Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 15 /12:15

NATO vadovas: JAV pagalbos blokavimas daro poveikį Ukrainai

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį sakė, kad vėlavimas priimti naują JAV pagalbos Ukrainai paketą jai neigiamai veikia Kyjivo pajėgas mūšio lauke.
JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

„Jau matome to, kad JAV negali priimti sprendimo, poveikį, bet tikiuosi, kad JAV galės priimti sprendimą, kad Kongresas ir Atstovų Rūmai sutiks dėl tolesnės paramos Ukrainai“, – žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

Ukrainos vadai ir Vakarų pareigūnai sako, kad rusai fronte karine jėga pranoksta Kyjivo kariuomenę, o ši turi taupiai naudoti artilerijos ir oro gynybos amunicijos atsargas.

„Jei leisime [Rusijos] prezidentui [Vladimirui] Putinui laimėti, bus blogai ne tik ukrainiečiams – tragedija ukrainiečiams – bet ir pavojinga mums. Dėl to pasaulis taps dar pavojingesnis, o mes – dar labiau pažeidžiami“, – prieš NATO gynybos ministrų susitikimą žurnalistams teigė J. Stoltenbergas.

Vakarų aljanso vadovas sakė, kad per neseniai įvykusį vizitą Vašingtone matė platų sutarimą dėl būtinybės išlaikyti JAV paramą Kyjivui.

„Tikiuosi, kad JAV Kongresas sugebės atspindėti šią paramą priimdamas sprendimą toliau remti Ukrainą“, – kalbėjo jis.

JAV Senatas antradienį didele balsų persvara pritarė 95 mlrd. dolerių (88 mlrd. eurų) paketui Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui, tačiau Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas), Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sąjungininkas, jau anksčiau nurodė, kad žemieji rūmai, kuriuose daugumą turi respublikonai, jį atmes.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) pareiškė, kad artėjančioje Miuncheno saugumo konferencijoje šiuo klausimu bandys paveikti JAV įstatymų leidėjus.

„Turime pabrėžti, kad esame pasirengę remti Ukrainą. Tai mūsų visų klausimas“, – sakė jis.

Tikėtinas respublikonų kandidatas prezidento rinkimuose D. Trumpas neseniai supurtė NATO pareiškęs, kad negintų sąjungininkių, kurios gynybai skiria nepakankamai lėšų. Dėl tokių jo pareiškimų padidėjo nerimas dėl tarptautinės amerikiečių lyderystės ir abejonės dėl būsimos JAV pagalbos Ukrainai.

Trečiadienį NATO paskelbė naujus duomenis, iš kurių matyti, kad 18 iš 31 šalies narės šiemet yra pasirengusios pasiekti išlaidų gynybai tikslą – tam skirti du procentus bendrojo vidaus produkto (BVP).

Prancūzijos gynybos ministras Sebastienas Lecornu (Sebastjenas Lekorniu) ketvirtadienį pareiškė, kad Prancūzija prisijungs prie tokių Europos galybių kaip Vokietija ir šiemet taip pat pasieks šį tikslą.

J. Stoltenbergas teigė, kad tai, jog NATO narės Europoje didina gynybos išlaidas Rusijos agresijos akivaizdoje, yra gerai, tačiau perspėjo, kad negalima bandyti veikti savarankiškai be JAV.

„Tai nėra alternatyva NATO. Iš tikrųjų tai yra būdas sustiprinti NATO“, – sakė jis.

J. Stoltenbergas primygtinai tvirtino, kad Aljanso 5 straipsnio įsipareigojimas ginti bet kurią sąjungininkę, jei ji būtų užpulta, tebėra NATO pagrindas.

„Ir, žinoma, tai galioja visoms sąjungininkėms“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas