Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 02 /2021 04 03

Daugiau detalių apie neramumus JAV: barikadas taranavęs ir pareigūną pražudęs jaunas vyras – Amerikos islamistas?

Penktadienio popietę automobilis rėžėsi į JAV Kapitolijaus barikadas, vairuotojas užpuolė ir sužeidė du policijos pareigūnus. Pašautas užpuolikas ligoninėje mirė. Pranešama, kad taip pat mirė sužeistas pareigūnas. NBC skelbia, kad įtariamasis – 25 metų Noah Greenas. Socialiniuose tinkluose sklinda žinia, esą jis priklausė radikaliai nusiteikusiai JAV religinei grupei „Islamo tauta“.
Neramumai JAV: į Kapitolijaus barikadas rėžėsi automobilis, sužeisti du pareigūnai, vairuotojas – pašautas
Kapitolijus pro spygliuotos vielos užtvarą / „Scanpix“/AP nuotr.

Kapitolijaus policija (USCP) nurodė, kad incidentas įvyko patikros poste šalia JAV Kongreso būstinės. Peiliu ginkluotas transporto priemonės vairuotojas puolė pareigūnus, todėl buvo pašautas, o nugabentas į ligoninę mirė.

Taip pat žuvo vienas iš dviejų pareigūnų, sužeistų incidento metu. Žinią patvirtino USCP vadovo pareigas einanti Yogananda Pittman.

„Vienas iš mūsų pareigūnų nuo sužalojimų mirė“, – per spaudos konferenciją sakė ji.

Patvirtinta, kad įvykio metu žuvo policijos veteranas Williamas „Billy“ Evansas, pareigūnu dirbęs 18 metų.

NBC skelbia, kad įtariamasis – 25 metų amžiaus Noah Greenas. Paskelbus jo tapatybę, tviteryje pasklido žinia, kad jaunas vyras priklausė radikaliai organizacijai „Islamo tauta“. Tai Detroite, Mičigano valstijoje įkurta organizacija, kurios tradicinės musulmonų bendruomenės nepripažįsta.

N.Greenas yra baigęs Christopherio Newporto universitetą Virdžinijoje. Jame jis žaidė futbolą, 2019-aisiais užbaigė finansų studijas, patvirtino įstaiga.

Kai kurie kovą internete paskelbti jo įrašai rodytų tam tikrą neviltį ir paranoją. Jis rašė, kad yra bedarbis, turi sveikatos problemų, minėjo biblines pasaulio pabaigos idėjas.

N.Greenas teigė patyręs „neįsivaizduojamų išbandymų“ ir „leidęsis į dvasinę kelionę“. Viename įraše jis tvirtino, kad jį kankino FTB ir CŽV, kad jis buvo hospitalizuotas, jam taikyta „proto kontrolė“, ir vadino vyriausybę „juodųjų priešu Nr. 1“.

Jis taip pat rašė, kad yra NOI, propaguojančio juodųjų nacionalizmo, prieš baltuosius nukreiptas ir antisemitines idėjas, lyderio Louiso Farrakhano sekėjas.

„Facebook“ pranešė pašalinęs N.Greeno paskyrą šiame socialine tinkle ir instagrame, taip pat nurodė, kad šalins „bet kokį turinį“, kuriuo būtų reiškiamas palaikymas atakai ar įtariamajam.

„Scanpix“/AP nuotr./Neramumai JAV: į Kapitolijaus barikadas rėžėsi automobilis, sužeisti du pareigūnai, vairuotojas – pašautas
„Scanpix“/AP nuotr./Neramumai JAV: į Kapitolijaus barikadas rėžėsi automobilis, sužeisti du pareigūnai, vairuotojas – pašautas

Šis incidentas įvyko Vašingtone tebetvyrant didelei įtampai, praėjus beveik trims mėnesiam po ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų smurtinio įsiveržimo į Kapitolijų, kai įstatymų leidėjai buvo susirinkę patvirtinti prezidento Joe Bideno pergalės rinkimuose.

Po naujausio incidento Kapitolijaus kompleksas buvo uždarytas. Darbuotojai sakė negalintys įeiti į pastatus arba iš jų išeiti.

Policijos departamento vadovas Robertas Contee žiniasklaidai nurodė, kad įvykis kol kas nesiejamas su terorizmu, tačiau aplinkybės tebėra tiriamos.

JAV prezidento atstovė spaudai Jen Psaki teigė, kad prezidentas Joe Bidenas apie įvykį yra informuotas.

Kapitolijus buvo pradėjęs atsidaryti po sausio 6-ąją įvykusių riaušių, ir naujausias incidentas įvyko vietoje, iš kurios buvo pašalintos eismo užtvaros.

Užpultas patikros postas yra maždaug už 90 metrų nuo įėjimo į Kapitolijų Senato rūmų pusėje.

Šį patikros postą darbo dienomis paprastai kerta senatoriai ir Senato darbuotojai.

Suprasti akimirksniu

  • Pranešama, kad automobilis į šiaurines Kapitolijaus barikadas rėžėsi apie 13 val. vietos laiku.
  • Peiliu ginkluotas vairuotojas puolė pareigūnus, todėl buvo pašautas.
  • Sužeistas pareigūnas ir pašautas įtariamasis mirė. Kitas pareigūnas – sužeistas.
  • NBC skelbia, kad įtariamasis – 25 metų Noah Greenas. Socialiniuose tinkluose sklinda žinia, esą jis priklausė radikaliai nusiteikusiai JAV religinei grupei „Islamo tauta“.

Internete paskelbtame vaizdo įraše matyti tamsios spalvos sedanas, atsitrenkęs į užtvarą, ir transporto priemonę tikrinantis kinologas su tarnybiniu šunimi.

Kai įvyko šis incidentas, prezidentas Joe Bidenas buvo ką tik išvykęs iš Baltųjų rūmų į rezidenciją Kemp Deivide. Jį lydėjęs Nacionalinio saugumo tarybos narys informavo šalies vadovą apie šį įvykį. J.Bidenas pareiškė savo „nuoširdžią užuojautą“ per išpuolį žuvusio policijos veterano Williamo Evanso šeimai.

„Jill ir aš susisielojome sužinoję apie smurtinį išpuolį prie saugumo patikrinimo posto JAV Kapitolijaus teritorijoje“, – sakoma J.Bideno pareiškime.

Kankinys

Aukšto rango pareigūnai kalbėjo apie šoką dėl šio išpuolio ir reiškė užuojautą dėl 18 metų policijoje išdirbusio W.Evanso.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi nurodė vėliavas Kapitolijuje nuleisti iki pusės stiebo ir pavadino W.Evansą kankiniu, atidavusiu gyvybę „už mūsų demokratiją“.

„Kongreso nariai, darbuotojai ir Kapitolijaus darbuotojai,... visi amerikiečiai... yra dėkingi už JAV Kapitolijaus policijos drąsą“, – sakė ji.

J.Bidenas taip pat nurodė iki pusės stiebo nuleisti vėliavas Baltuosiuose rūmuose.

„Žinome, kokį sunkų metą išgyveno Kapitolijus, visi ten dirbantys žmonės ir visi jį saugantys žmonės“, – sakė prezidentas.

pi

Šis įvykis – antrasis išpuolis Vašingtone per nepilnus tris mėnesius. Per sausio 6-osios įsiveržimą į Kapitolijų šimtai buvusio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų sukėlė riaušes, grasino politikams. Per neramumus žuvo vienas Kapitolijaus policininkas ir dar keturi asmenys, dalyvavę riaušėse ar buvę netoliese.

Pasak pareigūnų, nuo to laiko nebuvo išnykusi kraštutinių dešiniųjų grupių ir D.Trumpo šalininkų keliama grėsmė.

Dėl sausio riaušių buvo apkaltinta per 300 žmonių, tarp jų ginkluotų ekstremistinių grupių, tokių kaip „Proud Boys“ ir „Oath Keepers“, narių, be to turėtų būti apkaltinta dar 100 asmenų, rodo teismui pateikti Teisingumo departamento dokumentai.

Kapitolijus buvo pradėjęs atsidaryti po sausio 6-ąją įvykusių riaušių, ir naujausias incidentas įvyko vietoje, iš kurios buvo pašalintos kai kurios saugumo užtvaros.

Tačiau nuolatinės užtvaros lieka visuose įvažiavimuose į Kapitolijų, prie jų budi policininkai ir Nacionalinės gvardijos kariai.

Užpultas patikros postas yra maždaug už 90 metrų nuo įėjimo į Kapitolijų Senato rūmų pusėje.

Šį patikros postą darbo dienomis paprastai kerta senatoriai ir Senato darbuotojai.

Saugumo pareigūnai, įskaitant USCP ir Nacionalinę gvardiją, buvo kaltinami dėl lėtos reakcijos į sausio 6-osios įvykius.

Tačiau, kaip sakė Y.Pittman, jie taip pat patiria didžiulę įtampą. „JAV Kapitolijaus policija po sausio 6-osios ir po šiandienos... įvykių išgyvena itin sunkų metą“, – sakė ji.

Naujausias kruvinas JAV Kapitolijaus teritorijos perimetro pažeidimas galėtų pristabdyti laipsnišką teritorijos atvėrimą visuomenei, įstatymų leidėjams numatant sugrįžti prie labiau įprastų saugumo priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas