Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

N.Maduro skelbia atnaujinantis derybas su opozicija

Venesuelos prezidentas Nicolasas Maduro pirmadienį paskelbė atnaujinantis derybas su opozicija, įšaldytas prieš penkis mėnesius po vieno valstybės vadovo sąjungininko ekstradicijos.
Nicolasas Maduro
Nicolasas Maduro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Spalį N.Maduro nutraukė dialogą atsakydamas į Žaliojo Kyšulio sprendimą išduoti Jungtinėms Valstijoms Alexą Saabą – Kolumbijos pilietį, įtariamą plovus pinigus venesueliečių socialistui lyderiui.

„Dialogui Meksikoje, kaip žinote, buvo suduotas didžiulis smūgis, bet jei prašome dialogo pasauliui, turime rodyti pavyzdį šalyje“, – sakė N.Maduro per valstybinę televiziją transliuotame kreipimesi.

Vyriausybė kaip savo grįžimo prie derybų stalo sąlygą iškėlė reikalavimą paleisti A.Saabą.

N.Maduro paragino pradėti „įtraukesnį, visapusiškesnį, platesnį dialogą... siekiant visų sektorių susitarimo, taikos Venesueloje, Venesuelos atsigavimo“.

Tokį pareikšimą jis padarė po savaitgalį įvykusio Karakaso pareigūnų susitikimo su JAV delegacija. Per tą susitikimą, be kita ko, buvo aptartas energijos išteklių tiekimo klausimas, Vašingtonui ieškant būdų sumažinti rusiškos naftos importą.

Venesuelos opozicija taip pat pranešė dalyvavusi „ilgame susitikime“ su Amerikos pasiuntiniais.

Jungtinės Valstijos yra viena iš beveik 60 šalių, laikančių Juaną Guaido laikinuoju venesueliečių prezidentu ir nepripažinusių N.Maduro perrinkimo per 2018 metų balsavimą, plačiai laikomą suklastotu.

Praėjusį mėnesį Vašingtonas leido suprasti, kad būtų pasirengęs peržiūrėti savo sankcijų politiką Venesuelos atžvilgiu, jei pasistūmės į priekį N.Maduro vyriausybės ir opozicijos derybos.

Pirmadienį N.Maduro taip pat paragino surengti taikos derybas po Rusijos invazijos į Ukrainą, siekiant išvengti „Trečiojo pasaulinio karo“.

„Skambiname įspėjamuoju varpu... visam pasauliui“, – sakė N.Maduro, ragindamas gerbti „humanitarinius koridorius“ Ukrainoje.

„Esame rimtai susirūpinę dėl karo Europoje galimybės ir šios ginkluotos konfrontacijos išplitimo... Atrodo, kad užkratas plinta. Be to, vykdoma žiniasklaidos neapykantos kampanijos ir virtinė ekonominių priemonių, skirtų pabloginti sąlygas ir išplėsti karo scenarijų“, – pridūrė jis.

N.Maduro praėjusią savaitę tapo vienu iš nedaugelio tarptautinių veikėjų, po invazijos stojusių Rusijos prezidento Vladimiro Putino pusėn. Reikšdamas jam „tvirtą paramą“, venesueliečių lyderis taip pat pasmerkė „destabilizuojančius Jungtinių Valstijų ir NATO veiksmus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas