Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 20 /16:49

NATO ir Rusija susirinko į pirmas aukšto lygio derybas nuo 2014 metų

NATO ir Rusija trečiadienį surengė aukščiausio lygio derybas per beveik dvejus pastaruosius metus, siekiant sumažinti karinę įtampą Baltijos jūroje ir teberusenantį smurtą Rytų Ukrainoje.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NATO Rusija

Šis NATO ir Rusijos tarybos susitikimas buvo pirmasis nuo 2014 metais Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos, kai Aljansas protestuodamas nutraukė beveik visus ryšius su šia šalimi.

NATO spaudos tarnyba patvirtino, kad 28 Aljanso šalių ambasadoriai pradėjo susitikimą su Rusijos pareigūnais karinio bloko būstinėje Briuselyje.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad trečiadienio susitikimas buvo surengtas siekiant apsikeisti nuomonėmis dėl Ukrainos krizės ir kitų klausimų, bet taip pat tartis, kaip būtų galima pagerinti „su karine veikla susijusius rizikos mažinimo mechanizmus“.

„Mes nebijome dialogo“, – sakė J.Stoltenbergas, pridūręs, kad pareigūnai taip pat diskutuos apie potencialų glaudesnį karinį bendradarbiavimą ir karą Afganistane.

„Iš tikrųjų galvojame, kad dialogas tampa dar svarbesnis, kai laikai sunkūs, o įtampa – didelė“, – pridūrė jis.

„Aš manau, kad mūsų susitikimas buvo labai nuoširdus, rimtas ir iš tiesų geras, – sakė J.Stoltenbergas spaudos konferencijoje. – NATO sąjungininkių ir Rusijos požiūriai yra labai skirtingi, tačiau mes išklausėme, ką vieni kitiems norėjome pasakyti“.

Šis NATO ir Rusijos tarybos susitikimas buvo pirmasis nuo 2014 metais Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos, kai Aljansas protestuodamas nutraukė beveik visus ryšius su šia šalimi.

„Yra didelių nesutarimų, susijusių su krize Ukrainoje“, – sakė J.Stoltenbergas, tačiau pridūrė, kad NATO ir Rusija sutaria dėl Minsko taikos susitarimų įgyvendinimo svarbos.

Santykius komplikuoja Rusijos oro pajėgų smūgiai Sirijoje ir praėjusios savaitės incidentas Baltijos jūroje, kai Rusijos karo lėktuvai praskrido tik už kelių metrų nuo JAV eskadrinio minininko.

Pasak J.Stoltenbergo, svarbu „laikyti atvirus komunikacijos kanalus“ politikos ir kariuomenės lygmenimis, nes tai, pasak jo, yra būtina „rizikai sumažinti“.

„Mes visi sutinkame, kad visi turime būti suinteresuoti atidaryti kanalus politiniam dialogui. Tai ne tik būtina, bet ir naudinga, ypač tokiais įtemptos laikais, kuriuos mes išgyvename“, – pridūrė NATO vadovas.

„Tačiau tai nereiškia, kad grįžtame prie įprastų reikalų“, – perspėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas