Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji pavojingi V.Orbano žaidimai: Vengrija vėl mojuoja veto kardu dėl Rusijos

Beprecedentės ES pastangos nubausti pelningą Rusijos dujų sektorių vėl atsitrenkė į pažįstamą sankcijų priešininką – Vengriją, skelbia leidinys „Politico“.
Viktoras Orbanas Vatikane
Viktoras Orbanas Vatikane / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tvirtinama, kad Vengrija žada vetuoti naujas ES sankcijas Rusijai dėl dujų.

Pasak kelių pokalbiuose dalyvavusių asmenų, praėjusią savaitę per pirmuosius ambasadorių pokalbius ši šalis išreiškė didelių abejonių dėl naujojo pasiūlymo – ji nesiėmė kategoriškai prieštarauti priemonei, tačiau aiškiai parodė savo atsargumą. Vengrijos vyriausiasis pasiuntinys sakė, kad jo šalis blokuos bet kokias sankcijas, dėl kurių Europoje didės energijos kainos.

„Ketiname išanalizuoti paketą, tačiau nepritariame niekam, kas galėtų turėti neigiamą poveikį ES dujų rinkai“, – trečiadienį per diplomatų susitikimą sakė Vengrijos pareigūnas, anot dviejų su diskusijomis susipažinusių diplomatų.

Sankcijos uždraustų ES šalims reeksportuoti rusiškas suskystintas gamtines dujas (SGD), todėl Maskva gali netekti didelio pelno. Tačiau jos nesustabdytų ES rusiškų dujų pirkimo ir tiesiogiai nenukentėtų Vengrijos verslo interesai. Vis dėlto Vengrija yra labai priklausoma nuo Rusijos eksporto ir jau seniai nepritaria tolesnėms energetikos sankcijoms Maskvai, kurioms turi vieningai pritarti visos 27 ES šalys.

Pasak dalyvavusių asmenų, kelios kitos šalys, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Italiją ir Ispaniją, taip pat paprašė pateikti daugiau informacijos apie priemones per pradines derybas. Tačiau Vengrija buvo labiausiai abejojanti.

„Kai kalbama apie energetiką, jie nerimauja, – sakė vienas ES diplomatas, kuriam, kaip ir kitiems, buvo suteiktas anonimiškumas, kad galėtų aptarti jautrias derybas už uždarų durų. – Jie baiminasi, kad tai destabilizuos rinkas, net ir netiesiogiai“.

Naujos sankcijos, kad Kremlius turėtų mažiau galimybių finansuoti karą Ukrainoje

Europos Komisija, ES vykdomoji institucija, praėjusią savaitę pasiūlė sankcijas SGD sektoriui, taip pirmą kartą bandydama taikyti sankcijas pelningam Maskvos dujų sektoriui.

Šis žingsnis yra reikšmingas ES strategijos pokytis, nes daugėja įrodymų, kad jos pastangos sumažinti Kremliaus pajamas iš iškastinio kuro, kuris naudojamas karui Ukrainoje finansuoti, yra nepakankamos.

Iki šiol Briuselis nesiėmė sankcijų dėl šių dujų, nes jų kainos pakilusios, o kai kurioms šalims jų ypač reikia. Prancūzija, Ispanija ir Belgija buvo didžiausi rusiškų SGD importo centrai, kurių didžioji dalis vėliau reeksportuojama į kitas šalis, įskaitant Vokietiją ir Italiją.

Tačiau ir Berlynas, ir Roma neseniai paskelbė preliminarų pritarimą sankcijoms dėl SGD. Be to, Europos SGD rinkos yra kur kas stabilesnės nei kokios buvo tuomet, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, todėl Briuselis gali laisviau taikyti apribojimus, sakė žvalgybos bendrovės ICIS dujų analizės skyriaus vadovas Tomas Marzecas-Manseris.

„Manome, kad nuo 2026 m. pasaulinė SGD rinka taps gerokai „ilgesnė“, t. y. pasiūla bus didesnė už paklausą, o tai reiškia, kad atsiras daugiau erdvės atsikvėpti ir kainos visame pasaulyje greičiausiai mažės“, – sakė jis.

Tačiau J.Marzecas-Manseris perspėjo, kad nors pastaraisiais mėnesiais energijos rinkos Vidurio Europos šalyse, tokiose kaip Vengrija, stabilizavosi, bet dėl bet kokių tiekimo pokyčių kainos vartotojams gali tapti „labai, labai nepastovios“.

Nepaisant to, Vakarų šalyse vis didėja nerimas dėl Rusijos galimybių toliau finansuoti savo karo veiksmus Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas