, kad jie prisijungtų prie triukšmingų savaitinių mitingų, kurie nuo rugsėjo mėnesio vyksta sostinėje Kišiniove ir kuriuose raginama nušalinti Moldovos prezidentę Maią Sandu, buvusią Pasaulio banko pareigūnę, bandančią ištraukti skurdžiausią Europos šalį iš Maskvos orbitos.

Mokamus protestus prieš prezidentę ir jos pasirinktą kursą į Vakarus organizuoja Orhėjaus mero politinė partija – aktyviai prorusiška jėga, vadovaujama jo pirmtako Ilano M.Shoro, nuteisto sukčiaus ir bėglio, kuris, kaip teigiama, bando pakreipti energijos krizę taip, kad ji virstų politine krize, keliančia grėsmę vyriausybei.

Pyktis dėl aukštų energijos kainų kunkuliuoja visoje Europoje jau keletą mėnesių, suteikdamas Maskvai, jos nuomone, realiausią viltį sumažinti visuomenės paramą Ukrainai ir paspausti Vakarų vyriausybes taip aktyviai nebesmerkti Rusijos invazijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas