Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji faktai: San Bernardino žudikas palaikė ryšius su tarptautiniais teroristais

Syedas Rizwanas Farookas, kuris kartu su savo žmona Tashfeen Malik surengė skerdynes Kalifornijoje, San Bernardino mieste, buvo paveiktas religinio radikalizmo idėjų ir telefonu bei socialiniuose tinkluose bendravo su žmonėmis, kuriuos JAV Federalinis tyrimų biuras įtaria dalyvaujant tarptautinio terorizmo veikloje.
FTB tiria nukautų žudikų automobilį
FTB tiria nukautų žudikų automobilį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai ketvirtadienį paskelbė televizijos kanalas CNN, cituodamas įvairius teisėsaugos pareigūnus. Kaip teigia CNN, JAV gimęs S.R.Farookas niekada nekėlė įtarimo teisėsaugos pareigūnams, tačiau dabar aiškėja, kad jo pasaulėžiūra ilgainiui ėmė vis labiau radikalėti.

2014 metų vasarą S.R.Farookas lankėsi Saudo Arabijoje per musulmonų Hadžo šventę ir ten praleido devynias dienas. „Los Angeles Times“ praneša, kad S.R.Farookas į Saudo Arabiją vyko susitikti su moterimi, su kuria susipažino internete ir kuri vėliau tapo jo žmona.

Jeigu įvertinsime tai, kiek laiko reikėjo sugaišti visoms toms bomboms pagaminti, kiek ginklų ir amunicijos buvo sukaupta, bus akivaizdu, kad jie turėjo kažkokią misiją.

Aukščiausi šalies politikai kol kas nesiryžta vienareikšmiškai tvirtinti, kad 28 metų S.R.Farooko ir 27 metų T.Malik išpuolis buvo teroristinis aktas. Prezidentas B.Obama neatmetė galimybės, kad smurto protrūkis galėjo įvykti ir dėl S.R.Farooko santykių darbovietėje – žmonių su negalia centre, – kuriame jis su žmona ir surengė išpuolį, nužudydami 14 žmonių ir dar 21 sužeisdami.

S.R.Farookas trečiadienį dalyvavo kalėdiniame vakarėlyje minėtame socialiniame centre, tačiau vėliau staiga supykęs išvyko, o po kiek laiko grįžo jau su žmona ir ėmė žudyti vakarėlio dalyvius, šaudydami iš automatinių ginklų.

Po žudynių pora sėdo į visureigį ir išvažiavo, tačiau buvo susekta. Per susirėmimą su policija abu nusikaltėliai buvo nukauti.

VIDEO: Šaudynės Kalifornijoje

San Bernardino policijos vadas Jarrodas Burguanas pabrėžė, kad koks bebūtų žudynių motyvas, pora būtų galėjusi nužudyti dar daugiau žmonių, jeigu būtų sugebėjusi pasislėpti. Jų automobilyje aptikta dar keli šimtai šovinių.

Amunicijos aptikta ir jų namuose. Ten pat rasta ir 12 savadarbių sprogmenų bei daugybė dalių tokioms bomboms gaminti.

„Jeigu įvertinsime tai, kiek laiko reikėjo sugaišti visoms toms bomboms pagaminti, kiek ginklų ir amunicijos buvo sukaupta, bus akivaizdu, kad jie turėjo kažkokią misiją. Mes jau žinome tai, bet nežinome, kokia ta misija turėjo būti“, – sakė J.Burguanas.

„Mes nežinome, ar tai (socialinis centras) buvo numatytasis taikinys, ar tiesiog kažkas netikėtai nutiko ir paskatino juos veikti. Kol kas mes to nežinome“, – pridūrė policijos vadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas