Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 02 /2023 01 04

Naujųjų nakties košmaras: po HIMARS raketų smūgio net Maskva pripažino, kad žuvo dešimtys karių

Naujametinę naktį ukrainiečiai smogė Rusijos karinei bazei okupuotoje Makijivkoje, Donecko srityje, ir nukovė 400 bei sužeidė 300 okupantų, praneša pravda.com.ua. Rusijos gynybos ministerija anksčiau skelbė kad žuvo ne šimtai, o 63 mobilizuotieji, tačiau vėliau pateikė kitą skaičių – 89.
Makijivkos proftechninė mokykla Nr. 19 po ukrainiečių atakos
Makijivkos proftechninė mokykla Nr. 19 po ukrainiečių atakos / „Telegram“ kanalo ВЧК-ОГПУ nuotr.

Ukraina praneša apie kelis šimtus žuvusių

Oficialiai šią informaciją savo „Telegram“ kanale paskelbė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos valdyba (SKV).

Pasak SKV, per tikslų smūgį Makijivkoje pavyko likviduoti apie 400 mobilizuotų rusų, dar apie 300 okupantų patyrė įvairaus sunkumo sužeidimų. Pažymima, kad Rusijos kariai buvo įkurdinti vietinės proftechninės mokyklos Nr. 19 pastate, kuris buvo paverstas karine baze.

SKV taip pat paskelbė vaizdo įrašą iš įvykio vietos. Jame matyti, kad pastatas, kuriame buvo laikomi mobilizuoti rusai, yra visiškai sunaikintas.

Preliminariais duomenimis, žuvusieji ir sužeistieji buvo mobilizuoti iš Saratovo srities.

Smūgis vos išmušus vidurnaktį

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos informacijos ministro pirmasis pavaduotojas Danilas Bezsonovas, remdamasis vietos gyventojais, sakė, kad smūgis įvyko Naujųjų metų išvakarėse 00.01 val. vietos laiku. Pasak pareigūno, Ukrainos kariuomenė naudojo amerikietišką HIMARS MLRS.

Savo „Telegram“ kanale jis paragino patraukti atsakomybėn tuos, kurie priėmė sprendimą apgyvendinti karius viename pastate, o ne išsklaidyti juos po įvairias patalpas.

„Telegram“ kanalo ВЧК-ОГПУ nuotr./Makijivkos proftechninė mokykla Nr. 19 anksčiau ir po ukrainiečių atakos
„Telegram“ kanalo ВЧК-ОГПУ nuotr./Makijivkos proftechninė mokykla Nr. 19 anksčiau ir po ukrainiečių atakos

Didelius okupantų nuostolius Makijivkoje faktiškai patvirtino ir Rusijos propagandistai.

Televizijos kanalo „Rossija 1“ vedėjas Vladimiras Solovjovas savo „Telegram“ paskyroje paskelbė žinutę, kurioje teigiama, kad pagal Rusijos įstatymus už informacijos apie karių aukas skleidimą gresia iki 15 metų kalėjimo.

O propagandistas Andrejus Medvedevas piktinosi saviškių aplaidumu, kuris lėmė dideles aukas.

„Trumpai apie Makijivką. Kiekviena nelaimė turi vardą, pavardę, tėvavardį ir pareigas. Dešimtą karo mėnesį laikyti priešą kvailiu, kuris nieko nemato, yra pavojinga ir nusikalstama. Apgyvendinti karius bet kokiuose pastatuose, o ne slėptuvėse – tai tiesioginė pagalba priešui“, – rašė jis „Telegram“.

„Pastate vadovybė kompaktiškai apgyvendino mobilizuotus žmones iš Saratovo srities“, – rašo telegramų kanalas „Romanov Lite“. Jo duomenimis, preliminariai kalbama apie dešimtis mirčių. „Ten taip pat sprogo amunicija. Todėl pastatas ir buvo sunaikintas“, – paaiškino „Romanov Lite“.

Prokremliškas kanalas „Cargrad“ pranešė, kad vietiniai šaltiniai skaičiuoja, kad žuvo „šimtai žmonių“. Prorusiškas kanalas „Operativnije svodki“ („Operatyvinės suvestinės“) pranešė apie 500 žuvusiųjų. Rusijos karo tinklaraštininkas Borisas Rožinas, rašantis apie karą, telegram kanale pranešė, kad sausio 1 d. vakare „griuvėsiai vis dar buvo tvarkomi“.

Rusijos gynybos ministerija: žuvo 89 kariai

Aneksuotos Donecko liaudies respublikos atstovai Rusijos naujienų agentūrai TASS patvirtino smūgį ir bet tikino, kad buvo sužeista tik 15 žmonių.

Rusijos gynybos ministerija, beveik visą dieną nekomentavusi įvykio, vakarop pranešė, kad žuvo 63 Rusijos kariškiai. Po kelių dienų pranešta, kad aukų skaičius siekia 89. Teigiama, kad tarp žuvusiųjų yra pulko vado pavaduotojas pulkininkas leitenantas Bachurinas.

Ministerijos teigimu, šeši daugkartinio paleidimo raketų paleidimo įrenginiai HIMARS pataikė į vienos iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų laikiną sandėlį netoli Makijivkos kaimo. Tikinama, kad Rusijos oro gynybos priemonės numušė du sviedinius.

„Keturiomis didelės sprogstamosios galios raketomis pataikius į laikinosios dislokacijos vietą, žuvo 63 Rusijos kariai“, – po įvykui nurodė Gynybos ministerija, vėliau aukų skaičių patikslinusi.

Ministerija teigė, kad žuvusiųjų artimiesiems ir draugams bus suteikta reikiama pagalba ir parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus