Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nebūtame „Charlie Hebdo“ viršelyje – Kalėdas tariamai pavogęs Volodymyras Zelenskis

Prancūzijos satyrinis žurnalas „Charlie Hebdo“ – vėl su netikėtu viršeliu. Jame nupieštas Ukrainos vadovą Volodymyrą Zelenskį primenantis vyras, kuris bėga šalin su Trijų Karalių ką tik gimusiam Jėzui atneštomis dovanomis. Iš tiesų ant tuo metu pasirodžiusio leidinio numerio viršelio buvo ne prezidento-plėšiko piešinys, o pasaulio futbolo čempionatui skirta karikatūra.
Besidalinantieji tariamu „Charlie Hebdo“ viršelio piešiniu aiškina, esą Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis pavogė Kalėdas
Besidalinantieji tariamu „Charlie Hebdo“ viršelio piešiniu aiškina, esą Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis pavogė Kalėdas / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Apvogė Jėzų?

Ant tariamo „Charlie Hebdo“ viršelio, kuris pastarosiomis dienomis aktyviai platinamas įvairiuose rusiškuose tinklalapiuose, tinklaraščiuose ir socialinių tinklų paskyrose, matyti su Kalėdomis – Jėzaus Kristaus gimimu susijusi scena.

Tolėliau, tvartelio fone, matyti lopšys, kuriame šiaudų patale guli kūdikis – reikėtų suprasti, kad Jėzus Kristus.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Sarkastiškas piešinys Kalėdų tematika platinamas kaip tariamas žurnalo „Charlie Hebdo“ viršelis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Sarkastiškas piešinys Kalėdų tematika platinamas kaip tariamas žurnalo „Charlie Hebdo“ viršelis

Prie lopšio priklaupusi Marija, už jos stovi, kaip galima numanyti, naujagimio aplankyti atėję Trys Karaliai (jiems virš galvų kaip tik žiba kelią rodžiusi žvaigždė). Šalia įpykęs grūmoja vyras, greičiausiai Juozapas.

Taip pat skaitykite: Ar žinote, kad Jėzus greičiausiai gimė ne per Kalėdas?

Pirmame plane – nuo jų sprunkantis vyras, iš veido panašus į V.Zelenskį, o ant rankovės turintis Ukrainos vėliavą. Beje, ją primena visas piešinio fonas – mėlynas dangus ir gelsvai rusva žemė. Vyro glėbyje matyti suvyniotas kilimas, keli indai, brangenybių dėžutė.

Apačioje parašyta tariamai plėšiko žodžiai: „Arrête de pleurnicher, on en a besoin!“ (pranc. „Nustokite verkšlenti, to reikia mums!“)

Karikatūra greičiausiai bandoma atvaizduoti pagalbą, kurią Vakarai jau daugiau nei 10 mėnesių teikia Rusijos užpultai Ukrainai, bet dar labiau – įgelti V.Zelenskiui, kuris jos nuolat prašo.

Taip pat skaitykite: V.Zelenskis NATO viršūnėms: arba skubi pagalba Ukrainai, arba jums teks kariauti su Rusija

Ji – taip pat aliuzija į vieną iš pastaruoju metu aktyviau platinamų naratyvų, esą ginklų sudėti ir taip užbaigti karą nenorintis Ukrainos prezidentas iš savo žmonių pavogė Kalėdas.

Mat be to, kad vyksta mūšiai ir žūsta žmonės, daugelis ukrainiečių dabar priversti gyventi nešildomuose būstuose, bent dalį laiko praleisti be elektros, taigi ir ryšio, vandens.

Virš karikatūros po žurnalo pavadinimu dar nurodyta, kad šis gruodžio 22-osios leidinys yra specialus numeris.

Ekrano nuotr. iš tlgrm.ru/Besidalinantieji tariamu „Charlie Hebdo“ viršelio piešiniu aiškina, esą Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis pavogė Kalėdas
Ekrano nuotr. iš tlgrm.ru/Besidalinantieji tariamu „Charlie Hebdo“ viršelio piešiniu aiškina, esą Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis pavogė Kalėdas

Paveiksliuku besidalijantys žmonės jį palydėjo trumpais, iš esmės tą patį teigiančiais komentarais – ir ne vien rusų kalba (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia).

„Naujas „Charlie Hebdo“ viršelis skirtas V.Zelenskiui, vagiančiam Kalėdas“, „Kalėdų grobikas naujai. „Nustokite verkšlenti, man to reikia labiau!“ – sako nelaimėlis, bėgdamas su burtininkų dovanomis. Turint omenyje, kiek jis jau išmelžė iš Šventųjų Vakarų, tai gana svarbu“, – rašo internautai.

Naujausiame viršelyje – sužalotas karys

Nors internete platinamas paveiksliukas atspindi aktualijas – karą Ukrainoje ir tai, kad besiginantiems jos gyventojams nuolat reikia pagalbos iš užsienio, o stilistika primena garsųjį Prancūzijos satyrinį savaitraštį, garsėjantį bekompromisiais, dažnai – ir vulgariais juokais, tokio viršelio jis neturėjo.

Ekrano nuotr. iš google.com/Tariamo „Charlie Hebdo“ viršelio piešinys iškart paplito internete
Ekrano nuotr. iš google.com/Tariamo „Charlie Hebdo“ viršelio piešinys iškart paplito internete

Piešinio autoriaus pavardė nenurodyta. Apatiniame dešiniajame kampe matyti parašas, panašus į Risso, vieno iš „Charlie Hebdo“ karikatūristų, bet šios karikatūros tarp jo darbų nėra.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Besidalinantieji tariamu „Charlie Hebdo“ viršelio piešiniu aiškina, esą Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis pavogė Kalėdas
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Besidalinantieji tariamu „Charlie Hebdo“ viršelio piešiniu aiškina, esą Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis pavogė Kalėdas

Kita užuomina, kad viršelis netikras, yra nurodyta žurnalo pasirodymo data – gruodžio 22-oji, kuri šiemet buvo ketvirtadienį. „Charlie Hebdo“ pasirodo trečiadieniais.

1588-asis savaitraščio numeris – toks parašytas paveiksliuke – buvo specialus, tad įmanoma, kad švenčių metu galėjo pasirodyti ne tik kitą dieną, bet ir kaip papildomas leidinys. Mat 1587-asis buvo išleistas įprastu metu – trečiadienį, gruodžio 21-ąją.

Ant jo viršelio buvo prisimintas šių metų pasaulio futbolo čempionato finalas, kurį ligšioliniai čempionai prancūzai po baudinių serijos 2:4 (po pagrindinio laiko ir pratęsimų rezultatas buvo 3:3) pralaimėjo Argentinos rinktinei.

Kalėdų scenos ir jos dalyvius tariamai apiplėšusio V.Zelenskio paveiksliuko nebuvo nei ant šio, nei ant tikrojo 1588-ojo numerio. Pastarasis, kaip ir turėtų būti, pasirodė trečiadienį, gruodžio 28 d.

Jo viršeliui buvo parinktas piešinys, kuris labiau kelia šiurpą, o ne iš ko nors šaiposi, – kareiviškas batas ir jame likusi dalis nutrauktos kojos. Tolumoje matyti tankas, lėktuvas, gaisrai – akivaizdi užuomina į karą. Taip „Charlie Hebdo“ nusprendė pavaizduoti 2022-ųjų Metų žmogų.

Nei „Charlie Hebdo“ tinklalapyje, nei paskyrose „Twitter“ ir „Facebook“ nepasirodė joks paveikslas, panašus į tariamą žurnalo viršelį su V.Zelenskiu.

Taip pat skaitykite: Pasityčiojo iš lenkų žūties, bet „Charlie Hebdo“ tokio viršelio nespėjo nupiešti

Visus šių metų žurnalo numerių viršelius galima rasti jo tinklalapyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas