Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NBC: B.Obama per rinkimus V.Putiną „raudonuoju telefonu“ perspėjo dėl „ginkluoto konflikto“

Barackas Obama spalį pasinaudojo vadinamuoju „raudonuoju telefonu“, kad perspėtų Rusijos lyderį Vladimirą Putiną nesikišti į JAV prezidento rinkimų kampaniją, skelbia NBC televizija, remdamasi aukštas pareigas JAV žvalgyboje einančiu šaltiniu.
V.Putinas ir B.Obama Peru
Barackas Obama ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak šaltinio, kreipdamasis į V.Putiną B.Obama pavartojo terminą „ginkluotas konfliktas“. „Tarptautinė teisė, taip pat ir ginkluotus konfliktus apibrėžiantys įstatymai galioja ir veiksmams kibernetinėje erdvėje. Mes Rusijos veiksmus vertinsime remdamiesi šiais standartais“, – pašnekovas pacitavo B.Obamą.

Šaltinis JAV prezidento kreipimąsi į Kremlių apibūdino kaip abstraktų ir neturintį aiškaus perspėjimo apie galimas pasekmes, o Rusijos prezidento atsakymas jam buvo panašus į išsisukinėjimą.

Aukštas Baltųjų rūmų pareigūnas patvirtino, kad spalio 31-ąją B.Obamos administracija pasinaudojo ypatingąja ryšio linija, kad perduotų žinią Maskvai. Jo nuomone, kreipimasis atnešė rezultatų. „Rinkimų dieną nepastebėjome jokių veiksmų, tad tai suveikė“, – sakė televizijos kanalo pašnekovas.

Kaip primena NBC, vadinamasis „raudonasis telefonas“, jungiantis Vašingtoną ir Maskvą, paprastai panaudojamas tik krizinių situacijų, tokių kaip 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakos ar JAV invazija į Iraką, metu. Tai niekada nebuvo telefono ryšys tikrąja to žodžio prasme. Apie pusę amžiaus ryšys buvo palaikomas teletaipu. Vėliau buvo pereita prie fakso aparatų, o pastaruoju metu tai yra susirašinėjimas elektroniniais laiškais. Beje, B.Obama per savo dvi kadencijas nė karto nesinaudojo šiuo ryšio kanalu susisiekti su Rusijos valdžia.

Gruodžio 17-ąją laikraštis „The New York Times“ paskelbė, kad B.Obama nusprendė nesiimti demonstratyvių atsakomųjų priemonių Maskvos atžvilgiu dėl, kaip įtariama, Rusijos programišių mėginimų paveikti JAV prezidento rinkimų rezultatus. B.Obamos nuomone, JAV dėl tokių atsakomųjų priemonių galėtų daugiau prarasti, nei išlošti.

Dieną prieš tai B.Obama pareiškė, jog jam pateikti žvalgybos duomenys leidžia manyti, kad labai tikėtina, jog Rusijos programišiai yra atsakingi už atakas prieš Demokratų partijos kompiuterių sistemas. B.Obama taip pat sakė, kad jis pasisako prieš „ginklavimosi varžybas“ kibernetinėje erdvėje.

Vadinamasis „raudonasis telefonas“, jungiantis Vašingtoną ir Maskvą, paprastai panaudojamas tik krizinių situacijų, tokių kaip 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakos ar JAV invazija į Iraką, metu.

Gruodžio 15-ąją NBC, remdamasi šaltiniu JAV žvalgyboje, pareiškė, kad V.Putinas asmeniškai kišosi į JAV prezidento rinkimų kampaniją. Maskva šiuos kaltinimus atmetė.

Vašingtonas ne kartą kaltino Maskvą kišusis į rinkimų kampaniją ir siekus padėti Respublikonų partijos kandidatui Donaldui Trumpui. Demokratai įtaria, kad liepą Rusijos programišiai įsilaužė į jų partijos Nacionalinio komiteto kompiuterius, o taip pat rinkimų į Kongresą partijos komiteto kompiuterines sistemas. Taip pat svarstyti įtarimai, kad įsilaužėliai galėjo paveikti balsų skaičiavimo mašinų darbą, tačiau šiems kaltinimams pagrįsti įrodymų neatrasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas