Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Neišgirsta istorija: afroamerikietę B.Taylor policininkai nušovė gulinčią savo lovoje

JAV ir kitose pasaulio šalyse išplitus protestams po to, kai policininkas nužudė afroamerikietį George'ą Floydą, aktyvistai stebisi, kad demonstracijose nepakankamai girdimas Breonnos Taylor vardas. Ją kratos metu policininkai nužudė gulinčią savo lovoje.
Breonna Taylor
Breonna Taylor / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Baltaodis policijos pareigūnas G.Floydą, kuris esą bandė atsiskaityti padirbta 20 dolerių kupiūra, nužudė keliu užspaudęs kaklą. Ant žemės gulintis G.Floydas sakė negalintis kvėpuoti, šie žodžiai virto vienu iš protestų šūkių.

Vienoje demonstracijų dalyvavusi Barnardo moterų tyrimų centro tyrėja Andrea Ritchie sakė buvusi šokiruota, kad niekas niekada neištarė Breonnos Taylor vardo, – rašo „The New York Times“.

VIDEO: Eisenos prieš rasizmą Vilniuje dalyviai: ir Lietuvoje turime problemų

Nušauta savo lovoje

Šiek tiek po vidurnakčio kovo 13-ąją Luisvilio policijos pareigūnai išvyko į 26 metų afroamerikietės Breonnos Taylor namus vykdyti kratos.

Pareigūnams buvo išduotas kratos orderis, leidžiantis į nuosavybę patekti neįspėjant, pavyzdžiui, nepasibeldus ar nepaskambinus durų skambučio, taip pat neprisistačius esant policijos pareigūnais.

VIDEO: Protestuotojai aikčiojo iš nuostabos: prie jų prisijungė legendinė pop muzikos žvaigždė Madonna

Orderis išduotas remiantis įtarimais, kad greitosios medicinos pagalbos technike dirbančios B.Taylor vaikinas dalyvauja narkotikų pardavimo tinkle, o jos namuose laikomos nelegalios psichotropinės medžiagos.

Išgirdęs pareigūnus B.Taylor vaikinas Kennethas Walkeris, legaliai turintis ginklą, vieną jų pašovė į koją. Tikimasi, kad pareigūnas visiškai pasveiks.

Pareigūnai atsakė iššaudami mažiausiai 20 kulkų. Į lovoje gulinčią B.Taylor pataikyta mažiausiai aštuonis kartus, ji mirė.

K.Walkeris tikina, kad pareigūnai į duris beldėsi 30–45 sekundes, bet neprisistatė, todėl jis ir B.Taylor pagalvojo, jog juos puola nusikaltėliai. Pasak K.Walkerio advokato, pareigūnai buvo apsirengę civilių rūbais.

Policijos pareigūnai tikina, kad, nors neprivalėjo to daryti, jie kelis kartus pasibeldė, dar prieš įeidami į butą prisistatė esantys policininkai, turintys arešto orderį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Breonna Taylor
AFP/„Scanpix“ nuotr./Breonna Taylor

Pasak B.Taylor teisininkų, 16 žmonių tankiai apgyvendintame rajone girdėjo šūvius, tačiau negirdėjo policininkų prisistatant.

K.Walkeris po kratos paskambino pagalbos numeriu 911. Jis dispečeriui sakė: „Nežinau, kas nutiko... Kažkas išspyrė duris ir nušovė mano merginą.“

Pareigūnai namuose narkotikų nerado. Vėliau paaiškėjo, kad K.Walkeris nebuvo policijos tiriamas asmuo. Kratos B.Taylor namuose metu pagrindinis įtariamasis Jamarcusas Gloveris ir jo bendrai jau buvo suimti, – rašo „The Washington Post“.

Iš pradžių K.Walkeris buvo suimtas, jam pateikti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti policijos pareigūnus. Vėliau kaltinimai buvo atmesti.

Arešto orderis – nelegalus?

Kovo 21 dieną Luisvilio Federalinio tyrimų biuro (FBI) padalinys paskelbė pradedantis tyrimą dėl B.Taylor mirties aplinkybių. Kol kas trims su B.Taylor nužudymu susijusiems pareigūnams nepateikti jokie kaltinimai.

Kritikai tvirtina, kad kratos B.Taylor namuose orderis buvo nelegalus.

Radley Balko „The Washington Post“ rašo, kad 1995 metais teismas pirmą kartą pripažino, jog „Pilies doktrina“ bei „pasibelsti ir pranešti“ taisyklė yra įtvirtinta ketvirtojoje konstitucijos pataisoje.

Doktrina nurodo, kad, išskyrus pačias ekstremaliausias aplinkybes, policija turi pasibelsti, prisistatyti ir suteikti laiko gyventojams taikiai atidaryti duris, taip išvengiant potencialaus smurto.

Tačiau buvo nurodytos kelios išimtys: pavyzdžiui, jei policija gali įrodyti, kad pasibeldimas ir prisistatymas leistų sunaikinti įkalčius, pabėgti ar užpulti pareigūnus, policininkai gali įeiti į nuosavybę neįspėję.

1997 metais Aukščiausiojo Teismo priimtas sprendimas teigia, kad policininkai turi parodyti, kodėl konkretus įtariamasis kelia grėsmę sunaikinti įkalčius, pabėgti ar užpulti pareigūnus.

Prašant išduoti kratos orderį B.Taylor namuose, šis prašymas grindžiamas „pobūdžiu, kaip šie narkotikų prekeiviai veikia“. Rašoma, kad „šie narkotikų prekeiviai praeityje bandė sunaikinti įkalčius“, taip pat įdiegė kameras, jog sukompromituotų detektyvus, ir bandė pabėgti.

R.Balko rašo, kad visiems penkiems asmenims, susijusiems su J.Gloverio tyrimu, buvo išduoti bene identiški kratos orderiai. Vadinasi, orderis nebuvo pritaikytas konkrečioms aplinkybėms.

VIDEO: Įvykiai, tapę stimulu „Black Lives Matter“ judėjimui: garsiai nuskambėję smurto prieš juodaodžius atvejai

Nei B.Taylor, nei K.Walkeris neturėjo kriminalinės praeities.

2012 metais B.Taylor buvo pateikti kaltinimai vagyste iš parduotuvės, tačiau vėliau kaltinimai atmesti. Jos namuose taip pat nebuvo stebėjimo kamerų.

Arešto orderį išdavęs pareigūnas tikino konsultavęsis su pašto inspektoriumi, kuris patvirtino, kad J.Gloveris B.Taylor adresu gaudavo siuntinius. Tačiau Luisvilio pašto inspektorius sakė, kad pareigūnai su juo niekada nesikonsultavo, o siuntiniai nebuvo įtartini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius