Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nemirtingas tankas iš Šverino: vokiečiai neprašo Rusijos vėl juos išlaisvinti

Socialiniuose tinkluose plinta nuotrauka sovietinio tanko T-34 ant kurio puikuojasi vokiškas užrašas „Išlaisvinkite mus dar kartą!“. Rusijos šalininkai mano, kad ši akcija įvyko neseniai ir buvo surengta siekiant paremti Maskvą. Tačiau iš tiesų ji buvo nukreipta prieš sovietų karių buvimą Rytų Vokietijoje.
Tankas T-34-85. Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje
Tankas T-34-85. Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Nuotraukoje užfiksuotas ant pakylos pastatytas tankas, paverstas paminklu.

Prie jos pridėtas paaiškinimas rusų kalba:

„Šverino mieste stovi T-34 paminklas sovietų kariams – išvaduotojams. Vokiečiai neseniai ant jo dažais užrašė: „Išlaisvinkite mus dar kartą“.

Sena daina apie išvaduotojus

Ši nuotrauka jau seniai sklando socialiniuose tinkluose. Kartais ji vadinama „Berlyno tanku“.

Šį vaizdą nuolat eksploatuoja prokremliški propagandininkai – praėjusių metų spalį apie tanką pasirodė publikacija prorusiškame portale „Russkaja linija“.

Straipsnio autorius aprašo susitikimą su vietos gyventoju, kuris esą tvirtina, kad užrašas „Vėl mus išlaisvinkite“ buvo padarytas neseniai ir demonstruoja vokiečių troškimą grįžti prie „tradicinių vertybių“, kurias, be abejo, propaguoja tik Rusija.

Paklaustas, kaip Rusija galėtų išlaisvinti Vokietiją, Jorgu pristatytas asmuo išberia rusiškų propagandos klišių rinkinį.

Tradicinių vertybių saugotojai

Kalbos apie „tradicinių vertybių“ saugojimą tapo vienu pagrindinių propagandos arkliukų nuo pat to laiko, kai Rusija užpuolė Ukrainą.

Tą rodo ir prezidento Vladimiro Putino praėjusiais metais pasirašytas dekretas.

Juo įtvirtinama, kad Rusija žada ginti savo „tradicines“ vertybes nuo grėsmių, kurias esą kelia Jungtinės Valstijos, „gėjų propaganda“ ir „tam tikros žiniasklaidos priemonės“.

Apie tai, kad Rusija galėtų išgelbėti „tradicines vertybes“ Vokietijoje, kalbėjo ir publikacijoje minimas Jorgas.

„Užrašai „Vėl mus išlaisvinkite“ ir panašūs dalykai – tai ne noras papiktinti dabartinius „vestuvių generolus“, pasodintus Amerikos, o nuoširdi viltis, kad sugrįš tos vertybės, po kurių Europa tapo Europa“, – teigė tekste cituojamas vietos gyventojas.

Paklaustas, kaip Rusija galėtų išgelbėti Vokietiją, tariamas Jorgas prabilo net apie okupaciją ir pažėrė argumentų, kuriuos pastaruoju metu itin aktyviai naudoja rusų propagandininkai.

„Turite prisiminti, kad su Vokietija dar nepasirašyta taikos sutartis – tik kapituliacijos aktas.

Antra, Berlyno statusas dar nenustatytas. Tai suteikia Rusijai teisę deklaruoti savo interesus Vokietijoje.

(..) Atrodo, kad jūsų šalis, nepaisydama baisių sunkumų, vis dar stengiasi jas iškelti į savo prioritetų centrą. Jei taip yra, tuomet jūs, norite to ar ne, tiesiog turėsite mus išgelbėti“, – Rusijos okupacijos neva ėmė prašytis Vokietijos gyventojas.

Antisovietinė akcija

Pirmas dalykas, kuris atkreipia dėmesį, yra nuotraukos kokybė. Ji nespalvota ir greičiausiai daryta juostiniu fotoaparatu.

Labai keista (jei įvykis įvyko neseniai ir Vokietijoje), kad visame internete nėra nė vienos kokybiškos spalvotos nuotraukos, kurią nesunku padaryti šiuolaikiniais išmaniaisiais telefonais, aprūpintais galingomis kameromis.

Iš tiesų užrašas ant tanko atsirado 1988 m., „glasnost“ laikotarpiu, kartu su kitu užrašu: „Perestroika“ („Perestroika“).

„Glasnost“ (rus. гласность, liet. viešumas) – Michailo Gorbačiovo inicijuota atvirumo ir skaidrumo politika.

Akivaizdu, kad užrašas ant tanko buvo protesto ir antisovietinė akcija, skirta Vokietijoje dislokuotiems sovietų kariniams daliniams.

Šverino miesto archyvo duomenimis, po sovietų pasitraukimo tankas buvo nuimtas nuo postamento ir 2008 m. parduotas atliekų tvarkymo įmonei.

Paminklo išsaugojimas buvo laikomas neįmanomu dar ir todėl, kad Šveriną nuo nacizmo išvadavo amerikiečių, o ne Raudonosios armijos kariai.

G.Statinio nuotr./Plakatas su legendiniu tanku T-34
G.Statinio nuotr./Plakatas su legendiniu tanku T-34

15min verdiktas: Melas. Nors pati nuotrauka yra autentiška, joje vaizduojamas užrašas atsirado visai ne „neseniai“, o maždaug prieš keturis dešimtmečius. Užrašo prasmė buvo visiškai priešinga tam, kaip jį dabar interpretuoja rusų propaganda – sovietų armijai buvo užsiminta, kad laikas pagaliau išsinešdinti iš Vokietijos, o ne grįžti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas