Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovos parlamentas priėmė įstatymą dėl Rusijos propagandos draudimo

Moldovos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą dėl „Rusijos propagandos draudimo“. Įstatymo projektas į parlamento darbotvarkę buvo įtrauktas valdančiosios Demokratų partijos iniciatyva. 61 iš 87 salėje buvusių parlamentarų balsavo už tą teisės aktą.
Rusijos valdžios atstovų plakatai Moldovoje
Rusijos valdžios atstovų plakatai Moldovoje / „Scanpix“ nuotr.

Pasak įstatymo projekto autoriaus Sergejaus Syrbu, „įstatymo projekte dėl Televizijos ir radijo kodekso pakeitimo numatyta įvesti valstybės informacinio saugumo užtikrinimo mechanizmą“.

„Iniciatyva, pasirašyta Demokratų partijos ir Europos liaudies partijos deputatų, siekiama užtikrinti informacinės erdvės saugumą Moldovos Respublikoje apribojant informacinių-analitinių, politinių ir karinių laidų transliacijas ir retransliacijas iš šalių, kurios nėra ratifikavusios Europos konvencijos dėl televizijos be sienų.

Šiuo projektu siekiama kovoti su propaganda ir manipuliacijomis iš užsienio. Tai gali padaryti rimtą žalą šalies informacinei erdvei ir jos piliečiams“, – pareiškė jis.

Jis pabrėžė, kad ši iniciatyva „niekaip nepaveiks pramoginio pobūdžio programų bei kitų užsienio kanalų programų retransliacijų“.

„Niekas neuždraudžia jokių kanalų iš jokių šalių. Kalbama ne apie kanalų transliacijos nutraukimą, o apie konkrečių programų, kuriomis siekiama manipuliuoti, skleisti propagandą ir dezinformaciją, uždraudimą“, – pareiškė S.Syrbu.

Vis dėlto šiam įstatymo projektui aršiai priešinosi opozicinių Socialistų ir Komunistų partijų deputatai. Pastarosios partijos nariai netgi paliko posėdžių salę.

„Tai yra politinis sprendimas, nukreiptas prieš Rusijos Federaciją. Jei norite uždrausti propagandą, uždrauskite transliuoti rumuniškus kanalus, kurie Moldovoje užsiima ardomąja veikla.

Viskas, ką darote, yra mažų mažiausiai nesąžininga“, – pareiškė Komunistų partijos lyderis, buvęs šalies prezidentas Vladimiras Voroninas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Voroninas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Voroninas

Už šio įstatymo pažeidimą numatomos 2-5 tūkst. eurų baudos arba licencijos atėmimas.

Moldovos prezidentas Igoris Dodonas ketvirtadienį pareiškė, kad jei šis įstatymas bus priimtas, jis jokiu būdu nesiruošia jo pasirašyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito