Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujojo Jungtinės Karalystės premjero B.Johnsono šaknys – ir Lietuvoje

Naujasis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas turi šaknų ir Lietuvoje: vienas jo prosenelių – garsus paleografas, litvakas iš Žemaičių Kalvarijos Elias Avery Lowe'as.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

E.A.Lowe'as gimė 1879 metais Žemaičių Kalvarijoje, įsikūrusioje netoli Plungės. Kai jam buvo 12 metų, Lowe'ų šeima emigravo į Niujorką JAV.

1900-aisiais E.A.Lowe'as tapo JAV piliečiu, studijavo Cornellio universitete, vėliau tęsė mokslus Vokietijoje – joje 1908 metais įgijo daktaro laipsnį.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Žemaičių Kalvarija
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Žemaičių Kalvarija

Jungtinėse Valstijose paleografas E.A.Lowe'as vedė garsią Thomo Manno darbų vertėją Helen Tracy Lowe-Porter. Jų dukra Frances Beatrice Lowe yra B.Johnsono močiutė.

F.B.Lowe ištekėjo už profesoriaus James' Fawcett'o, su kuriuo susilaukė penkių vaikų, įskaitant B.Johnsono mamą dailininkę Charlottę Johnson Wahl.

2016 metais Briuselyje su B.Johnsonu, tuomet ėjusiu JK užsienio reikalų sekretoriaus pareigas, susitikęs Linas Linkevičius sakė priminęs jam lietuviškas šaknis. Pasak Lietuvos URM vadovo, B.Johnsonas lietuviškos kilmės neneigė ir sakė anksčiau lankęsis Lietuvoje, žadėjo vėl atvykti.

Tiesa, po 2016-ųjų B.Johnsonas Lietuvoje nesilankė.

URM nuotr./Londone viešintis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas
URM nuotr./Londone viešintis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas

B.Johnsonas tapo Konservatorių partijos pirmininku, ir, automatiškai, Jungtinės Karalystės premjeru, kai iš šių pareigų pasitraukė Theresa May. Galutiniame etape 160 tūkst. paprastų Konservatorių partijos narių rinkosi tarp jo ir dabartinio užsienio reikalų sekretoriaus Jeremy Hunto.

VIDEO: Jungtinės Karalystės premjeru išrinktas lietuviškų šaknų turintis B.Johnsonas pažadėjo įgyvendinti „Brexit“

B.Johnsonas laimėjo partijos vidaus rinkimus, surinkęs torių 92 153 balsus. J.Huntas užsitikrino 46 656 torių palaikymą.

Th.May ir Europos Sąjungos suderėtas „Brexit“ sutarties projektas ES parlamente buvo tris kartus atmestas.

VIDEO: Su ašaromis akyse Theresa May paskelbė atsistatydinanti: „Padariau viską, ką galėjau“

„Man yra ir visuomet bus labai gaila, kad negalėjau užtikrinti „Brexit“, – pridūrė ji. Padariau viską, ką galėjau, kad įtikinčiau parlamentarus paremti sutartį... Deja, man nepavyko to padaryti“, – gegužės pabaigoje pranešdama apie atsistatydinimą kalbėjo Th.May.

B.Johnsonas žadėjo, kad tapęs premjeru užtikrintų, jog Jungtinė Karalystė paliktų Bendriją iki šiuo metu numatytos galutinės datos – spalio 31-osios. B.Johnsonas sakė radijui „TalkRadio“, jog „Brexit“ įvyks „trūks plyš, kad ir kas nutiktų“.

Vis dėlto jis pripažino, kad turėtų užsitikrinti bendradarbiavimą su Briuseliu, siekiant sušvelninti neigiamus padarinius ekonomikoms.

„Turi būti sutarimas abiejose pusėse“, – jis sakė radijui LBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas