Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovoje uždrausta prorusiška opozicinė partija

Moldovos konstitucinis teismas pirmadienį uždraudė iš šalies pabėgusio prorusiškų pažiūrų oligarcho Ilhano Shoro, kurį proeuropietiška vyriausybė kaltina bandymu ją nuversti, opozicinę partiją.
„Shor“ partijos palaikytojai
„Shor“ partijos palaikytojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Moldova

Sprendimas priimtas po to, kai Kišiniovas, teigiantis, kad partija veikia prieš šalies nacionalinius interesus, paprašė teismo priimti sprendimą dėl jos konstitucingumo.

Pastaraisiais mėnesiais „Shor“ partija sostinėje Kišiniove ir kituose šalies miestuose surengė kelias antivyriausybines demonstracijas, kaltindama prezidentę Maią Sandu dėl didelių sąskaitų už elektrą ir bandymo įtraukti Moldovą į karą Ukrainoje.

Valdžia teigia, kad šie protestai yra susiję su Rusijos sąmokslu nuversti dabartinę vyriausybę ir pakeisti ją palankia Kremliui.

Pirmadienį priimtas teismo sprendimas buvo palankus Kišiniovo argumentams.

„Shor“ politinė partija paskelbta prieštaraujančia konstitucijai... Nuo šio nutarimo paskelbimo dienos ji laikoma paleista“, – paskelbė teismas ir pridūrė, kad penki partijos įstatymų leidėjai gali ir toliau atstovauti savo rinkėjams, tačiau 110 vietų Moldovos parlamente jie bus nepartiniai.

Partija užginčys sprendimą Strasbūre įsikūrusiame Europos Žmogaus Teisių Teisme, žurnalistams sakė partijos teisininkas Aureliu Colenco.

„Tai piktnaudžiaujantis ir nusikalstamas sprendimas“, – sakė jis.

Tuo metu M.Sandu palankiai įvertino teismo nuosprendį.

„Tai sprendimas, kurio laukia visuomenė, nes moldavai vertina ir nori gyventi demokratinėje teisinėje valstybėje, kurioje nusikalstamos organizacijos ne saugomos, o joms neleidžiama užvaldyti valstybės“, – „Facebook“ rašė prezidentė.

Kovą, prieš I. Shoro organizuotą mitingą, policija sulaikė vieno tinklo, kurį, kaip įtariama, kontroliavo Maskva, siekdama destabilizuoti šią mažą buvusią sovietinę šalį, narius.

Balandį apeliacinis teismas „Shor“ partijos įkūrėją nuteisė 15 metų kalėjimo bausme už pinigų plovimą, sukčiavimą ir piktnaudžiavimą pasitikėjimu.

36 metų I. Shoras 2019-aisiais pabėgo į Izraelį ir nuo to laiko Moldovos valdžios institucijos siekia jo ekstradicijos.

2022-ųjų spalį Jungtinės Valstijos I.Shorui ir keliems kitiems Moldovos piliečiams įvedė sankcijas už korupciją arba įtariamą bendradarbiavimą su Rusija siekiant pakenkti Moldovos demokratijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas