Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nepriklausomi tyrėjai: prie bjaurių Rusijos nusikaltimų prisijungė ne tik A.Lukašenka, bet ir jo šeima

Baltarusijos tyrimų centras – užsienyje dirbančių Baltarusijos tiriamosios žurnalistikos žurnalistų koalicija – nustatė, kad autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos šeimos nariai dalyvauja deportuojant vaikus iš Ukrainos, pranešė naujienų agentūra „Unian“.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Centro duomenimis, vaikai į Baltarusiją gabenami Rusijos ir Baltarusijos vadovų Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos vardu. Tarp dalyvaujančių institucijų yra valstybiniai geležinkeliai ir labdaros fondai, įskaitant parolimpiečio Aleksejaus Talajaus fondą.

Vadovaujant A.Talajaus fondui, Baltarusijoje ukrainiečių vaikai yra „linksminami“ ir ideologiškai auklėjami. Savo veiklą, kuri apima „Donbaso vaikų poilsį Baltarusijoje“ parolimpietis aktyviai reklamuoja socialiniuose tinkluose.

Viename iš pranešimų, skirtų vaikų atvykimui į Baltarusiją, šio fondo atstovai pažymėjo, jog procesas buvo organizuotas padedant Prezidento sporto klubui ir organizacijos vadovui Dmitrijui Lukašenkai, kuris yra vidurinysis Baltarusijos vadovo sūnus.

Prorusiška aktyvistė Olga Volkova socialiniuose tinkluose asmeniškai padėkojo jam, taip pat visiems, kurie „kiekvieną vaikų viešnagės dieną pripildo šiluma ir rūpesčiu“.

Pranešta, kad dar vienas į vaikų deportaciją įsitraukęs asmuo iš A.Lukašenkos šeimos rato yra Vladimiras Kulakovas. Jis yra provyriausybinės asociacijos „Baltarusijos patriotai“ aktyvistas ir Tatjanos Kulakovos vyras, kuri taip pat susijusi su A.Lukašenkos šeima giminystės ryšiais.

Anot tyrėjų, Baltarusijos valdžios institucijos neslepia, jog vaikų grobimas iš okupuotų Ukrainos teritorijų yra finansuojamas iš „sąjunginės valstybės“ biudžeto (iš Rusijos ir Baltarusijos valstybės biudžetų).

Vien 2022 m. rugsėjį iš sąjunginio biudžeto „humanitarinės pagalbos teikimui“ okupuotose Ukrainos teritorijose buvo skirta 29 mln. rusiškų rublių (tuo metu – beveik 500 tūkst. eurų). Dalis šių pinigų buvo skirta ukrainiečių vaikų „globai“ Baltarusijoje.

Ukraina nustatė apie 20 tūkst. ukrainiečių vaikų iš Rusijos okupuotų teritorijų, kurie buvo išvežti į Rusijos Federaciją. Iš viso, Ukrainos ombudsmeno duomenimis, okupuotose teritorijose buvo apie 700 tūkst. vaikų.

Rusijos ombudsmenė Marija Lvova-Belova atskirame pranešime tvirtino, kad buvo perkelta 4,8 mln. ukrainiečių, įskaitant 700 tūkst. vaikų. M.Lvova-Belova, kurios arešto orderį išdavė Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje, ataskaitoje taip pat teigė, kad apie 400 vaikų iš vadinamųjų Donecko Liaudies Respublikos ir Luhansko Liaudies Respublikos neteisėtai įsivaikino rusai, o 1 500 deportuotųjų buvo našlaičiai ir tėvų globos netekę vaikai.

Yra žinoma, kad mažiausiai 2 000 vaikų iš Rusijos buvo išvežti į Baltarusiją. Jie buvo apgyvendinti Dubravos stovykloje (priklausančioje trąšų gamintojui „Belaruskalij“), Zubrenoko vaikų centre, sanatorijoje „Ostrošici Gorodok“ Minsko srityje ir sanatorijoje „Auksinės smiltys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas