Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

NATO šalys stabdo V.Zelenskį: šito dalyko išsireikalauti nepavyks

Ukrainos sąjungininkės paprašė prezidento Volodymyro Zelenskio nereikalauti „neįmanomo“ – greito šalies įstojimo į NATO, skelbia britų leidinys „The Telegraph“, remdamasis informuotais šaltiniais.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Teigiama, kad pirmiausia V.Zelenskio buvo paprašyta nedaryti spaudimo atskiroms Aljanso narėms, kad jos nepalaikytų aiškaus Ukrainos įtraukimo į bloką tvarkaraščio.

Dar praėjusiais metais šiuo klausimu išryškėjo susiskaldymas tarp Aljanso šalių.

„Photothek“/„Picture Alliance“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Gynybos ministras Borisas Pistorius
„Photothek“/„Picture Alliance“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Gynybos ministras Borisas Pistorius

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Vokietija iš esmės nepritaria Ukrainos įstojimo į Aljansą sąlygų konkretizavimui ir šios procedūros paspartinimui, rašoma straipsnyje.

Jos baiminasi, kad dėl tokio žingsnio NATO gali įsitraukti į tiesioginį konfliktą su Rusija. Tuo pat metu Jungtinė Karalystė, Lietuva ir Prancūzija primygtinai reikalauja, kad liepos mėn. įvyksiančio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vašingtone baigiamajame dokumente bent kokia forma būtų įrašytas žodis „kvietimas“.

V.Zelenskis peržengia ribą?

Kaip pažymi „The Telegraph“, sąjungininkės kol kas susitarė, kad būsimame aukščiausiojo lygio susitikime bus patvirtintas Ukrainos narystės NATO veiksmų planas, taip išreiškiant paramą šiam procesui.

„Tai nėra kvietimas, bet tai artimiausias žingsnis į tai“, – leidiniui paaiškino neįvardytas diplomatas.

Kiek anksčiau Vokietijos kancleris Olafas Scholzas viešai išreiškė abejonių dėl būsimos Ukrainos narystės kariniame bloke. Pasak jo, Kyjivo prisijungimas prie Aljanso gali užtrukti net ir tris dešimtmečius.

V.Zelenskis paskelbė, kad Ukrainos prašymas dėl pagreitintos narystės NATO buvo pateiktas 2022 m. rugsėjo 30 d. Tuo tarpu aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje 2023 m. liepą bloko narės susitarė supaprastinti Ukrainos stojimo kelią.

Rusija griežtai nepritaria Ukrainos stojimui į NATO. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą pareiškė, kad tai keltų grėsmę Maskvai ir nepadidintų Kyjivo saugumo, nes sukeltų „papildomą įtampą tarptautinėje arenoje“. V.Putinas taip pat pabrėžė, kad Kyjivo prisijungimo prie Aljanso grėsmė buvo viena iš Rusijos invazijos į Ukrainą priežasčių.

Suomija ir Švedija, kurios anksčiau išlaikė neutralų statusą, į NATO įstojo 2023 m. Abi pateikė paraiškas 2022 m. gegužės mėn. vykstant karui Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi