Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 10 /15:29

Krizių kamuojamos Moldovos ministrė pirmininkė paskelbė atsistatydinanti

Moldovos vyriausybė penktadienį žlugo atsistatydinus provakarietiškai ministrei pirmininkei Nataliai Gavrilita, ir tai dar viena krizė, ištikusi šią mažą valstybę po Rusijos įsiveržimo į kaimyninę Ukrainą.
Moldovos ministrė pirmininkė Natalia Gavrilita
Moldovos ministrė pirmininkė Natalia Gavrilita / „IMAGO“/„Scanpix“

Vyriausybės vadovo pasitraukimas reiškia, kad atsistatydina visas ministrų kabinetas.

„Jei Moldovoje vyriausybė turėtų tokią pat paramą kaip ir ES, Briuselyje, būtume pasiekę daug daugiau“, – pridūrė šalies premjerė.

Pasak jos, Moldova žengia į naują etapą, kurio esmė – saugumas.

„Per šiuos 18 kadencijos mėnesių valdėme per nuolatines krizes. Moldovos Respublika žengia į naują etapą, kuriame prioritetas teikiamas saugumui“, – sakė N.Gavrilita.

Pasak jos, niekas nesitikėjo, kad jos vyriausybei, išrinktai 2021 metų vasarą, „teks dorotis su tiek daug krizių, nulemtų Rusijos agresijos Ukrainoje“.

N.Gavrilita ministro pirmininko poste persekiojo daugybė problemų, įskaitant sunkią energijos krizę, smarkiai išaugusią infliaciją ir kelis didelį susirūpinimą keliančius incidentus, tokius kaip virš šalies praskriejusios karo Ukrainoje raketos.

„Vadovavimą vyriausybei perėmiau su mandatu prieš korupciją, už plėtrą ir už Europą, tokiu metu, kai korupcijos schemos buvo apėmusios visas institucijas, o oligarchai jautėsi neliečiami, – sakė N.Gavrilita. – Mes iškart susidūrėme su energetiniu šantažu, o tie, kas tai darė, tikėjosi, kad nusileisime.“

„Priešų statymas dėl mūsų šalies buvo tas, kad mes elgsimės kaip ankstesnės vyriausybės, atsisakiusios energetinių interesų, išdavusios nacionalinius interesus mainais į trumpalaikę naudą“, – kalbėjo atsistatydinusi premjerė.

Svarbiausia, pasak politikės, kad Moldovai suteiktas ES šalies kandidatės statusas.

Paraišką narystei Moldova pateikė pasekusi Ukrainos pavyzdžiu. Praeitų metų vasara Europos Komisija rekomendavo suteikti Moldovai kandidatės statusą, jei bus imtasi tam tikrų veiksmų.

Visų pirma, Moldova turi užbaigti pagrindinius neseniai pradėtos išsamios teisingumo sistemos reformos etapus ir pašalinti Europos Sąjungos Bendradarbiavimo Organizacijos ir Venecijos komisijos nustatytus teisingumo sektoriaus trūkumus.

Moldovos prezidentė Maia Sandu penktadienį padėkojo N.Gavrilita už „didžiulį pasiaukojimą ir pastangas vadovauti šaliai tokios daugybės krizių metu“.

„Nepaisant beprecedenčių iššūkių, šalis buvo valdoma atsakingai, su dideliu rūpesčiu ir atsidavimu, – sakė M.Sandu. – Turime stabilumą, taiką ir plėtrą, kai kiti norėjo karo ir bankroto.“

Pusantrų metų šiame poste dirbusios ministrės pirmininkės atsistatydinimas reiškia, kad atsistatydina visas ministrų kabinetas.

Prezidentė M.Sandu paskirs naują vyriausybę. Ją turės patvirtinti Moldovos 101 vietos parlamentas.

M.Sandu sakė, kad konsultuosis su parlamentinėmis frakcijomis ir paskirs kandidatą į ministrus pirmininkus, bet nenurodė, kada tai padarys.

45 metų ekonomistė N.Gavrilita ministre pirmininke buvo paskirta 2021 metų rugpjūtį, jos provakarietiškai partijai „Veiksmas ir solidarumas“ (PAS) laimėjus parlamento rinkimus su proeuropietiška reformų programa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas