Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujas Rusijos žingsnis: Ukrainos infrastruktūrai grės galingesni smūgiai

JAV pareigūnai teigė, kad Rusija planuoja iš Irano įsigyti trumpojo nuotolio balistinių raketų, o šis žingsnis padidintų Maskvos gebėjimą kritiniu konflikto momentu atakuoti Ukrainos infrastruktūrą, skelbia leidinys „The Wall Street Journal“.
Rusijos raketos paleidimas
Rusijos raketos paleidimas / „AFP“/„Scanpix“

Maskvos planai sukėlė didelį Joe Bideno administracijos susirūpinimą, kuomet Kongrese mažėja parama tolesnei JAV karinei pagalbai Ukrainai. Įstatymų leidėjai dar nepriėmė įstatymo projekto, kuriuo Ukrainai būtų skirtas papildomas finansavimas.

„Jungtinės Valstijos yra susirūpinusios, kad Rusijos derybos dėl artimojo nuotolio balistinių raketų įsigijimo iš Irano aktyviai juda į priekį, – sakė vienas iš JAV pareigūnų. – Mes vertiname, kad Rusija ketina įsigyti raketų sistemų iš Irano.“

„AFP“/„Scanpix“/Irano prezidentas Ebrahimas Raisis ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Irano prezidentas Ebrahimas Raisis ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Jei pirkimas bus tęsiamas, Irano raketos gali būti pristatytos jau šį pavasarį, tačiau JAV pareigūnai nemano, kad sandoris buvo užbaigtas.

Irano raketos papildytų neseniai Maskvos įsigytas priemones. Pasak pareigūnų, Rusija jau pradėjo gauti balistinių raketų paleidimo įrenginius ir kelias dešimtis balistinių raketų iš Šiaurės Korėjos.

JAV pareigūnai teigė, kad Maskvos noras įsigyti Irano raketų buvo akivaizdus gruodžio viduryje, kai Rusijos delegacija apsilankė Irano poligone ir stebėjo Irano Islamo revoliucijos gvardijos oro erdvės pajėgų demonstruojamas balistines raketas ir susijusią įrangą, įskaitant trumpojo nuotolio raketą „Ababil“.

Šis vizitas, kuris anksčiau nebuvo viešintas ir yra vertinamas kaip dar vienas žingsnis siekiant įsigyti Irano raketų, buvo surengtas po rugsėjo mėnesį įvykusios Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu kelionės į revoliucijos gvardijos aerokosminių pajėgų būstinę Teherane. To vizito metu S.Šoigu stebėjo „Ababil“ ir kitų raketų sistemas, sakė JAV pareigūnai. Jis taip pat susitiko su Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininku generolu majoru Mohammadu Bagheri ir pasigyrė, kad Rusijos ir Irano santykiai pasiekė naują lygį.

Rusija, įsitraukusi į žūtbūtinį karą ir susidūrusi su tarptautinėmis sankcijomis, taip pat kreipėsi į Šiaurės Korėją, kad papildytų savo pastangas pasigaminti ginklų savo šalyje. Rugsėjo mėn. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas surengė aukščiausiojo lygio susitikimą kosmodrome Rusijos Tolimuosiuose Rytuose ir pažadėjo glaudžiau bendradarbiauti ekonomikos ir saugumo klausimais.

Pasak kelių su sandoriu susipažinusių pareigūnų, per pastarąsias kelias savaites Šiaurės Korėja pradėjo siųsti į Rusiją įvairią ginkluotę, įskaitant pirmą kartą į Rusijos rytus siunčiamas trumpojo nuotolio balistines raketas. Pasak pareigūnų, tarp ginkluotės yra ir artilerijos atsargų, apie kurias pranešta anksčiau.

Karo analitikai teigia, kad Maskvos įsigytos Irano ir Šiaurės Korėjos raketos gali būti svarbus postūmis Rusijai, kuri intensyvina atakas ir bando įveikti Ukrainos priešraketinę gynybą.

Valentyn Ogirenko / Reuters. /Rusijos atakos Kyjive
Valentyn Ogirenko / Reuters. /Rusijos atakos Kyjive

„Pastarosiomis dienomis Rusijos įvykdyti smūgiai rodo, kaip svarbu rusams turėti didelį balistinių raketų kiekį“, – sakė Vašingtono analitinio centro „American Enterprise Institute“ Kritinių grėsmių projekto direktorius Frederikas Kaganas.

Pasak R.Kagano, Rusija ieško būdų, kaip įveikti Ukrainos priešlėktuvinę gynybą, didindama paleidžiamų raketų skaičių ir keisdama naudojamų ginklų tipus. „Turėti pakankamai balistinių raketų savo arsenale yra labai svarbi to dalis“, – pridūrė jis.

Rusija iš Irano jau yra įsigijusi daug bepiločių orlaivių Ukrainai atakuoti. Maskva ir Teheranas taip pat stato naują gamyklą Rusijoje, kurioje gali būti pagaminta tūkstančiai bepiločių orlaivių, skirtų konfliktui, teigė JAV pareigūnai.

Rusijos bendravimas su Iranu ir Šiaurės Korėja yra posūkis nuo ankstesnių metų pozicijos, kai ji bendradarbiavo su JAV ir kitomis Vakarų galybėmis bandydama apriboti šių dviejų valstybių pajėgumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas