Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 09 16 /13:51

Naujas migrantų taikinys – Kroatija. Šalies prezidentė šaukia Saugumo tarybos posėdį

Kelios dešimtys migrantų trečiadienį iš Serbijos pateko į Kroatiją, tapdami pirmaisiais pabėgėliais, kurie kirto šios Šengeno zonai nepriklausančios ES narės sieną po to, kai Vengrijoje įsigaliojo griežti įstatymai dėl neteisėto atvykimo į šalį, pranešė policija.
Migrantai pajudėjo link Kroatijos
Migrantai pajudėjo link Kroatijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grupė pabėgėlių, daugiausia sirų ir afganų, tarp jų ir moterų su vaikais, anksti ryte kirto sieną, kurią žymi tik akmuo, ir pradėję eiti laukais buvo čia sulaikyti policijos.

Policija nurodė, kad dabar sulaikytieji bus nuvežti į policijos nuovadą šalimais esančiame Tovarniko mieste užregistruoti, be to, migrantus apžiūrės medikai.

Policijos atstovė Domagoj Džigumovič iš pradžių pranešė, kad sieną kirto „maždaug 20 migrantų, daugiausia moterys ir vaikai". Vėliau ji pridūrė, kad link sienos juda kitos maždaug tokio pat dydžio migrantų grupės.

Savo ruožtu vienas policijos atstovas rytinėje pasienio Vukovaro-Srijemo apskrityje patvirtino, kad nenurodomas skaičius migrantų kirtę sieną pateko į Kroatiją ir kad po užregistravimo jie bus vežami į migrantų priėmimo centrus netoli sostinės Zagrebo. Vietoje esantis žurnalistas matė mažiausiai šimtą žmonių, kurie laukais ėjo palei sieną.

Iki šios savaitės dauguma migrantų ir pabėgėlių iš Graikijos per Makedoniją ir Serbiją vyko į Vengriją. Iš šios ES šalies jie per Austriją toliau keliavo į Vakarų Europą, ypač į Vokietiją ir Švediją.

Bet Vengrija, į kurią šiais metais jau atvyko per 200 tūkst. migrantų, pirmadienį ir antradienį uždarė savo pietinę sieną su Serbija, taip pat vagonu ir spygliuota viela užblokavo geležinkelio liniją, kuri leido prasmukti į šalį didelėms pabėgėlių grupėms.

Migrantus Vengrija nukreipė į oficialius išorinės sienos kirtimo punktus, tačiau praleidus kažkiek migrantų, jie irgi buvo uždaryti.

Migrantus Vengrija nukreipė į oficialius išorinės sienos kirtimo punktus, tačiau praleidus kažkiek migrantų, jie irgi buvo uždaryti.

Antradienį įsigaliojus naujiems griežtiems įstatymams dėl neteisėto sienos kirtimo, kuriuos praėjusią savaitę skubos tvarka parlamente prastūmė premjeras Viktoras Orbanas, dabar bet kuris asmuo, nelegaliai patekęs į Vengriją, gali būti suimtas ir nubaustas kelerių metų laisvės atėmimo bausme.

Kad naujosios priemonės atgrasė daug migrantų tapo aišku jau trečiadienį ryte, kai Vengrijos policija paskelbė duomenimis, kad į šalį pateko tik 367 žmonės – gerokai mažiau nei vos dieną prieš tai, kai sieną kirto rekordiškai daug – net 9 380 migrantų.

Iš Kroatijos, kuri yra Bendrijos narė, bet, skirtingai nei Vengrija, nepriklauso bevizei Šengeno zonai, kurioje galima keliauti be pasų kontrolės, migrantai toliau gali mėginti vykti į Šengeno narę Slovėniją, ar į Vengriją.

Kroatijos prezidentė šaukia šalies Saugumo tarybos posėdį

Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič pranešė šaukianti šalies Saugumo tarybos posėdį dėl migrantų krizės, trečiadienį ryte pabėgėliams ėmus pirmą kartą kirsti šios ES šalies, nepriklausančios Šengeno zonai, sieną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kolinda Grabar-Kitarovič
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kolinda Grabar-Kitarovič

„(Migrantų) krizei kasdien tampant vis keblesne, aš turiu dar kartą perspėti dėl migrantų bangos ir jos galimų socialinių, ekonominių ir saugumo padarinių“, – sakoma šalies vadovės pranešime.

„Taigi... dėl šio klausimo yra būtina kaip įmanoma greičiau sušaukti Nacionalinės saugumo tarybos posėdį“, – pažymima jame.

Kaip numanoma, šis posėdis galėtų įvykti šį penktadienį arba kitą antradienį.

Žada nestabdyti judėjimo

Kroatija leis migrantams nevaržomai keliauti šalies teritorija, pareiškė premjeras Zoranas Milanovičius trečiadienį, kai pirmoji grupė pabėgėlių atvyko į šią Europos Sąjungos narę iš Serbijos, Vengrijai uždarius savo sienas.

„Jie galės pervažiuoti Kroatiją, ir šiuo klausimu intensyviai dirbame“, - sakė vyriausybės vadovas įstatymų leidėjams per parlamento posėdį.

„Esame pasirengę priimti ir nukreipti tuos žmones - jų tikėjimas ir odos spalva čia neturi absoliučiai jokios reikšmės - ten, kuri jie, matyt, nori keliauti... į Vokietiją, Skandinaviją“, - sakė Z.Milanovičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus