Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja melagiena: FTB „patvirtino“, kad JAV prezidentas tvirkino savo dukrą

Socialiniuose tinkluose platinamas įrašas, kuriame neva pateikti įrodymai, jog JAV teisėsaugos struktūros ir teismas pripažino, kad rugpjūtį nutekėjusios dienoraščio ištraukos priklauso šalies prezidento Joe Bideno dukrai Ashley Biden. Jose skelbiami įrašai, kuriuose kalbama apie tariamą tvirkinimą. Tačiau melagienų kūrėjai perlenkė lazdą – nei teisėsauga, nei pati prezidento dukra nepatvirtino, kad J.Bidenas nederamai seksualiai priekabiavo.
JAV prezidentas Joe Bidenas spaudos konferencijoje po susitikimo su Xi Jinpingu
JAV prezidentas Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“

„Facebook“ tinkle lietuvių kalba platinamoje žinutėje skelbiama, esą A.Biden pripažino, kad ją seksualiai išnaudojo jos tėvas, dabartinis JAV prezidentas.

„JAV apygardos teismo specialusis magistras ką tik patvirtino, kad Ashley Biden dienoraštis, kurį pateikė Jameso O'Keefe'o komanda, buvo LEGITIMUS.

Ashley Biden TELEFONINIU SKAMBUČIU patvirtino, kad dienoraštis iš tiesų yra jos“, – rašoma „Facebook“ įraše (kalba netaisyta).

Iš kur atsirado dienoraščio istorija?

Praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje FTB paskelbė apie susitarimą dėl kaltės pripažinimo byloje, susijusioje su politiko artimiausio šeimos nario ranka rašyto dienoraščio vagyste ir pardavimu.

Kaip skelbia CNN, remiantis teismo dokumentais, Aimee Harrisas ir Robertas Kurlanderis pripažino savo kaltę pavogę asmeninius daiktus ir pardavę juos konservatyviai žiniasklaidos grupei „Project Veritas“ už 40 tūkst. JAV dolerių.

2020 m. rugsėjį A.Harrisas persikėlė į Delray Beach, Floridoje, namą, kuriame anksčiau gyveno J.Bideno dukra ir buvo ten pasidėjusi kai kuriuos asmeninius daiktus.

Remiantis baudžiamosios bylos informacija, A.Harrisas paprašė R.Kurlanderio padėti parduoti tuos daiktus didžiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui.

2020 m. rugsėjo 6 d. vagišiai apsilankė D.Trumpo lėšų rinkimo renginyje, tikėdamasi susitarti dėl pardavimo tuometinio prezidento kampanijai.

Remiantis pateiktais dokumentais, po renginio R.Kurlanderis parašė A.Harrisui SMS žinutę, kurioje rašė:

„[D.Trumpo] kampanija negali tuo pasinaudoti. Jie nori, kad tai būtų perduota FTB. Nėra jokių galimybių, kad [Trumpas] galėtų tuo pasinaudoti. Tai turi būti padaryta kitaip...“.

Po kelių dienų jie nusiuntė kai kurių J.Bideno dukros daiktų nuotraukas „Project Veritas“.

Kaip teigiama teismo dokumentuose, organizacija sumokėjo už lėktuvo bilietus, viešbutį ir automobilio nuomą, kad vagišiai galėtų pervežti daiktus iš Floridos į Niujorką.

CNN teigimu, teismo dokumentuose buvo ir daugiau pikantiškų susirašinėjimo detalių.

Anot jų, vagišiams nekilo įtarimų, kad „Project Veritas“ užsiima „nešvariais darbeliais“.

„Jie užsiima neaiškiu verslu, ir štai jie paima tiesiog pavogtą dienoraštį ir bando sukurti istoriją, kuri sugriaus [Ashley Biden] gyvenimą ir bandys paveikti rinkimus“, – skelbiama žinutėje.

2021 metais FTB dėl šios bylos atliko kratas ir konfiskavo su „Project Veritas“ susijusių asmenų telefonus ir elektroninius prietaisus.

Grupės įkūrėjas James O'Keefas tuo metu patvirtino, kad agentai atliko kratą jo ir dar dviejų asmenų namuose, susijusią su baudžiamuoju tyrimu dėl to, kaip grupė gavo dienoraštį, kuris tariamai priklausė jauniausiai prezidento J.Bideno dukrai.

Tuomet konspiracijos teorijų kūrėjai ėmė tvirtinti, kad FTB nebūtų dariusi kratų, jei šis dienoraštis tikrai nepriklausytų prezidento dukrai, o jame pateikti kaltinimai nebūtų tikri.

Nors esama netiesioginių įrodymų ir pranešimų, kurie leidžia manyti, kad dienoraštis, tariamai priklausantis Ashley Biden, yra autentiškas, jokia teisėsaugos ar vyriausybinė agentūra iki šiol nėra patvirtinusi jo autentiškumo ar turinio.

Telefonu nieko nepatvirtino

2023 m. kovą vėl pasirodė teiginių, kad dienoraščio autentiškumas oficialiai patvirtintas.

Šį kartą tokias kalbas paskatino „Project Veritas“ pretenzijos teismui dėl per kratas aptiktų dokumentų neviešinimo.

Dokumente, kurį cituoja bei demonstruoja socialinių tinklų vartotojai, išdėstyti ne teismo, o „Project Veritas“ advokato teismui pateikti teiginiai.

Anot jų, „Project Veritas“ susisiekė su A.Biden pažįstamu, kuris susisiekė su asmeniu, prisistačiusiu A.Biden. A.Biden pareiškė, kad daiktai yra jos, ir paprašė juos pristatyti draugui į Delray Beach.

Ekrano nuotr. /„Project Veritas“ teisininkų pateiktų teiginių perpasakojimas.
Ekrano nuotr. /„Project Veritas“ teisininkų pateiktų teiginių perpasakojimas.

Šio pasakojimo aspektais, paskelbtais teismo dokumente, buvo plačiai dalijamasi kaip naujausiais įrodymais, kad dienoraščio ir jo turinio autentiškumas buvo patvirtintas.

Tačiau šie teiginiai nėra faktų paskelbimas ar vyriausybės pareiškimas. Jie yra projekto „Project Veritas“ teisininkų pateiktų teiginių perpasakojimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas su šeima
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas su šeima

Kas tie aktyvistai?

„Project Veritas“ – konservatyvi žiniasklaidos organizacija, kuri ne kartą buvo pagauta kurianti nepalankius ir selektyviai apkarpytus vaizdo įrašus. Ji remia konservatyvias pažiūras, tačiau dažnai nesilaiko pagrindinių politinių ir žurnalistinės etikos principų.

Ši organizacija buvo ne kartą kritikuojama dėl savo vaizdo įrašų redagavimo ir siekio tokiu būdu apgauti auditoriją.

Be to, ji ne kartą buvo paduota į teismą ir kaltinama šmeižtu. Organizacija bent tris kartus dėl to buvo pripažinta kalta ir turėjo sumokėti kompensacijas nukentėjusiems žmonėms.

„Project Veritas“ seniai yra viena ištikimiausių buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo rėmėjų.

Ši grupė taip pat platino nepagrįstus kaltinimus dėl prezidento rinkimų rezultatų klastojimo Jungtinėse Valstijose. Šiuos kaltinimus pernai po pralaimėjimo J.Bidenui taip pat kartojo D.Trumpas.

„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – viena naujausių sąmokslo teorijų, aiškinanti, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio išganytojas nuo blogio
„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – viena naujausių sąmokslo teorijų, aiškinanti, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio išganytojas nuo blogio

Tapo konspirologų taikiniu

Tai ne pirmas kartas, kuomet JAV prezidentas melagingai apkaltintas pedofilija.

Panašias melagienas bandyta skleisti dar JAV prezideno rinkimų kampanijos metu, taip siekiant diskredituoti J.Bideną.

Melagingus gandus apie J.Bideno potraukį mažamečiams nuolat kursto buvusį JAV prezidentą D.Trumpą palaikantis konspirologų sambūris „QAnon“.

Tai – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad D.Trumpas yra pasaulio gelbėtojas.

Viena iš pagrindinių idėjų, palaikančių „QAnon“ sąmokslo teorijos egzistenciją, – teiginys, kad tik D.Trumpas gali apsaugoti pasaulį nuo satanistų-pedofilų (anot teorijos platintojų, – JAV Demokratų partijos) ir jiems priklausančios žiniasklaidos skleidžiamo melo.

Apie J.Bidenui metamus kaltinimus pedofilija praėjusiais metais rašė politifact.com faktų tikrintojai. Žurnalistų teigimu, per 40 metų trunkančią J.Bideno politinę karjerą nepavyko aptikti nė vieno kaltinimo ar pranešimo apie nederamą politiko dėmesį mažamečiams.

Ieško „trupinių“

„QAnon“ sąmokslo teorijų kūrėjai ir skleidėjai tiki, kad egzistuoja aukštas pareigas JAV vyriausybėje užimantis asmuo – vadinamasis „Q“.

Jų manymu, šis paslaptingas pasaulio tvarką išmanantis veikėjas yra D.Trumpas.

Tikima, kad „Q“ paslaptingomis žinutėmis nutekina slaptą informaciją (kaip mėgsta sakyti šios teorijos mėgėjai, „barsto trupinius“), kurią reikia patiems išsišifruoti ir interpretuoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Buvusio JAV prezidento sūnus Donaldas Trumpas jaunesnysis gegužę instagrame pasidalijo J.Bideno nuotrauka su užuomina apie pedofiliją, vėliau jis atsiprašė ir teigė tik pajuokavęs.

Tačiau tai nepraslydo pro akis „QAnon“ aktyvistams, kurie šį nevykusį pokštą palaikė informacine užuomina.

Jauniausioji dukra

Ashley Blazer Biden – jauniausia išrinktojo prezidento atžala. J.Bidenas buvo vedęs studijų laikų meilę Neilia, su kuria susilaukė trijų vaikų – dviejų berniukų ir mergaitės, kuri drauge su motina 1972-aisiais žuvo avarijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Ashley Biden
„Scanpix“/AP nuotr./Ashley Biden

Našliu likęs J.Bidenas sūnus vienas augino tol, kol sutiko Jill Jacobs, sugrąžinusią jį į gyvenimą ir įsiliejusią į šeimą. 1977-aisiais Jill ir Joe Bidenai susituokė bei susilaukė dukters Ashley.

A.Biden yra filantropė, visuomenės veikėja, socialinė darbuotoja ir mados dizainerė.

Kaip skelbia CNN, praėjusių metų lapkritį A.Biden leido suprasti, kad yra pasirengusi papasakoti savo istoriją, o tai nėra mažai asmeniui, kurio asmeninis dienoraštis kadaise buvo pavogtas ir parduotas jos tėvo politiniams priešininkams.

„Pagaliau jaučiuosi esanti ten, kur tikrai žinau, kas esu, žinau savo vertę, pažįstu savo šeimą, kuri, tiesą sakant, yra vieni iš nuostabiausių, maloniausių, labiausiai užjaučiančių žmonių, atidavusių visą savo gyvenimą, kad tarnautų Amerikos žmonėms“, - sakė A.Biden, kalbėdama su nedidele grupele kviestinių svečių per klausimų ir atsakymų renginį praėjusių metų pabaigoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas