Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja sankcijų Šiaurės Korėjai taikymo stebėsenos grupė stebės Pchenjano pažeidimus

Vienuolika šalių, įskaitant Pietų Korėją, Jungtines Valstijas ir Japoniją, pradės taikyti naują bendrą Šiaurės Korėjai taikomų sankcijų pažeidimų stebėsenos mechanizmą, trečiadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija Seule.
STR / AFP
STR / AFP

Šis sprendimas priimtas po to, kai kovą Rusija nusprendė vetuoti Jungtinių Tautų ekspertų grupės, stebinčios tarptautinių sankcijų Šiaurės Korėjai taikymą, darbo atnaujinimą ir taip iš esmės nutraukė oficialią sankcijų, Pchenjanui įvestų dėl uždraustų branduolinių ir ginklų programų, priežiūrą.

Rusijos veto buvo sutiktas labai kritiškai, o Jungtinės Valstijos jį pavadino „savanaudiškomis pastangomis paslėpti ekspertų grupės ataskaitų teikimą apie jos pačios (Rusijos) sąmokslą“ su Šiaurės Korėja.

Nuo to laiko Pietų Korėja ir kitos šalys stengiasi taikyti įvairius metodus sankcijų laikymosi stebėsenai tęsti, o JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas-Grinfild) sakė, kad jos ieško kūrybiškų būdų ir nestandartinio mąstymo, kad užtikrintų stebėsenos veiklos tęstinumą.

Kartu su Pietų Korėja, Jungtinėmis Valstijomis ir Japonija daugiašalėje sankcijų stebėsenos grupėje (MSMT) dalyvaus dar aštuonios šalys – Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Italija, Nyderlandai, Kanada, Australija ir Naujoji Zelandija.

MSMT „atitinka mūsų įsipareigojimą palaikyti tarptautinę taiką ir saugumą, saugoti pasaulinį ginklų neplatinimo režimą ir reaguoti į (Šiaurės Korėjos) masinio naikinimo ginklų ir balistinių raketų programų keliamą grėsmę“, teigiama bendrame šalių pareiškime.

Jame teigiama, kad grupė stebės JT Saugumo Tarybos rezoliucijose numatytų sankcijų priemonių pažeidimus ir vengimą jas taikyti ir praneš apie tai.

„Teiktume pirmenybe ankstesnio režimo tęsimui“, – trečiadienį Seule surengtoje bendroje spaudos konferencijoje sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Kurtas Campbellas (Kurtas Kempbelas).

„Rusijos prieštaravimas užkirto kelią šiai galimybei, todėl pasirinkome šį metodą, – pridūrė jis. – Šis bendro tikslo siekiančių tautų susivienijimas gali iš tiesų pranokti kai kuriuos anksčiau atliktus darbus ir ataskaitų teikimą.“

Pietų Korėjos užsienio reikalų viceministras Kim Hong-kyunas (Kim Hongkjunas) sakė, kad Šiaurės Korėja toliau pažeidinėja JT Saugumo Tarybos rezoliucijas įvairiose srityse.

Pasak jo, tarp pažeidimų yra „branduolinių raketų provokacijos, neteisėti ginklų sandoriai su Rusija, kibernetinė lėšų vagystė kompiuterinio įsilaužimo būdu ir neteisėtas perdavimas iš laivo į laivą jūroje“.

Istorinės sąjungininkės Rusija ir Šiaurės Korėja dar labiau suartėjo Maskvos kariams 2022-ųjų vasarį įsiveržus į Ukrainą.

Seulas teigia, kad Pchenjanas siunčia ginklus Maskvai, kuri juos naudoja mūšio lauke, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai apkaltino Šiaurės Korėją Rusijos kariuomenei siunčiant karius.

Pchenjanas neigia vykdantis bet kokią sankcijas pažeidžiančią prekybą ginklais su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito