Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 20 /15:04

NATO vadovas Kyjive: Ukrainos ateitis yra NATO

Ketvirtadienį Kyjive netikėtai apsilankė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas – tai yra jo pirmasis vizitas Ukrainoje nuo invazijos pradžios. Pasivaikščiojęs po sostinę, Aljanso vadovas susitiko su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu ir aptarė svarbiausius klausimus.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „Reuters“/„Scanpix“

Apie susitikimą su J.Stoltenbergu Ukrianos lyderis paskelbė socialinio tinklo „Facebook“ įraše.

V.Zelenskis ir J.Stoltenbergas asmeniškai susitiko Bankovos gatvėje, po to vyko susitikimas delegacijų sudėtyje.

„Šį vizitą – pirmąjį nuo visiško karo pradžios – suprantame kaip ženklą, kad Aljansas yra pasirengęs pradėti naują santykių su Ukraina etapą – ambicingų sprendimų etapą“, – prisegtame vaizdo įraše sakė prezidentas.

Prezidentas teigė, kad su NATO vadovu aptarė aptarė keturis pagrindinius klausimus.

Pirmasis – rytoj vyksiantis susitikimas Ramšteino formatu ir sprendimai, kurių jiedu tikisi iš partnerių.

V.Zelenskis mini taip pat paprašęs J.Stoltenbergo pagalbos įveikti partnerių santūrumą tiekiant Ukrainai tolimojo nuotolio ginkluotę, modernią aviaciją, artileriją, šarvuotąją techniką.

Prezidentas sakė, kad trečiasis jam itin aktualus klausimas – Vilniuje organizuojamas NATO viršūnių susitikimas, kuris gali tapti istoriniu.

Ukrainiečių vardu, V.Zelenskis taip pat paprašė saugumo garantijų savo šaliai ir jos piliečiams kelyje į tapimą NATO nare.

J.Stoltenbergas savo ruožtu sakė, kad Aljanso prioritetas – užtikrinti, kad Ukraina nugalėtų kare, kurį pradėjo Rusija, ir kad Ukrainos narystės planas bus aptartas liepą įvyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

„Leiskite aiškiai pasakyti: Ukrainos teisėta vieta yra euroatlantinėje šeimoje. Ukrainos teisėta vieta yra NATO. Ir laikui bėgant mūsų parama padės jums tai padaryti“, – sakė J.Stoltenbergas.

Jis teigė, kad narystės klausimas bus vienas iš svarbiausių šią vasarą Vilniuje vyksiančiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime. Anksčiau šį mėnesį J.Stoltenbergas pakvietė jame dalyvauti ir Ukrainos prezidentą.

Anot naujienų agentūros „Reuters“ jis pažadėjo tęsti karinę paramą Ukrainai, sakydamas, kad iki šiol NATO sąjungininkai parengė dešimtis tūkstančių Ukrainos karių ir vien karinei pagalbai skyrė 65 mlrd. eurų.

Ketvirtadienį ryte buvo pranešta, kad į Kyjivą su vizitu atvyko NATO generalinis sekretorius J.Stoltenbergas. Pirmiausia jis buvo pastebėtas sostinės centre esančioje Michailovsko aikštėje, kur pagerbė žuvusius Ukrainos karius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas