Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas Izraelis? Ultraortodoksams žydams gresia prarasti valdžią

Izraelio žydai ortodoksai vis dar mėgina atsigauti po koronaviruso pandemijos ir neseniai religinėje šventėje kilusio ir žmonių gyvybių pareikalavusio sąmyšio, o dabar jiems kyla rizika dar ir prarasti savo įtaką valdžios struktūrose. Ši jų nesėkmė gali reikšti, kad kai kurios griežtos gyvenimą Izraelyje reglamentuojančios taisyklės galbūt sušvelnės.
Avigdoras Libermanas
Avigdoras Libermanas / „The New York Times“/Dan Balilty nuotr.

Labai marga koalicija, kuri netrukus pakeis dvylika metų trukusį premjero Benjamino Netanyahu valdymą, apima platų Izraelio politinių jėgų spektrą, įskaitant pasaulietines partijas, modernios pakraipos ortodoksų politikus iš religingos sionistų stovyklos ir net keletą arabų iš islamistų partijos.

Trūksta tik ultraortodoksų, arba haredimų, – hebrajų kalba tai reiškia tie, kurie dreba prieš Dievą.

Jų politinių atstovų būta daugumoje, nors ir ne visose, Izraelio vyriausybių nuo aštuntojo dešimtmečio pabaigos, kai dešiniosios pakraipos partija „Likud“ išstūmė dešimtmečius politinę hegemoniją turėjusius valstybės steigėjus socialistus.

Per daugelį metų dvi pagrindinės haredimų partijos užmezgė glaudų aljansą su „Likud“ lyderiu B.Netanyahu ir tapo labai svarbiu valdančiosios koalicijos komponentu.

Kraštutinės pakraipos ortodoksai haredimai turėjo, daugelio kritikų manymu, neproporcingai daug įtakos valstybės politikai – tai ypač išryškėjo jiems sėkmingai kovojant su pandemijos apribojimais (arba, kai kurių sektų atveju, paprasčiausiai atsisakius jų laikytis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas