Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujausias A.Navalno fondo tyrimas pasakoja apie Novosibirsko politikų statybas

Ar tai paskutinis Aleksejaus Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo pasispardymas? Galbūt – opozicionierius apnuodytas ir išvežtas gydyti į Vokietiją, o patį fondą spaudžia su Kremliumi susiję prokurorai ir oligarchai. Naujausias tyrimas vis dėlto pasirodė. Tai istorijos apie korupciją Sibire, kur ir buvo apnuodytas A.Navalnas, rašo „Newsru“.
Statybos Novosibirske
Statybos Novosibirske / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Būtent keliaudamas Sibire aktyvistas buvo apnuodytas. Jis blogai pasijuto lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą.

A.Navalnas iki šiol medikamentinėje komoje, bet iš Omsko ligoninės, kur praleido dvi dienas, jau perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Vokiečiai medikai mano, kad jis buvo veikiausiai apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, kurių būna nervus paralyžiuojančių kovinių medžiagų sudėtyje.

O A.Navalno kovos su korupcija fondo naujausias tyrimas dedikuotas konkrečiai Novosibirskui – miestui, kuriame savo paskutinėje iki apnuodijimo kelionėje lankėsi aktyvistas ir kuriame rugsėjį vyks Tarybos rinkimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Nusispjauti ant teismų ir įsipareigojimų

Rugsėjo 13-ąją vietos valdžios rinkimai, tiesa, vyks ne tik Novosibirske, bet ir kituose regionuose – 13-oje iš 39. 40 milijonų žmonių turės progą išsakyti nuomonę – teigiamą ar neigiamą – apie tai, kaip administruojami miestai, kuriuose jie gyvena.

„Problema – tai, kad žmonėms regioniniai rinkimai labai retai įdomūs. Jie nežino, kuo užsiima miestų tarybų deputatai. Jiems atrodo, kad tikroji politika – Vladimiras Putinas, Dūma, garsūs ministrai. Bet visa tai – tik piramidės viršūnė.

VIDEO: Naujausis A.Navano kovos su korupcija fondo tyrimas apie korupciją Novosibirske

Piramidės pamatas – dešimtys regioninių parlamentų visoje šalyje. Dabar juos užėmusi „Vieningoji Rusija“, bet kai tik atimsime iš jos daugumą, piktadarių galia pradės tirpti“, – rašoma A.Navalno tinklaraštyje.

Pradėti opozicija, regis, nori Novosibirske. Kaip rašoma A.Navalno komandos tyrime, 18 iš 50 šio miesto tarybos narių arba nekilnojamojo turto vystytojai, arba tokių vystytojų atstovai.

Kaip Džulajus taip gali? Tiesiog jis ir yra galia. Savo rajone jis vadovauja viskam ir jam nusispjauti ant teismų ir įsipareigojimų

„Statybų monopolis užėmė visą valdžios šaką. Jie patys rašo sau įstatymus, jie priima biudžetą, jie jį kontroliuoja. Jie stato, save tikrina, sau skiria pinigus. Kitaip tariant, jie tiesiog valdo miestą“, – teigiama publikacijoje.

Pavyzdžiui, vienas turtingiausių tarybos narių – „Vieningosios Rusijos“ narys Aleksejus Džulajus, kuriame priklauso nekilnojamojo turto vystymo kompanija „Diskus“.

„Twitter“ nuotr./Aleksejus Džulajus
„Twitter“ nuotr./Aleksejus Džulajus

Ši kompanija Novosibirske, kur matomas tikras statybų bumas, taip pat aktyviai stato pigius naujus daugiabučius. O A.Džulajui priklauso ir bendrovė, šiuos namus aptarnaujanti.

„Šios jo kompanijos jau šimtus kartų paduotos į teismą, baudos siekia milijonus rublių – ir nieko. Tarybos nario statusas leidžia jam (A.Džulajui, – red.) viską ignoruoti.

Liūto dalis bylų inicijuotos mero – už tai, kad nesusimokama už žemės, kurioje statomi daugiabučiai, nuomą. Kaip jis taip gali? Tiesiog jis ir yra galia. Savo rajone jis vadovauja viskam ir jam nusispjauti ant teismų ir įsipareigojimų“, – rašoma tyrime.

Apgailėtina pastatų kokybė

Teigiama, kad statant šiuos daugiabučius naudojamos pačios pigiausios medžiagos, o juose tiesiog pavojinga gyventi: „Žmonės gauna raktus nuo namų, kuriuose nėra liftų, turėklų, apšvietimo. Aplink – tuntai šiukšlių, purvas.“

Minimas ir dar vienas „Vieningosios Rusijos“ narys Kirilas Pokrovskis, neva esantis geriausiu „statybų mafijos“ pavyzdžiu. Jis dirba miesto taryboje, jo tėvas Jevgenijus yra Novosibirsko regiono asamblėjos pirmininko pavaduotojas, o motina pluša gubernatoriaus biure.

„J.Pokrovskis tapo betono gamyklos savininku, o tada – nesunku nuspėti. Betono blokai reikalingi naujų namų statyboms. Pagrindinis Pokrovskių šeimos pajamų šaltinis – „Čistaja Sloboda“ gyvenamųjų namų kompleksas“, – teigiama publikacijoje.

„Twitter“ nuotr./Kvartalas „Čistaja Sloboda“
„Twitter“ nuotr./Kvartalas „Čistaja Sloboda“

Šio komplekso būklė irgi apverktina. Neseniai į Novosibirską net turėjo atvykti ir pirštu pagrūmoti V.Putino pasiuntinys – dar neseniai viešasis transportas į rajoną nevažiavo. Artimiausia stotelė buvo už pusvalandžio kelio pėsčiomis, tamsoje – be jokio apšvietimo.

Pats K.Pokrovskis siekia perrinkimo, tad jam reikia balsų aplink kompleksą „Čistaja Sloboda“. Tiesa, pats deputatas gyvena labai toli – saloje, nuo Novosibirsko centro nutolusioje net 25 km. Namo plotas – 268 kvadratiniai metrai.

Minimi ir kiti Novosibirsko miesto tarybos nariai, pavyzdžiui, „Vieningosios Rusijos“ atstovas Jevgenijus Jakovenka.

Oficialus jo uždarbis kuklus, bet jo sūnui priklauso statybų kompanija „Ujutny“, o jo dukra, gyvenanti Dubajuje, įsisukusi Novosibirsko metro. J.Jakovenka gyvena dideliame name ir turi prabangių laikrodžių kolekciją, kurios vertė – 5,7 mln. rublių (64,6 tūkst. eurų).

A.Navalno komanda skelbia turinti alternatyvą. Aktyvistai ragina visus Novosibirsko gyventojus per rinkimus balsuoti protingai – pagal „SmartVote“ projektą, su kuriuo iki apnuodijimo itin aktyviai dirbo A.Navalnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas