Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Mūsų pelkėse ir liksite“: Volynė pasiruošusi atremti priešą iš Baltarusijos

Vladimiras Putinas nepraranda vilties, kad į Rusijos karą su Ukraina įsitrauks ir Baltarusija. Apie grėsmę iš šios pusės kalbama ir Ukrainos karinių pajėgų generaliniame štabe, ir Vidaus reikalų ministerijoje. Tačiau Ukrainos kariai ir vietos gyventojai pasiruošę duoti atkirtį, rašo unian.com, straipsnyje mėginama paanalizuoti, kaip Volynės regionas ruošiasi sutikti priešus.
Baltarusijoje netoli Ukrainos sienos sutelkta kariuomenė, palydovinė nuotrauka
Baltarusijoje netoli Ukrainos sienos sutelkta kariuomenė, palydovinė nuotrauka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kariauti nenori, bet kariuomenės neatitraukia

Kaip rašo unian.com, Baltarusijos piliečiai, taip pat ir kariškiai, nelabai trykšta noru kovoti prieš Ukrainą kare, kurį pradėjo Rusija.

„Baltarusijos vadovybė nuolat matuoja karių moralinę ir psichologinę būklę, pasiruošimą dalyvauti. Jų pačių duomenimis, daugiau nei 60 proc. kariškių į galimą tokią operaciją prieš Ukrainą žiūri itin neigiamai“, – spaudos konferencijoje sakė prezidento biuro vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius.

Jo teigimu, net jeigu baltarusius privers dalyvauti kare prieš Ukrainą, jie nebus pavyzdiniai kariai – esą arba liks neutralūs, arba labai prastai kovos, arba iš viso pereis į ukrainiečių pusę.

Esą tai, kad Baltarusijos žmonės karo su Ukraina nenori, liudija ir pačių geležinkelininkų išardyti bėgiai, kad nebūtų įmanoma gabenti karinę techniką geležinkeliu.

Vis dėlto, kaip rašo unian.com, Kremlius turi kitų planų Baltarusijai.

Kovo 11 d. skelbta apie Rusijos provokacijas siekiant įtraukti baltarusius į šį karą – esą tai Rusijos karinės oro pajėgos apšaudė Baltarusijos pasienio kaimą, kad paskui galėtų apkaltinti tuo Ukrainą. Jau kitą dieną Baltarusija paskelbė į pasienį su Ukraina siunčianti penkis batalionus-taktines grupes, nors ir neigė, kad tai pasiruošimas teikti karinę pagalbą Rusijos pusei.

Kovo 21-ąją pasirodė žinių apie desantininkų atitraukimą nuo Baltarusijos sienos, esą jie jau atliko savo darbą stiprindami sienos apsaugą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijoje netoli Ukrainos sienos sutelkta kariuomenė, palydovinė nuotrauka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijoje netoli Ukrainos sienos sutelkta kariuomenė, palydovinė nuotrauka

Tačiau JAV ir NATO mano, kad Baltarusijos kariuomenė netrukus gali prisijungti prie Rusijos karo prieš Ukrainą, CNN teigė JAV ir NATO pareigūnai. Plačiau skaitykite čia.

„Kas ateis į mūsų žemę, tas joje ir liks“

Ukrainiečiai nelinkę sėdėti rankų sudėję ir ruošiasi sutikti nekviestus svečius iš Baltarusijos. Volynės srityje Liubešivskaja, Kamin-Kaširskis, Ratnovskaja ir Šackaja gyvenvietės ribojasi su Baltarusija. Šiuo metu čia dirba viskas – nuo turgų iki vaistinių. Bet įvažiavimai į rajonus ir išvažiavimai iš jų saugomi policininkų, karių, pasieniečių.

Vieno iš miestelių policijos skyriaus laikinasis vadovas Michailo Jevtušikas sako, kad gyventojai čia pilietiški, tai demonstruoja nuo pat Rusijos įsiveržimo dienos: „Visi iki vieno stojo ginti savo gimtojo rajono, atsistojo šalia policininkų. Kažkas gamina maistą, kiti pripynė maskuojančiųjų tinklų, daugybė kartu patruliuoja. Iš esmės situacija rajone kontroliuojama, slėptuvės įrengtos, perspėjimo sistema veikia, panikos nėra.

Pirmomis dienomis morališkai buvo sunku ir baisu, dabar situacija stabilizavosi, ramu, bet visi parengty 24/7.“

Ties Baltarusija Volynės žmonės dar metų pradžioje ėmėsi stiprinti sieną. Tuomet, tiesa, tai daryta baiminantis migrantų iš Artimųjų Rytų srauto, kuris pernai plūdo į Lietuvą ir Lenkiją. Vis dėlto į tai daug vilčių nededama, nes visi supranta – tokie įrengimai gali priešų nesustabdyti, tą rodo kiti pasienio regionai šiaurėje. O ir Rusija suinteresuota užimti ukrainiečių gyvenvietes, gyventojus paversti įkaitais.

„Laukti liko neilgai. A.Lukašenka daro viską, kad neįsipainiotų į šitą karą. Bet tikimybė, kad jis įsipainios, gana didelė. V.Putinas spaudžia jį, verčia žengti šį rizikingą žingsnį“, – televizijoms sakė vidaus reikalų ministro patarėjas Vadimas Denisenko.

Apie tai, kad Volynė laukia priešų, kalba ir vidaus reikalų ministras Denisas Monastyrskis. Jis tikras – atsakas bus tinkamas: „Bet koks priešas, kuris žengs į Ukrainos žemę Volynės ar Rivnės kryptimis, joje ir liks. Mūsų žvalgyba vertina baltarusių įsiveržimo galimybę kaip tikėtiną. Volynė laukia.

Gynybos tradicijos Volynėje senos, žmonės gavo ginklus, taip pat ir karinės pajėgos, ir teritorinė gynyba, ir savanoriai, civiliai – visi pasiruošę sutikti priešą.“

Kaip kalbama regione, priešų laukiama su nekantrumu, o kovoti su jais ketinama taip pat negailestingai, kaip su rusais visoje Ukrainoje. Bet vis dėlto tikimasi, kad baltarusių tauta supranta „sudėtingą situaciją, į kurią juos atvedė dabar jų vadinamasis prezidentas“ ir antpuolio nebus.

Operatyvaus reagavimo batalionas „Luck“, savanoriavimo pagrindu sukurtas vasario 28 dieną ir įeinantis į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sudėtį, jau turi daugiau nei 8 tūkst. savanorių. Bataliono vadas Oleksandras Tivodaras tvirtina esą tikras, kad jie sugebės „duoti priešui į dantis“. Be to, jo teigimu, baltarusiai demoralizuoti, kovoti nenori, esą masiškai rašo atsistatydinimo pareiškimus.

„Čia baltarusių laukia daug „staigmenų“ nuo Ukrainos karinių pajėgų, teritorinės gynybos ir savanorių. Mes visiškai pasiruošę, mūsų nusiteikimas patriotinis, yra įvairių politinių ir kitų pažiūrų grupių, bet dabar mes visa tai pamiršome, visi susitelkėme dėl bendro tikslo – apginti Ukrainą“, – kalbėjo vadas.

Net gamta Ukrainos pusėje, šypsosi vietiniai, nes Volynės krašte netoli Baltarusijos sienos išsiliejo dvi upės – Stichidas ir Pripetė. O kadangi regione ir taip daug pelkių, praeiti priešui nebus lengva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas