Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 26 /17:55

NATO vadovas: Rusijos karinės jėgos panaudojimas Ukrainoje sukeltų pasekmių Maskvai

Rusija sulauktų pasekmių, jeigu panaudotų karinę jėgą Ukrainoje, penktadienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, išreiškęs susirūpinimą dėl Maskvos pajėgų telkimo prie sienos su Ukraina.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Aišku, jog jeigu Rusija panaudos jėgą prieš Ukrainą, tai užtrauks kainą, tai sukels pasekmių“, – per spaudos konferenciją perspėjo Aljanso vadovas.

J.Stoltenbergas nurodė, kad ateinančią savaitę Rygoje susitiksiantys NATO užsienio reikalų ministrai aptars Rusijos karinių pajėgų telkimą prie sienos su Ukraina, suteikiant „labai svarių priežasčių smarkiai nerimauti“.

„Tau jau antras kartas šiais metais, kai Rusija sutelkė dideles ir neįprastai koncentruotas pajėgas šiame regione“, – kalbėjo bloko lyderis, ir paminėjo, kad ten esama sunkiosios technikos – „tankų, savaeigės artilerijos dalinių, dronų ir elektroninės kovos sistemų, taip pat kovos veiksmams parengtų karių“.

J.Stoltenbergas šį pajėgų telkimą vadino „neišprovokuotu ir nepaaiškintu“, taip pat perspėjo, kad „tai didina įtampą ir apsirinkimų grėsmę“.

Maskva savo ruožtu Vakarų nerimastingus pareiškimus vadino „isterija“ ir atmetė kaltinimus, kad ji planuoja įsiveržti į Ukrainai, kurios vieną dalį – Krymo pusiasalį – jau aneksavo 2014 metais.

Naujas pajėgų telkimas atrodo panašus į stebėtą balandį, kai Rusija prie sienos su Ukraina buvo pasiuntusi apie 100 tūkst. karių.

J.Stoltenbergas sakė, kad nors Ukraina nėra NATO narė ir jai netaikoma bloko kolektyvinės gynybos sutarties sąlyga, Aljansas „pasiųstų aiškią žinią Rusijai, kad NATO yra pasiruošusi ginti ir saugoti visus sąjungininkus“.

„Turime užtikrinti, kad nebūtų jokių nesusipratimų, jokios erdvės klaidingiems vertinimams dėl NATO ryžto, gebėjimo ir valios ginti visus NATO sąjungininkus“, – pabrėžė jis.

Aptars padėtį Baltarusijoje, Rusijos veiklą prie Ukrainos sienų

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad kitą savaitę Aljanso užsienio reikalų ministrai Rygoje aptars migrantų krizę ES rytiniame pakraštyje bei Rusijos karinę veiklą prie Ukrainos sienų.

„Užsienio reikalų ministrai... palies padėtį Baltarusijos pasienyje“, – per spaudos konferenciją kalbėjo J.Stoltenbergas.

Jis pridūrė, jog Minskas elgiasi „ciniškai“ migrantų srautais spausdamas NATO sąjungininkes – Latviją, Lenkiją ir Lietuvą.

Pasak J.Stoltenbergo, ministrai taip pat diskutuos apie Rusijos pajėgų telkimą šalia Ukrainos teritorijos.

Bus paliestas ir „NATO vaidmuo ginklų kontrolės, nusiginklavimo ir neplatinimo srityse“, pažymėjo Aljanso vadovas.

„Visos sąjungininkės remia siekį kurti pasaulį be branduolinių ginklų. Taigi, NATO siekia atlikti svarbiausią vaidmenį ginklų kontrolės srityje“, – pareiškė J.Stoltenbergas.

Anot jo, per susitikimą bus kalbama ir apie padėtį Afganistane bei Vakarų Balkanuose.

„Taip pat aptarsime naują NATO strateginę koncepciją“, – sakė Aljanso vadovas, pabrėždamas, kad šiame kontekste būtina atsižvelgti į „agresyvius Rusijos veiksmus ir vis ryžtingesnę Kiniją“.

Susitikimas Latvijos sostinėje vyks nuo lapkričio 30 dienos iki gruodžio 1-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas