Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepriklausomą Rusijos žiniasklaidą purto kaltinimai seksualiniu priekabiavimu

Praeitą savaitę socialiniuose tinkluose pasipylė kaltinimai seksualiniu priekabiavimu. Jie susiję su nepriklausomoje Rusijos žiniasklaidoje dirbančiais ar dirbusiais vyrais, rašo „The Moscow Times“.
„Novaja gazeta“ redakcija Maskvoje
„Novaja gazeta“ redakcija Maskvoje / „Scanpix“ nuotr.

Praeitą sausį tiriamosios žurnalistikos laikraštyje „Novaja Gazeta“ dirbanti 23 metų Jelizaveta Kirpanova užsuko pas vyresnį kolegą paprašyti patarimo dėl jos rašomo straipsnio.

Greitai jie pradėjo kalbėti apie tai, apie ką tada galvojo visi: nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas atsistatydino po to, kai įmonės vakarėlyje netinkamai lietė kolegę.

J.Kirpanova prisimena griežtai pasisakiusi prieš I.Kolpakovo veiksmus. Jai išeinant kolega paklausė, ar galėtų ją apkabinti, kad būtų nuimta įtampa.

„Apkabinau jį sekundei ir pradėjau trauktis, tačiau jis mane laikė. Todėl jį nustūmiau ir juokais pasakiau: dabar tu pradedi prie manęs priekabiauti“, – pasakojo J.Kirpanova.

Tada jos kolega uždarė kabineto duris ir suėmė J.Kirpanovos veidą abiem rankomis.

„Jis pasakė „štai, kas yra priekabiavimas“, ir pabučiavo mane į lūpas. Po to tiksliai nepamenu, kas įvyko. Išbėgau į koridorių ir sušukau kažką vulgaraus. Mano širdis labai stipriai daužėsi. Susirinkau savo daiktus ir išėjau iš redakcijos“, – J.Kirpanovą cituoja „The Moscow Times“.

Po 18 mėnesių J.Kirpanova pirmą kartą viešai papasakojo šią istoriją. Žurnalistė nusprendė tai padaryti po to, kai praeitą savaitę socialiniuose tinkluose dešimtys vyrų ir moterų paviešino istorijas, kaip prie jų priekabiavo vyrai, dirbę ar dirbantys nepriklausomoje Rusijos žiniasklaidoje.

Liepos 14 dieną „Novaja Gazeta“ paskelbė, kad dar kovą buvo sukurtas naujas reguliavimas, skirtas kovoti su seksualiniu priekabiavimu.

Kartų susidūrimas

Praeitą sausį J.Kirpanova apgalvojusi, kas nutiko, kreipėsi į savo tiesioginį vadovą patarimo. Jis pasiūlė, kad žurnalistė kreiptųsi į du vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojus.

Jie, pasikalbėję su priekabiavusiu žurnalistu, pasakė J.Kirpanovai, esą šis patikino, kad tai daugiau nebepasikartos.

2019-ųjų gruodį po „Novajos Gazetos“ kalėdinio vakarėlio grupelė daugiausia jaunų kolegų, įskaitant J.Kirpanovą, grįžę iš netoliese esančio baro susirinko redakcijoje. Ilgametis vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas, į darbą sugrįžęs po dvejų metų pertraukos, prie jų prisijungė.

TASS nuotr./Dmitrijus Muratovas
TASS nuotr./Dmitrijus Muratovas

Greitai jie pradėjo kalbėti apie feminizmą ir priekabiavimą darbo vietoje. Jaunesni kolegos prisimena, kad 58 metų D.Muratovas sakė nemanąs, kad laikraštyje „Novaja Gazeta“ egzistuoja tokios problemos.

J.Kirpanova papasakojo savo istoriją, atsivėrė ir kiti.

„Išgirdau tai, kas man buvo naujiena, ir, mano požiūriu, gana rimta. Žmonės nesijautė saugūs“, – D.Muratovas sakė „The Moscow Times“.

Pasak D.Muratovo, per dvejus metus, kol jo nebuvo redakcijoje, apie dvi dešimtis naujų žurnalistų prisijungė prie tų, kurie čia dirbo po 15–20 metų.

„Tai – nauja karta, turinti skirtingą savo ribų suvokimą. Aš tai suprantu ne kaip agresoriaus ir aukos susidūrimą, bet kaip kartų susidūrimą“, – tikino D.Muratovas.

Tą vakarą D.Muratovas pavedė jaunesniems darbuotojams sukurti reguliacijas dėl seksualinio priekabiavimo. Grupė pakvietė prisijungti ir kitus, galiausiai ją sudarė 11 moterų ir vienas vyras.

Kaltinimų banga

Praeitą savaitę socialinius tinklus užplūdo kaltinimų banga: istorijos buvo pačios įvairiausios – nuo emocinio smurto iki seksualinės prievartos. Kaltinimai buvo susiję su vyrais, kurių dauguma dirbo ar vis dar dirba nepriklausomose Rusijos žiniasklaidos priemonėse.

„Metų metus augo didžiulė tyla, ir ji galiausiai baigėsi“, – sakė 23 metų Valentina Dechtiarenko, dirbanti Michailo Chodorkovskio „Atviroji Rusija“ judėjime.

Tačiau ne visi į kaltinimus sureagavo rimtai.

„Kada toks kekšės pagaliau nusiramins? Kiek dar ilgai jos mojuos savo apatiniais?“ – tviteryje klausė 57 metų žurnalistė Ksenia Larina iš radijo stoties „Echo Moskvy“.

Galiausiai „Novaja Gazeta“ redakcijoje buvo priimtos reguliacijos, skirtos užtikrinti saugią darbo aplinką, apibrėžiančios „seksualinio pobūdžio dėmesį“. Nutarta įkurti „etikos komitetą“, kuris peržiūrės skundus seksualiniu priekabiavimu ar psichologiniu smurtu.

Po praeitos savaitės skundų bangos pasitraukė „MBK Media“ naujienų portalo redaktorius ir fotografas. Be to, valstybinis „Sberbank“ pradėjo tyrimą dėl dviejų darbuotojų, kurie anksčiau dirbo nepriklausomos žiniasklaidos priemonėse. Vienas jų išėjo iš darbo, rašo „The Moscow Times“.

„Šie atvejai – tik ledkalnio viršūnė“, – sakė žmogaus teisių organizacijos Nasiliyu.net direktorė Anna Rivina.

„The Moscow Times“ kalbinti nepriklausomi žurnalistai pabrėžė, kad šalyje, kurioje kyla grėsmė žodžio laisvei ir liko vos kelios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės, nenorima skųstis savais. Kai kurie tikino bijantys, kad šiuo straipsniu pasinaudos Kremliaus propagandistai.

Pasak kai kurių žurnalistų, dėl „šeimos“ kultūros paplito idėja, kad darbovietėse viską galima išspręsti be taisyklių.

Anksčiau du nepriklausomame kanale „Dožd“ dirbantys vyrai apkaltino vieną žymiausių laidų vedėjų Pavelą Lobkovą seksualiniu priekabiavimu.

Apkaltintas buvo ir „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas