Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 15 /2016 07 16

Nepavykęs perversmas Turkijoje: dalis suimtų karių teigia net nežinoję, kad dalyvauja bandyme nuversti valdžią

Penktadienį Turkijos sostinėje Ankaroje aidėjo šūviai, virš miesto skraidė kariniai sraigtasparniai. Stambulo Bosforo ir Sultono Mehmeto tiltais uždarytas eismas. Šie įvykiai susiję su šalyje vykdytu valdžios perversmu. Tuo metu Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas atostogavo, tačiau po kelių valandų grįžo į šalį. Stambule jį pasitiko minia palaikančių žmonių. Nors Turkijos vyriausybė skelbia, kad perversmas neįvyko, šalyje vis dar aidi šūviai, sprogimai.
Karinis perversmas Turkijoje
Karinis perversmas Turkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausi faktai

  • Dalis Turkijos kariuomenės penktadienio vakarą organizavo perversmą šalyje
  • Turkijoje strigo interneto ryšys, pranešama, kad buvo užblokuoti socialiniai tinklai
  • Perversmo metu šalies prezidentas R.T.Erdoganas atostogavo
  • Turkijos prezidento paraginti žmonės išėjo protestuoti į gatves. Jie buvo apšaudyti iš sraigtasparnių ir tankų
  • Žuvo mažiausiai 161 žmogus, per 1400 sužeista
  • Suimti mažiausiai 2839 įtariamieji
  • Lietuviai raginami nevykti į Turkiją, esantys Turkijoje – likti saugiose vietose
VIDEO: Po nepavykusio perversmo Turkijoje suimta mažiausiai pusantro tūkstančio kariškių

23.09 val. Dalis karių nesuvokė dalyvaujantys perversme

Kai kurie kariai, kurie sulaikyti Turkijoje, per tardymą teigė net nežinoję apie karinė perversmą, rašo „Hurriyet“. Jų teigimu, jų vadai jiems aiškino, kad tai yra karinės pratybos.

Dalis karių tvirtino, kad jie suvokė esantys perversmo dalyviai tik tada, kai pamatė ant tankų lipančius civilius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis perversmas Turkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis perversmas Turkijoje

22.00 val. Egiptas užblokavo JT ST rezoliuciją

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba norėjo priimti rezoliuciją, kuria visos pusės būtų paragintos gerbti demokratiškai išrinktą Turkijos valdžią. Tačiau jai paprieštaravo Egiptas. Šios šalies atstovų teigimu, ne JT ST gali nuspręsti, ar valdžia yra demokratiškai išrinkta.

Rezoliucijoje, kurią norint priimti reikia gauti visų 15 narių pritarimą, taip pat abi pusės būtų buvusios paragintos vengti bet kokio smurto ar kraujo praliejimo, greitai užbaigti krizę ir sugrąžinti įstatymo viršenybę.

Egipto prezidentas Abdelas Fattah al-Sisi yra buvęs generolas, kuris vadovavo kariniam perversmui prieš išrinktą prezidentą Mohamed Morsi. M.Morsi priklausė Musulmonų brolijai, kurią rėmė Turkija.

21.14 val. R.T.Erdoganas ragina B.Obamą suimti F.Guleną

Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas, kalbėdamas Stambule žmonėms, paragino JAV prezidentą Baracką Obamą suimti ten gyvenantį musulmonų dvasininką Fethullah Guleną arba jį deportuoti į Turkiją, kad Ankara jam galėtų pareikšti kaltinimus perversmo rengimu.

Turkijos vadovas aiškina, kad jeigu JAV ir Turkija iš tikrųjų yra strateginės partnerės, tuomet JAV prezidentas padės R.T.Erdoganui dėl F.Guleno.

Pensilvanijoje gyvenantis F.Gulenas „The Guardian“ žurnalistei Amana Fontanella-Khan teigė atmenantis visus kaltinimus dėl perversmo.

„Nemanau, kad pasaulis tiki prezidento Erdogano mestais kaltinimais, – sakė jis. – Yra galimybė, kad tai buvo surežisuotas perversmas, skirtas mesti dar daugiau kaltinimų gulenistams.“​

17.32 val. Turkijos valdžia uždarė Indžirliko oro pajėgų bazę

Turkijos valdžia šeštadienį saugumo sumetimais uždarė pietinėje Adanos provincijoje esančią Indžirliko oro pajėgų bazę, kurią JAV ir kitos koalicijos pajėgos naudoja reidams prieš Sirijos džihadistus, pranešė JAV konsulatas.

„Vietos valdžia neleidžia atvykti į Indžirliko oro pajėgų bazę ar iš jos išvykti. Energijos tiekimas bazėje taip pat buvo nutrauktas“, – pareiškė JAV konsulatas Adanoje.

Šios priemonės imtasi po kariškių surengto bandymo nuversti vyriausybę, kurį valdžiai pavyko sužlugdyti.

17.02 val. Turkijoje atleisti 2,745 tūkst. teisėjų

Aukščiausia Turkijos institucija, atsakinga už teisėjų ir prokurorų priežiūrą, visoje šalyje atleido 2745 tūkst. teisėjų, praneša valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Šeštadienį, praėjus kelioms valandoms po to, kai Turkijos pajėgos sužlugdė bandymą surengti perversmą, buvo sušauktas skubus Aukščiausiosios teisėjų ir prokurorų tarybos posėdis, pranešė agentūra.

Jos duomenimis, posėdis buvo surengtas siekiant apsvarstyti drausmines priemones, kurių turėtų būti imtasi prieš narius, įtariamus sąsajomis su judėjimu, kuriam vadovauja JAV gyvenantis musulmonų dvasininkas Fethullah Gulenas,

Vyriausybė teigia, kad perversmo bandymą surengė Guleno judėjimui ištikima kariškių grupuotė.

15.57 val. NATO vadovas sveikina turkus

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šeštadienį pasveikino turkus, per naktį atlikusius itin svarbų vaidmenį, kuris padėjo sutramdyti pučą prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

„Aš sveikinu stiprų palaikymą, kurį parodė žmonės ir visos politinės partijos demokratijai ir demokratiškai išrinktai Turkijos vyriausybei“, – parašė J. Stoltenbergas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkija išgyveno košmarą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkija išgyveno košmarą

13.58 val. Graikijoje nutūpė turkų karo sraigtasparnis

Vienam Turkijos kariniam sraigtasparniui nutūpus Graikijoje, jame buvę aštuoni turkai pasipašė politinio prieglobsčio, pranešė šeštadienį graikų policija.

Sraigtasparnis „Black Hawk“, paskelbęs nelaimės signalą, nutūpė Aleksandrupolio oro uoste šalies šiaurėje.

Septyni iš atskridusiųjų vilkėjo karines uniformas, manoma, kad jie buvo susiję su Turkijoje surengtu puču, nurodė televizija ERT.

13.25 val. Turkijos premjeras teigia, kad atkurta visiška situacijos kontrolė

Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas paskelbė, kad padėtis šalyje yra „visiškai kontroliuojama“.

„Padėtis visiškai kontroliuojama“,– sakė B.Yildirimas Ankaroje, greta jo buvo teisingumo ir vidaus reikalų ministrai ir aukščiausiojo rango generolas.

Jis taip pat nurodė, kad per perversmą žuvo 161 žmogus, sulaikyti 2839 kariškiai. Pavadinęs pučą „juoda dėme“ Turkijos demokratijoje. B.Yildirimas pažymėjo, kad sužeistųjų yra 1440.

13.11 val. Auga sulaikytųjų skaičius

BBC praneša, kad jau suimti 2839 perversme dalyvavę kariai. Aukų skaičius taip pat sparčiai auga. Skelbiama, kad per perversmą iš viso žuvo 161 žmogus, daugiau nei 1400 sužeista.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkija išgyveno košmarą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkija išgyveno košmarą

13.04 val. Paskelbtas pavojus oro uostuose

Turkijos valdžia paskelbė pavojų sienų perėjose ir oro uostuose, nes gauta informacijos, kad Fethullah Guleno judėjimo nariai, tarp kurių yra ir žurnalistų, gali mėginti išvykti iš šalies po naktinio karinio pučo.

Pranešime nurodoma, kad tokie planai buvo atskleisi, aptikus sąrašus, kuriuose išvardinti vadai ir jų pavaduotojai, kurie turėtų eiti pareigas karinės padėties atveju, jei pučas pavyktų.

Ginkluotųjų pajėgų generaliniam štabui lakinai vadovaujantis generolas Umitas Dundaras šeštadienį sakė, kad kariškiai yra pasiryžę imtis veiksmų prieš šio judėjimo narius; F.Gulenas, musulmonų dvasininkas gyvena tremtyje Pensilvanijoije, JAV.

11.42 val. Skelbia apie žuvusius sukilėlius

Turkijos valdžia skelbia, kad perversmo malšinimo metu buvo nukauti 104 sukilėliai.

„Mėginimas surengti perversmą žlugo“, – sakė per televiziją naujasis Turkijos karinių pajėgų vadas, generolas Umitas Dundaras .

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

11.13 val. Ragina nepalikti pozicijų

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino savo rėmėjus nepalikti pozicijų gatvėse. Jo teigimu, sukilimas prieš teisėtai išrinktą šalies valdžią bet kada gali prasiveržti ir dar kartą.

Tuo metu JAV lyderis Barackas Obama paragino visas Turkijos politines partijas paremti šalies vadovą. Po susitikimo su nacionalinio saugumo patarėjais paskelbtame pranešime B.Obama paragino visus Turkijoje būti santūrius, vengti smurto ir kraujo liejimo.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pranešė, kad per pokalbį telefonu išsakė paramą Turkijos užsienio reikalų ministrui Mevlutui Cavusoglu.

„Šįvakar kalbėjau su užsienio reikalų ministru Cavusoglu ir pabrėžiau JAV absoliučią paramą Turkijos demokratiškai išrinktai civilinei vyriausybei ir demokratinėms institucijoms“, – teigė J.Kerry.

VIDEO: Po nepavykusio perversmo Turkijoje suimta mažiausiai pusantro tūkstančio kariškių

09.57 val. Aukų skaičius auga

Naujienų agentūra AFP paskelbė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 90. Sužeistų neramumų metu yra daugiau nei 1150. Tokius skaičius preliminariai patvirtino ir Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“.

09.45 val. Sulaikytų perversmininkų skaičius auga

Naujausiais duomenimis, sulaikyti 1563 su perversmu siejami asmenys. 200 jų pasidavė, išėję iš generalinio štabo.

09.28 val. Išgelbėtas generolas

Turkijos saugumo pajėgos, šeštadienį po dalies kariškių mėginimo nuversti valdžią surengusios operaciją, išgelbėjo Turkijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininką, ir nuvežė į saugią vietą, pranešė CNN-Turk televizija.

Generolas Hulusi Akaras buvo išgelbėtas per operaciją Akindži karinių oro pajėgų bazėje, esančioje į šiaurės vakarus nuo sostinės; pačioje pučo pradžioje penktadienį vakare jis buvo paimtas įkaitu.

Ministras pirmininkas Binalis Yildirimas, nežinodamas, kur yra dingęs H.Akaras, šeštadienio rytą Laikinuoju ginkluotųjų pajėgų štabo vadu paskyrė Pirmosios armijos vadą generolą Umitą Dundarą.

09.09 val. Fethullah Gullenas neigia savo įtaką

Fethullah Gulenas, JAV gyvenantis dvasininkas ir buvęs Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano sąjungininkas, neigia prisidėjęs prie bandymo surengti perversmą Turkijoje, kurį „griežčiausiai“ pasmerkė.

„Per pastaruosius penkis dešimtmečius nukentėjau per daugybę karinių perversmų, todėl kaltinimai, kad esu kaip nors susijęs su tokiu bandymu, mane ypač žeidžia. Kategoriškai neigiu tokius kaltinimus“, – pareiškė jis naktį išplatintame trumpame pranešime.

„Griežčiausiai smerkiu kariškių bandymą surengti perversmą Turkijoje“, – nurodoma jo vos dviejų pastraipų pranešime.

„Scanpix“ nuotr./Fethullah Gulenas
„Scanpix“ nuotr./Fethullah Gulenas

„Vyriausybė į valdžią turėtų eiti per laisvus ir sąžiningus rinkimus, o ne jėga.“

„Meldžiuosi už Turkiją, už Turkijos piliečius ir visus šiuo metu esančius Turkijoje, ir tikiuosi, kad ši padėtis bus taikiai ir greitai išspręsta.“

R.T. Erdoganas yra pareiškęs, kad už perversmo stovi šis musulmonų dvasininkas, gyvenantis nedideliame miestelyje Pokono kalnuose Pensilvanijos valstijoje.

75 metų F. Gulenas kadaise buvo artimas R.T. Erdogano sąjungininkas, tačiau jų keliai išsiskyrė, kai R.T. Erdoganui kilo įtarimų dėl F. Guleno judėjimo „Hizmet“ ir jo įtakos Turkijos visuomenėje, įskaitant žiniasklaidą, policiją ir teismų sistemą.

Į JAV dvasininkas persikėlė 1999 metais, prieš tai, kai buvo apkaltintas tėvynės išdavimu savo gimtojoje šalyje.

08.35 val. Prezidentas vis dar oro uoste

Naujienų agentūra „Anadolu“ pranešė, kad dauguma iš 754 sulaikytųjų sučiupti Ankaros prieigose. Nepaisant to, kad skelbiama, jog perversmas neįvyko, nėra aišku, kas valdo karinį štabą Ankaroje.

Pats prezidentas R.T.Erdoganas vis dar yra Stambulo oro uoste.

Skelbiama, kad Turkijos prezidentūros generalinis sekretorius Fahri Kasirga išgelbėtas iš sukilėlių, paėmusių jį įkaitu.

08.22 val. Lietuviai raginami susilaikyti nuo kelionių į Turkiją

Užsienio reikalų ministerija išplatino pareiškimą, kuriame reiškia paramą demokratiškai išrinktai Turkijos vyriausybei bei šalies institucijoms.

Lietuvos piliečiams URM rekomenduoja artimiausiu metu susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Turkiją. Jei vis tiek planuojate skristi, atidžiai stebėkite saugumo situaciją vietoje ir palaikykite ryšį su savo kelionių operatoriumi ir/ar aviakompanija. Šiuo metu Turkijoje esantys Lietuvos piliečiai raginami pasirinkti saugią buvimo vietą, vengti viešų erdvių, ypač demonstracijų, ir išlikti budrius.

Turkijoje esantys lietuviai pagalbos gali kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją telefonu +370 706 5 2444.

07.51 val. Sulaikyti 754 įtariamieji

Naujausiais duomenimis, sulaikyti 754 su perversmu siejami asmenys.

07.20 val. Auga aukų ir sulaikymų skaičius

Naujausiais duomenimis perversmo metu žuvo mažiausiai 60 žmonių, o suimti mažiausiai 336 įtariamieji. Šiuos duomenis paskelbė Turkijos teisingumo ministras.

07.14 val. Paskirtas naujas kariuomenės vadas

Turkijos premjeras paskelbė naują kariuomenė vadą. Juo tapo Umitas Dundaras. Apie tai, kas nutiko Hulusiui Akarui neužsimenama.

Anksčiau Turkijos prezidentas pareiškė nežinąs, kur po kariškių grupuotės surengto bandymo įvykdyti perversmą yra aukščiausiasis generolas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

07.10 val. Karo lėktuvai bombardavo teritoriją netoli prezidentūros Ankaroje

Turkijoje karo lėktuvai anksti šeštadienį bombardavo kvartalą prie prezidentūros Ankaroje. Beštepės rajone, kuriame yra prezidento rūmai, matyti kylantys juodi dūmai, parodė televizija NTV.

06.49 val. Pasiduoda

Eismą Bosforo tiltu blokavę perversmo dalyviai pasišalino iš tankų ir iškėlė rankas į viršų, skelbia CNN. „Reuters“ duomenimis, šioje vietoje pasidavė apie 50 karių.

Pasak vyriausybės pareigūnų, sąmokslas regis žlunga. Tačiau sostinėje tebegriaudėja sprogimai. Pasirodė pranešimų, kad Turkijos pajėgos numušė perversmo dalyvių karinį sraigtasparnį.

06.33 val. Nežino, kur yra Turkijos kariuomenės vadas

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė nežinąs, kur po kariškių grupuotės surengto bandymo įvykdyti perversmą yra Turkijos aukščiausiasis generolas.

„Nieko nežinau apie tai, kas nutiko su štabo viršininku“ generolu Hulusiu Akaru, pareiškė prezidentas, šeštadienio paryčiais atskridęs į Stambulą.

Kiek anksčiau valstybinė žiniasklaida buvo pranešusi, kad perversmo sąmokslininkai paėmė jį įkaitu.

06.23 val. Sprogimai nesiliauja

Susirėmimai vis dar tęsiasi. Pranešama, kad Ankaroje esančius parlamento rūmus toliau drebina sprogimai. „Twitter“ paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas vienas iš šių sprogimų.

05.50 val. Žuvo 42 žmonės

Naujausia informacija apie aukas. Iš viso žuvo 42 žmonės. Dauguma jų – civiliai. Tarp žuvusiųjų – 17 policijos pareigūnų.

13 karių buvo suimta, kuomet jie bandė įsiveržti į prezidentūrą. Kol kas nepatvirtintais duomenimis, bandyme nuversti valdžią dalyvavo 500 Turkijos ginkluotųjų pajėgų kariškių.

Sulaikytų kareivių skaičius jau padidėjo iki 130-ies.

Smurtas Stambule dar nesibaigė. Pranešama, kad vis dar aidi sprogimo garsai.

05.32 val. Atnaujins skrydžius

Pagrindinį Stambulo Atatiurko oro uostą vėl kontroliuoja vyriausybė. Planuojama, kad oro uostas darbą atnaujins 6 val. vietos laiku.

Paskelbta pirma daug sprogimo smūgių sulaukusio parlamento nuotrauka, kurioje matoma, kaip apgadintas pastatas.

Tuo tarpu situacija Ankaroje išlieka vis dar neaiški. „The Guardian“ skelbia, kad čia vis dar tvyro chaosas. Pranešama, kad Turkijos sostinėje per susirėmimus žuvo mažiausiai 42 žmonės. Kiek karinis perversmas pareikalavo iš viso aukų – kol kas nežinoma.

05.25 val. įtempta situacija

Padėtis Turkijoje išlieka vis dar įtempta. Ministras pirmininkas Binalis Yildrimas nurodė numušti kiekvieną lėktuvą, kuris priklauso sukilėliams. Jis taip pat ragina žmones eiti į gatves ir ginti savo vyriausybę.

05.07 val. Auga suimtų skaičius

Naujienų agentūra AFP paskelbė, kad jau suimta daugiau nei 120 įtariamų perversmo dalyvių. Pasak šalies premjero, situacija Turkijoje „gerėja su kiekviena minute“. Tačiau Stambule ir Ankaroje vis dar aidi šūviai.

04.59 val. Tebeskraido lėktuvai

CNN Turk atnaujino darbą.

Nors šalies valdžia skelbia, kad padėtis kontroliuojama, virš Ankaros tebeskraido kariniai lėktuvai.

04.52 val. Suimta daugiau nei 50 kariškių

R.T.Erdoganas paskelbė, kad perversmo organizatoriai buvo pagrobę jo generalinį sekretorių.

Pranešama, kad Stambule suimti daugiau nei 50 kariškių. Anksčiau buvo skelbta, kad prie perversmo prisidėjo mažiausiai 104 žmonės.

04.40 val. Kreipėsi į žmones

Turkijos prezidentas kalbėjo per televiziją. Jis teigė, kad šis sukilimas yra išdavystė, o už tai atsakingi žmonės sumokės didelę kainą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis perversmas Turkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis perversmas Turkijoje

R.T.Erdoganas taip pat sakė davęs nurodymą susidoroti su tais, kurie į žmones šaudo iš oro.

Anot jo, į valdžią pasikėsino jo priešininko, šiuo metu JAV gyvenančio dvasininko Fethullah Guleno šalininkai.

R.T.Erdoganas pareiškė, kad jam išvykus iš Egėjo jūros Marmario kurorto ant viešbučio, kuriame jis buvo apsistojęs, buvo numestos bombos. Prezidentas taip pat pažadėjo, kad „mes neatiduosime savo šalies okupantams“.

Tuo tarpu „Reuters“ paskelbė, kad per sprogimus parlamento rūmuose žuvo 12 žmonių. Anksčiau buvo skelbta, kad per susišaudymą žuvo 17 policijos pareigūnų. Dar bent 150 žmonių sužeista.

Svarbi informacija keliautojams: „Small Planet Airlines“, įvertinusi turimą informaciją apie aviacijos saugumo padėtį Turkijos Antalijos oro uoste, 4 val. duomenimis, ketina vykdyti skrydžius iš Vilniaus į Antaliją pagal numatytą tvarkaraštį

04.34 val. Įvardijo įtariamus perversmo vykdytojus

Bandymo surengti perversmą Turkijoje lyderis yra pulkininkas Muharremas Kose, praneša valstybinė naujienų agentūra „Anadolu Agency“, remdamasi neįvardytais šaltiniais karinėse pajėgose.

Pasak agentūros, M.Kose, vadovavęs karinių pajėgų teisinių konsultacijų departamentui, neseniai buvo atleistas iš užimamų pareigų.

Agentūros duomenimis, bandyme surengti perversmą taip pat dalyvauja pulkininkas Mehmetas Oguzas Akkusas, majoras Erkanas Aginas ir pulkininkas leitenantas Doganas Uysalas.

04.22 val. Sužeista 150 žmonių

Uskudaro apygardos ligoninė paskelbė, kad sulaukė mažiausiai 150 sužeistų žmonių. Tačiau komentuoti, kiek žuvo, atsisakė.

04.15 val. Stambule vyksta kariškių ir policijos susišaudymas

Stambulo Taksimo aikštėje vyksta policininkų ir kariškių susišaudymas.

Be to, netoli aikštės nugriaudėjo du galingi sprogimai.

Duomenų apie žuvusiuosius ar sužeistuosius kol kas nėra.

Aikštę yra apsupę kariškiai, tačiau policininkai yra sulaikę kai kuriuos kareivius.

04.06 val. Nusileido prezidento lėktuvas

Turkijos prezidento lėktuvas nutūpė Stambulo Atatiurko oro uoste, praneša vietos portalai, stebintis orlaivių ir laivų judėjimą.

Pranešama, kad orlaivis yra atokiau nuo pagrindinio terminalo.

Vakarų aviacijos portalų duomenimis, kai kariškiai bandė šalyje įvykdyti perversmą, prezidento lėktuvas, pakilęs iš Dalamano kurorto, kuriame R.T.Erdoganas leido savo atostogas, skraidė virš Marmuro jūros.

Žiniasklaidoje taip pat yra pasirodę pranešimų apie tai, kad pasklidus žiniai apie bandymą surengti perversmą R.T. Erdoganas bandė išskristi į Vokietiją arba Didžiąją Britaniją.

Tuo tarpu vieno įtakingiausių Turkijos laikraščių „Hurruyet“ redakcijoje surengtas reidas. „Twitter“ paskelbtoje nuotraukoje matyti, kaip kariai apsupa redakcijos darbuotojus.

03.53 val. Į redakciją įsiveržė kariai

Į CNN Turkijos redakciją įsiveržė kariai. Transliacija buvo nutraukta.

Nors šalies valdžia skelbia, kad kontrolė grįžo į jų rankas, šalyje nesiliauja sprogimai. Pranešama, kad du galingi sprogimai nugriaudėjo šalia Taksimi aikštės Stambule.

Turkija uždarė sienas su Bulgarija, kurios vyriausybė įspėjo šalies gyventojus vengti kelionių į Turkiją.

VIDEO: Vaizdo įraše – kariškiai įsiveržia į CNN Turkijos redakciją Stambule

03.47 val. 104 kariai

Stambulo policijos vadovas paskelbė, kad prie perversmo prisidėjo 104 kariai. Jų vadovu įvardijamas Muharremas Kose.

03.38 val. Turkijos prezidento R.T.Erdogano lėktuvas nusileido Stambule

03.35 val. Auga aukų skaičius

Per susirėmimus Stambule žuvo mažiausiai 2 žmonės. Jau anksčiau pranešta, kad sraigtasparnis mirtinai sušaudė 17 policijos pareigūnų.

03.26 val. Situacija kontroliuojama

Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas pareiškė, kad situacija šalyje „didžiąja dalimi kontroliuojama“ po dalies kariškių bandymo nuversti vyriausybę.

Turkijos nacionalinės žvalgyba taip pat skelbia, kad perversmas nepavyko.

Tuo tarpu „Reuters“ praneša, kad prezidento R.T.Erdogano lėktuvas leidžiasi Stambule. Perversmo metu jis atostogavo užsienyje.

03.18 val. Vakarai reiškia paramą Turkijos vyriausybei

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino „visiškai gerbti Turkijos demokratines institucijas ir konstituciją“.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas spaudai pareiškė, kad Turkijoje „demokratinė tvarka turi būti gerbiama“.

Šie pareiškimai paskelbti po to, kai dalis Turkijos kariškių paskelbė perėmę šalies kontrolę, o sostinę Ankarą sudrebino sprogimai ir susišaudymai.

Jau anksčiau paramą Turkijos vyriausybei paskelbė JAV prezidentas B.Obama.

03.13 val. Tikisi atnaujinti darbą

Europos oro eismo valdymo agentūra „Eurocontrol“ paskelbė, kad Stambulo Atatiuko oro uostas greitu metu atnaujins tarptautinius išvykimus. Kol kas nusileisti oro uoste negalima – jis perpildytas, nėra laisvų takų lėktuvams. Visi skrydžiai nukreipiami į kitus oro uostus.

02.57 val. Susigrąžino TRT

Transliuotojo TRT kontrolė grįžo į vyriausybės šalininkų rankas. Transliacija atnaujinta. Televizijos darbuotojai teigė, kad buvo paimti įkaitais.

Tuo tarpu Turkijos premjeras pranešė, kad oro erdvė virš Ankaros yra skelbiama neskraidymo zona.

02.50 val. Sprogimas parlamente

„Fox News“ rašo, kad apšaudyti Ankaroje esantys parlamento rūmai. Tuo tarpu Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“ skelbia, kad parlamento pastatą sukrėtė sprogimas. Įvykiu liudininkas AP pasakojo, kad girdėjo garsų sprogimą, matė dūmus. Kol kas apie nukentėjusius žmones nepranešama.

Informacija labai prieštaringa. Naujienas apie apšaudytus rūmus seka informacija apie suimtą didžiąją dalį perversmą norėjusių įvykdyti karių.

02.38 val. Apšaudė tiltą kertančius žmones

BBC praneša, kad Bosforo tiltą norėjusius pereiti žmones apšaudė jį saugoję kariai. Kol kas nėra žinoma, kiek žmonių sužeista.

02.24 val. Numuštas sraigtasparnis

Turkijos karinių oro pajėgų lėktuvai F-16 numušė karinį sraigtasparnį, praneša Turkijos transliuotojas NTV.

02.21 val. Palaiko demokratiškai išrinktą vyriausybę

Baltieji rūmai išplatino JAV prezidento Baracko Obamos ir sekretoriaus Johno Kerry pranešimą. Jame JAV lyderiai skatina visas Turkijos partijas palaikyti demokratiškai išrinktą vyriausybę, vengti smurto ir kraujo praliejimo.

„Departamentas sutelkia dėmesį į JAV piliečių saugumą šalyje“, – priduriama pranešime.

02.15 val. Pirmosios aukos

Pranešama apie pirma aukas. „The Guardian“ skelbia, kad iš sraigtasparnio nušauta 17 policijos pareigūnų. Incidentas įvyko Ankaroje.

02.12 val. Politologų vertinimas

Įvykiai Turkijoje – jau seniai tvyrojusios įtampos tarp kariuomenės ir šios šalies prezidento Recepo Tayyipo Erdogano išraiška, teigia politikos ekspertas Kęstutis Girnius. Skaitykite čia.

Tuo tarpu Linas Kojala sako, kad Turkijoje pastaruoju metu kalbos apie perversmą nebuvo retos, o jas kurstė islamizacijos tendencijos ir stiprėjančios prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pozicijos. Skaitykite čia.

02.04 val. Prašo politinio prieglobsčio

Turkijos prezidentas Vokietijos prašė politinio prieglobsčio.

01.54 val. Chaosas

Šalyje kilo panika. Žmonės skuba į degalines, bankomatus. Niekas nekreipia dėmesio į šviesoforų signalus.

„Twitter“ paskelbta šokiruojanti medžiaga, kaip iš sraigtasparnio apšaudomi protestuotojai:

01.41 val. Protestuotojus apšaudė tankai

Tankai apšaudė protestuotojus prie Turkijos parlamento rūmų. Panašūs incidentai užfiksuoti įvairiose Ankaros ir Stambulo vietose.

Ankaroje esantis žurnalistas Jonny Hogas „Twitter“ paskelbė, kad girdėjo kelis garsius sprogimus.

01.36 val. A.Gelūnas: „Šokas“

Stambule esantis Arūnas Gelūnas 15min teigė, kad girdėjo šūvius. „Esu susipakavęs visus daiktus ir jei bus kokia nors evakuacija – esu tam pasirengęs“, – kalbėjo A.Gelūnas. Plačiau skaitykite čia.

01.33 val. Ragina gyventojus išeiti į gatves

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino šalies gyventojus išeiti į gatves parodyti paramą vyriausybei. Pasak prezidento, maištą surengti pasikėsino „mažuma karinių pajėgų viduje“.

„Esu įsitikinęs, kad perversmo sąmokslininkams nepasiseks“, – „CNN Turk“ televizijai sakė R.T.Erdoganas.

Jis teigė, kad vis dar yra prezidentas ir vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

Pasirodė pranešimų, kad apšaudyti gatvėje esantys protestuotojai.

Uždaryta siena su Gruzija

„Interfax“ praneša, kad Turkija uždarė sieną su Gruzija. Iš Gruzijos pusės Turkijos pasieniečiai praleidžia tik Turkijos piliečius

01.07 val. Apšaudė prezidento rūmus

Pranešama, kad vyksta susišaudymai. Informacija, kuriose šalies dalyse – prieštaringa. Kol kas žinoma, kad sraigtasparnis apšaudė prezidento rūmus.

01.02 val. Užblokuoti socialiniai tinklai

Iš karto po perversmo Turkijoje užblokuotas prisijungimas prie „Facebook“, „YouTube“ ir „Twitter“ tinklų.

Visgi socialiniuose tinkluose sparčiai plinta filmuota medžiaga. Vienoje iš jų matyti, kaip prie Vyriausybės rūmų Ankaroje artinasi tankas. Jam kelią bando užstoti protestuotojai.

00.50 val. Vyksta susišaudymai

Socialiniuose tinkluose plinta filmuoti kadrai, kuriuose girdimi šūvių garsai. Kol kas nėra žinoma, kokiose šalies dalyse vyksta susirėmimai.

00.48 val. Vis dar valdžioje

Turkijos prezidentūra išplatino pranešimą. Jame teigiama, kad Turkijos demokratiškai išrinktas prezidentas ir vyriausybė vis dar yra valdžioje. „Mes netoleruosime bandymo pakenkti mūsų demokratijai“, – teigiama pranešime.

Jame taip pat nurodoma, kad perversmą organizavome ne Turkijos kariuomenė.

00.35 val. Prabilo R.T.Erdoganas

Prabilo Turkijos prezidentas, kuris šiuo metu atostogauja užsienyje. Pasak jo, perversmą įvykdė kariuomenės mažuma.

„Mes tai įveiksime“, – sakė jis.

00.32 val. Chaosas

Stambule chaosas. Žmones sunkiai susigaudo, kas vyksta šalyje. Sumaištį kelia ir stringantis interneto ryšys.

Per nacionalinę TRT televiziją perskaitytas perversmo organizatorių pareiškimas. Jame teigiama, kad šalies gyventojams užtikrinamos visos laisvės, nepriklausomai nuo rasės, religijos ir kalbos. Taip pat pabrėžiama, kad suformuota Taikos taryba užtikrins stabilumą šalyje.

Tuo tarpu dabartinė Turkijos valdžia vis dar tikina, kad ji nėra nuverstas.

šioje nuotraukoje galite pamatyti karius nacionalinės televizijos patalpose:

00.14 val. Žmonės skuba prie bankomatų

Vietos žiniasklaida praneša, kad skrydžiai atšaukti iš visų Turkijos oro uostų.

Žmonės plūsta prie bankomatų, nori išsigryninti pinigus. Investuotojai žaibiškai sureagavo į perversmą – šalies nacionalinė valiuta smuko į dviejų mėnesių žemumas.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry vienas pirmųjų sureagavo į perversmą Turkijoje. Jis teigė tikintis, kad Turkijos bus užtikrinta taika, stabilumas ir vienybė.

00.04 val. Visiška šalies kontrolė

„The Guardian“ skelbia visą Turkijos kariuomenės išplatintą pranešimą:

„Turkijos karinės pajėgos visiškai perėmė šalies valdymą ir atkuria konstitucinę santvarką, žmogaus laisves, teisinę valstybę, viską, kas buvo pažeista. Visi tarptautiniai susitarimai lieka galioti. Mes tikimės, kad mūsų santykiai su kitomis šalimis išliks geri“.

„Reuters“ primena, kad šalies prezidentas Recapas Tayyipas Erdoganas atostogauja. Šiuo metu jis yra išvykęs iš šalies. Pranešama, kad jis yra saugus.

23.57 val. Vadina išpuoliu prieš demokratiją

Šaltinis iš Turkijos prezidento aplinkos „The Guardian“ teigė, kad tai išpuolis prieš Turkijos demokratiją. „Grupė karių bandė nuversti demokratiškai išrinktą valdžią“, – sakė jis.

„Kariuomenės atliktas pareiškimas nėra įgaliotas. Raginame pasaulį solidarizuotis su Turkijos žmonėmis“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu iš Stambulo Atatiurko oro uosto atšaukti skrydžiai.

VIDEO: Gyventojų filmuoti vaizdai: Turkijos kariškiai užblokavo tiltus, skraidė sraigtasparniai

23.48 val. Susidūrimai tarp kariuomenės ir policijos

Britų žurnalistas Dorianas Joneas, dirbantis Stambule, pranešė, kad gatvėse važinėja tankai. Pasak jo, gauta pranešimų apie policijos ir kariuomenės susirėmimus.

„Policija saugojo prezidentūrą, bet buvo nuginkluota“, – teigia jis.

23.40 val. Perėmė šalies valdymą?

Turkijos karinės pajėgos skelbia, kad perėmė šalies kontrolę į savo rankas. Savo pranešime revoliuciją sukėlę kariai tikino, kad jų prioritetas – teisinė valstybė.

Internete plinta vaizdo įrašas, kuriame karys civiliui nurodo eiti namo. „Tai perversmas“, – sako jis.

„Dogan“ naujienų agentūra pranešė, kad Nacionalinė policijos valdyba sutelkė visas policijos pajėgas mieste.

Vienas Turkijos pareigūnas, kuris nenorėjo būti įvardintas, pranešė, kad ir kituose Turkijos miestuose dislokuoti kariai. Kokie tai miestai – nežinoma.

Turkijos premjeras Binalis Yildirimas pranešė, kad tai „bandymas neteisėtai užgrobti valdžią“. Jis incidento nevadina kariniu perversmu.

„Tai tiesa, kad buvo bandymas užgrobti valdžią“, – per nacionalinę televiziją paskelbė šalies ministras pirmininkas, tačiau jokių detalių daugiau nepaskelbė.

Naujienų agentūros skelbia, kad visoje Turkijoje dingo internetas.

Atatiurko oro uosto darbas nesutriko, tačiau į jį blokuojami keliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne