Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas skandalingas R.Fico pareiškimas: Europos Sąjungai reikalinga Rusija

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico pažadėjo atkurti santykius su Rusija, jei karas Ukrainoje baigsis jo vadovavimo laikotarpiu.
Robertas Fico ir Vladimiras Putinas
Robertas Fico ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jei karas baigsis šios vyriausybės [2023-2027 m.] kadencijos metu, padarysiu viską, kas įmanoma, kad būtų atnaujinti ekonominiai ir standartiniai santykiai su Rusija“, – sakė jis ketvirtadienį spaudos konferencijoje dėl naujo mokesčių paketo ir pridūrė, kad konfliktas neturi karinio sprendimo, skelbia leidinys „Politico“.

Šios pastabos nuskambėjo prieš pirmadienį vyksiantį bendrą Slovakijos ir Ukrainos vyriausybių posėdį, kuriame Bratislava nori įtikinti Kyjivą likti Rusijos dujų tranzito šalimi.

Vasarą Kyjivas uždraudė Rusijos energetikos bendrovės „Lukoil“ produktų tranzitą per savo teritoriją, tuo sukeldamas nerimą Vengrijai ir Slovakijai, kurios gauna rusišką naftą naftotiekiu per Ukrainą.

„Esame egzistenciškai suinteresuoti išlaikyti dujų ir naftos tranzito maršrutus per Ukrainą“, – sakė R Fico, pridurdamas, kad nemato priežasčių pirkti dujas ir naftą iš alternatyvių tiekėjų, nes tai „vis dar ta pati rusiška nafta“, tik su didesniais tranzito mokesčiais.

R.Fico taip pat teigė, kad Europos Komisija jo vyriausybei darė „didžiulį spaudimą“ nutraukti pirkimus iš Maskvos.

Neseniai buvo pasiūlytas naujas draudimų apėjimo planas, pagal kurį „Lukoil“ savo naftą parduotų Vengrijos energetikos milžinei MOL, kuri galėtų ją gabenti per Ukrainą į ES.

Dabar abi šalys siekia sudaryti panašų susitarimą dėl rusiškų dujų, kai šių metų pabaigoje baigs galioti tranzito sutartis.

R.Fico yra žinomas dėl savo prorusiškos retorikos. Sausio mėn. jis teigė, kad Kyjive nėra karo, tuo sukeldamas Ukrainos pasipiktinimą. Vasarą jis apgailestavo, kad kartu su Vengrijos prezidentu Viktoru Orbanu nesilankė pas Vladimirą Putiną – šią kelionę plačiai pasmerkė ES sostinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas