Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepavyko nuslėpti: R.Abramovičiaus Šveicarija neįsileido dėl grėsmės saugumui ir valstybės reputacijai

Rusijos oligarchas bandė tai nuslėpti per teismus, bet tiesa išaiškėjo. Pasirodo, Romanas Abramovičius, pajutęs spaudimą Jungtinėje Karalystėje, bandė gauti nuolatinį leidimą gyventi Šveicarijoje, tačiau jo prašymas buvo atmestas, kai šalies policija įžvelgė galimą „grėsmę viešajam saugumui ir valstybės reputacijai“, skelbia „The Guardian“.
Romanas Abramovičius
Romanas Abramovičius / „Scanpix“/AP nuotr.

Londono „Chelsea“ futbolo klubo savininkas šią savaitę pralaimėjo net septynis mėnesius užtrukusią teisinę kovą su viena Šveicarijos laikraščių leidybos kompanija.

O tai reiškė, kad žurnalistai pagaliau galėjo paskelbti, kodėl R.Abramovičiui nebuvo išduotas leidimas nuolat gyventi šioje šalyje.

Purtosi kalbų apie ryšius su nusikaltėliais

Mūšis tarp šio turtuolio ir Ciuriche veikiančios kompanijos „Tamedia“ prasidėjo šių metų vasarį, kai įmonė gavo policijos laišką, kuriuo valstybiniam migracijos sekretoriatui buvo paaiškinta, kodėl R.Abramovičiui neturėtų būti leista oficialiai persikelti į Valė kantoną Šveicarijos pietuose.

Pareigūnai pranešė, kad R.Abramovičių galima įtarti „pinigų plovimu ir galimais ryšiais su nusikalstamomis organizacijomis“.

R.Abramovičius, kuriam Londone priklauso net 90 mln. svarų sterlingų vertės rūmai, prašymą gauti nuolatinį leidimą gyventi Šveicarijoje pateikė dar 2016 metų liepą. Rusas tikėjosi, kad prabanga garsėjantis Verbjė slidinėjimo kurortas taps jo oficialiais namais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prabangus Verbjė kurortas Šveicarijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prabangus Verbjė kurortas Šveicarijoje

Tačiau šveicarų policijai kilo abejonių. Kaip atskleidė „Tamedia“, pareigūnai pranešė, kad R.Abramovičių galima įtarti „pinigų plovimu ir galimais ryšiais su nusikalstamomis organizacijomis“.

Policija taip pat paskelbė, kad yra pagrindo manyti jog „leidimo prašytojo turtų kilmė bent iš dalies nelegali“.

R.Abramovičiaus advokatas Danielis Glaslas jau pareikalavo, kad Šveicarijos federalinė policija patikslintų informaciją. Jis taip pat planuoja paduoti į teismą tokių duomenų skleidėjus.

„Teiginiai, kad R.Abramovičius įsivėlęs į pinigų plovimą ir palaiko ryšius su nusikalstamomis organizacijomis, yra visiškai klaidingi. Ponui Abramovičiui niekada nebuvo pareikšti baudžiamieji kaltinimai, jis niekada nepalaikė ryšių su nusikaltėliais“, – pareiškė D.Glaslas.

Visgi R.Abramovičius už savo iškilimą gali dėkoti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris Kremliuje yra pastatęs kleptokratinę, kitaip tariant – nusikalstamą piramidę. Abejonių yra ir dėl R.Abramovičiaus turto kilmės.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Romanas Abramovičius ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Romanas Abramovičius ir Vladimiras Putinas

Šveicarų policijos abejonės iš tiesų nėra paremtos kokiomis nors teismo nutarimi, o oligarcho pavardė niekada nefigūravo teismo procesuose šiose šalyje. Įtarimai paremti policijos turima informacija, kurios lengvai nepatikrinsi.

Šių metų vasarį R.Abramovičius, saugodamas savo reputaciją ir privatumą, pasiekė, kad Šveicarijos žiniasklaidoje nebūtų minimi policijos svarstymai.

Tačiau tokia teismo nutartis, pasiekusi net Šveicarijos federalinį Aukščiausiąjį teismą, ką tik buvo atšaukta.

>>>

R.Abramovičius, kuris 2003 metais įsigijo „Chelsea“ futbolo klubą, laikomas vadinamojo „Londongrado“ veidu – į Jungtinės Karalystės sostinę per keliolika metų suplūdo išties nemažai nebūtinai legaliais būdais prakutusių rusų turtuolių.

„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Abramovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Abramovičius

Bet kai kovą Solsberyje buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija, Londonas paskelbė, kad imsis veiksmų ir stabdys pinigų srautus iš Maskvos.

R.Abramovičius netrukus atsiėmė prašymą pratęsti vadinamąją „Tier 1“ (investuotojų) vizą, o gegužę gavo Izraelio pilietybę, tuo pačiu iškart tapdamas turtingiausiu šios šalies piliečiu.

Tiesa, tą patį mėnesį „Chelsea“ klubas sustabdė ambicingus planus rekonstruoti stadioną „Stamford Bridge“ ir rugpjūtį buvo priverstas paneigti pranešimus, esą R.Abramovičius ruošiasi parduoti klubą.

Gandai nestoja. Portalas „Bloomberg“ antradienį pranešė, kad oligarchas atmetė siūlymus parduoti „Chelsea“ už 2,3 mlrd. JAV dolerių, nes nori net 3 mlrd. dolerių.

Problemos dėl vizos neleidžia R.Abramovičiui ramiai dirbti Jungtinėje Karalystėje.

Nors Izraelio pasas užtikrina jam galimybę Britanijoje lankytis šešis mėnesius per metus, Izraelio piliečiams irgi reikia vizos, jei jie nori dirbti, gyventi ar studijuoti Jungtinėje Karalystėje.

O jei oligarchas nuspręstų vėl bandyti gauti „Tier 1“ vizą, britų pareigūnai pagal naujus teisės aktus privalėtų atidžiai ištirti jo turto kilmę. Prašymą gauti leidimą gyventi Šveicarijoje R.Abramovičius atsiėmė pernai birželį.

15min jau rašė, kad V.Putino pinigine vadinamas R.Abramovičius gali prašyti Lietuvos pilietybės ir turėtų teisę ją gauti. Oligarchas rugpjūčio pradžioje slapta lankėsi Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas