Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujasis „Islamo valstybės“ taikinys – Rusija

Naujuoju „Islamo valstybės“ propagandos taikiniu tapo Rusija. Galingoji teroristų organizacija pradėjo siųsti žinutes rusų kalba ir vis plačiau išsiskleidžia rusakalbėje viešojoje erdvėje, rašo rferl.org.
Abu Omaras al-Shishani
Abu Omaras al-Shishani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iki šiol „Islamo valstybė“ savo propagandą skleidė arabų, anglų, kurdų, prancūzų kalbomis, bet naujasis organizacijos skyrius „Furat Media“ sukurtas būtent rusakalbei auditorijai.

„Furat Media“ jau sukūrė paskyras socialiniuose tinkluose „Twitter“, „Facebook“ ir Rusijoje populiariame tinkle „Vkontakte“. Tuo pačiu metu sukurtas ir tinklalapis Furat.info, kuriame platinamos rusakalbių „Islamo valstybės“ kovotojų žinutės ar vaizdo įrašai, subtitruoti rusų kalba.

Rusakalbiai teroristai turėjo savo atskiras paskyras jau nuo konflikto Sirijoje ir grupuotės iškilimo pradžios, tačiau tai bus pirmas koncentruotas bandymas vilioti į savo gretas rusakalbius musulmonus.

Propaganda apima ne tik čečėnų kovotojų dalį. Anksčiau už „Islamo valstybės“ rusakalbių propagandą buvo atsakingas vienas teroristų lyderių Umaras al-Shishani (Tarchanas Batirašvilis). 

Neseniai pasirodė nuotraukų, kuriose „Islamo valstybės“ štabe šalia nešiojamųjų kompiuterių ir telefonų matomas iš Kazachstano atvykęs Artiomas. „Islamo valstybės“ propagandos centre dirbo ir tadžikas Abu Daudas (Parvizas Saidrachmonovas).

Abu Daudas buvo siejamas su įtakingais Rusijos Dagestano rajono veikėjais – Achmadu Medinskiu ir Nadiru Abu Chalidu. Abu šie dagestaniečiai artimi ir U.al-Shishani padėjėjui Abu Džihadui.

„Furat Media“ atstovai bandys tiesti ideologinius tiltus tarp kovotojų iš Irako ir Sirijos bei Šiaurės Kaukazo musulmonų.

„Furat Media“ turės du pagrindinius tikslus. Pirma, naujų kovotojų iš Šiaurės Kaukazo ir kitų buvusių Sovietų Sąjungos regionų bei Centrinės Azijos pritraukimas. Taip pat šio skyriaus atstovai vers arabų kalba sukurtą propagandos medžiagą į rusų kalbą ir padės ją platinti.

Antra, „Furat Media“ atstovai bandys tiesti ideologinius tiltus tarp kovotojų iš Irako ir Sirijos bei Šiaurės Kaukazo musulmonų. Jau pasirodė propagandinis filmas „Džihado kovotojų vienybė“, kuriuo siekiama parodyti bendrus tikslus.

Nepaisant to, kad socialiniai tinklai greitai reaguoja ir naikina tokias teroristų paskyras, jos vėl greitai atnaujinamos ir sulaukia didelio dėmesio. „Furat Media“ paskyra socialiniame tinkle „Facebook“ buvo panaikinta liepos 1 d., tačiau jau kitą dieną ji atsikūrė ir turėjo 87 narius.

Rusija, Kazachstanas ir Tadžikija susiduria su dar rimtesnėmis problemomis, tvarkydamos socialinių tinklų erdvę ir bandydamos užkirsti kelią teroristų propagandos plėtrai.

Tadžikijos vidaus reikalų ministerijos liepos 2 dieną išplatintas draudžiamų islamo radikalų tinklalapių sąrašas net nemini „Furat Media“ tinklalapio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas