Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nepatiko, kad Volodymyras Zelenskis kalba rusiškai, – esą trukdo mobilizacijai

Rusija reiškia priekaištus savo užpultos Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, esą jis, prabilęs rusiškai, bando sutrikdyti neseniai paskelbtą dalinę mobilizaciją. Tačiau šiuo sprendimu nepatenkinti ir patys rusai – šimtai jų iškart išėjo į gatves protestuoti, tūkstančiai suskubo palikti šalį. Be to, rusų kalba yra Ukrainos vadovo gimtoji, ja į Rusijos gyventojus kreipėsi ne pirmą kartą.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apkaltino melu

Pareiškimas, esą V.Zelenskis mėgina sutrikdyti pradėtą dalinę mobilizaciją, nuskambėjo iš Rusijos nuolatinio atstovo Jungtinėse Tautose (JT) Vasilijaus Nebenzios lūpų.

Vienas iš būdų, kuriais prezidentas to esą siekia, – rusų kalba, kurią kartais vartoja savo kasdieniuose pranešimuose.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Vasilijus Nebenzia
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Vasilijus Nebenzia

Diplomato teigimu, Ukrainos valdžios atstovai nevengia vartoti rusų kalbą „taktiniais ir propagandiniais sumetimais“. Taip jis pareiškė JT Saugumo Tarybos posėdyje.

„Užtenka paminėti, kad prezidentas V.Zelenskis pastarosiomis dienomis nedvejodamas įrašė keletą vaizdo pranešimų rusų kalba, kad pabandytų sutrikdyti neseniai Rusijoje paskelbtą dalinę mobilizaciją, pagal Maidano receptus „įkalti pleištą“ tarp vyriausybės ir visuomenės“, – aiškino jis.

Per kreipimąsi į JT Saugumo Tarybos narius Ukrainos vadovas atkreipė dėmesį, kad mobilizacija pirmiausia nukreipta į ne rusų tautybės piliečius ir vyrus, kurie sudaro pagrindinę Rusijos regionų gyventojų dalį.

Taip pat skaitykite: Rusai bėga, bet į kitą pusę: 35 km eilė į Suomiją susidarė ne dėl mobilizacijos

„Rusija sąmoningai sutelkia dėmesį į jos kontroliuojamų teritorijų vietinius gyventojus. Ir tai ne tik Kaukazo ar Sibiro teritorijos, kur daroma viskas, kad būtų mobilizuota kuo daugiau vietinių tautų vyrų.

Tai taip pat Krymas, kurį Rusija užgrobė 2014 m.“, – ketvirtadienį kalbėjo V.Zelenskis.

Prokremliški portalai pasigavo V.Nebenzios komentarus ir juos cituodami ėmė skelbti, esą „V.Zelenskiui neišeis sutrikdyti dalinės mobilizacijos Rusijoje“, kad ambasadorius JT „apkaltino Ukrainos vadovą melu ir faktiškai melagienų skleidimu“, o pastarojo mėginimai sutrikdyti mobilizaciją „patyrė nesėkmę“.

Piliečiai esą puikiai atsijoja tiesą. „Rusijoje tai nevyksta, – buvo cituojamas diplomatas. – Vakarų propagandininkai blogai įsivaizduoja rusų visuomenės mentalitetą.

Mūsų žmonės puikiai žino, kur – tiesa, o kur – melas, už ką jie kovoja, kaip jų seneliai ir proseneliai šimtmečius kovojo kaskart, kai išorinis priešas stengėsi kaip įmanoma susilpninti Rusijos valstybę.“

Pasižymėjo ir ministras

V.Nebenzios interpretacijos yra melagingos. Ukrainos ambasadorius JT Sergejus Kyslycia į jas netrukus sureagavo su doze sarkazmo.

„Kai V.Nebenzia (kolegos pavardę ambasadorius visuomet rašo iš mažosios raidės – red. past.) kalba apie pagarbą Saugumo Tarybai, tai tiesiog juokinga, jei ne trikdo, – savo paskyroje „Twitter“ komentavo jis. – Esu tikras, kad vaizdo įrašas su šiuo garso šlamšto srautu išplis internete.

Vis labiau laikausi nuomonės, kad net (SSRS lyderis Nikita) Chruščiovas, kreipdamasis į JT, skambėjo adekvačiau.“

Praėjusį savaitgalį savo kasdienį kreipimąsi V.Zelenskis išties įrašė rusiškai.

Šią, o ne ukrainiečių kalbą savo mintims išreikšti karo metu jis rinkosi ir anksčiau, iki V.Putinui paskelbiant dalinę mobilizaciją.

Taip jis, pavyzdžiui, darė kovo 24-ąją, praėjus lygiai mėnesiui nuo invazijos pradžios kreipdamasis į Rusijos piliečius.

„Esu įsitikinęs, kad tarp jūsų yra daug žmonių, kuriems kelia pasibjaurėjimą jūsų valstybės politika, – kalbėjo jis. – Kuriems tiesiog nusibodo tai, ką matote per televiziją.

Iš to, kaip internete jums meluoja jūsų pačių propagandistai. Propagandistai, kurie išlaikomi už jūsų mokamus mokesčius. Ir meluoja apie karą, už kurį finansuoja jūsų mokami mokesčiai. Dėl to visi Rusijos piliečiai tampa skurdesni. Kasdien vis labiau ir labiau“, – kalbėjo V.Zelenskis vaizdo žinutėje.

Nors dabar prezidentas viešumoje beveik visada kalba ukrainietiškai, jo, kaip ir daugelio Dnipropetrovsko srities gyventojų, gimtoji kalba yra rusų, tad V.Nebenzia užsipuolė V.Zelenskį dėl to, kad jis vartojo savo gimtąją kalbą.

Pastaruoju metu tai nebuvo vienintelis Rusijos atstovų išpuolis Saugumo Tarybos posėdyje.

Keliomis dienomis anksčiau užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ne tik atvyko į posėdį pavėlavęs 1,5 valandos, bet ir netrukus paliko jį, apkaltinęs Ukrainą bei jos sąjungininkus Vakaruose „nebaudžiamumu“ Donbase.

„Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai, pritariant tarptautinėms žmogaus teisių organizacijoms, dangstė Kyjivo režimo nusikaltimus“, – aiškino ministras, prieš tai Tarybai išklausius daugybę pranešimų apie karo metu Rusijos įvykdytus žmogaus teisių pažeidimus.

Be to, jis apkaltino V.Zelenskį ir „Kyjivo režimą“ „rasistine“ ir „antirusiškai“ motyvuota agresija.

S.Lavrovui buvo leista įvažiuoti ir dalyvauti posėdyje Niujorke, nors JAV jam yra paskelbusios asmenines sankcijas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas